Bofftjoff?

Igår var det murrigt värre här på Munsö. Regnet vräkte ned och såväl tjockkoftan som lammskinnstofflorna åkte på i ett försök att skapa lite mysighet.

“Vi måste äta gryta idag” smsade jag till Magnus och fick glada tillrop tillbaka. Eftersom jag ville pröva någonting nytt sökte jag på stew på wikipedia och kollade igenom alla olika sorter. Tills jag fastnade för Alsace-grytan baeckeoffe. Visserligen är det helt omöjligt att uttala (“Bofftjoff”, eller vad står det egentligen? frågade vi oss), men det lät så underbart gott. Lamm! Ko! Gris! Riesling!

Eftersom jag är en lat människa som vill ha omedelbar tillfredställelse sket jag i marinera köttet över natten och det behövdes uppenbarligen inte. Det blev en underbart mustig gryta med mycket smak. Mosiga rotfrukter, underbart mört kött, smakrikt spad. Ge mig mer!

Baeckeoffe

receptmakare: Margit Richert

en jättesats

30 minuters arbete plus 4 timmar i ugn

Leta upp din allra största gryta till det här, för det blir jättemycket mat. Ljuvlig mat!

  • 1 kilo fast potatis (eller lite mer, det beror på hur mycket som får plats i grytan)
  • 3 stora morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 stora gula lökar
  • 1 stor eller 2 små purjolökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl finhackad persilja
  • 400 g lammkött (vi tog urbenad lägg, men bog eller något annat grytkött funkar fint)
  • 400 g skinkstek (eller tex bog)
  • 400 g högrev
  • 1 msk ankfett, ister eller smör
  • 3 lagerblad
  • 10 lätt krossade enbär
  • 2 tsk torkad timjan (eller några kvistar färsk)
  • 2 tsk torkad mejram
  • salt, svartpeppar
  • 1 flaska riesling (Magnus kom hem med Biecher riesling, den funkade finemang!)
  • 3 dl vetemjöl + vatten
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den tjockt. Skrapa morötterna och skär dem i mindre bitar. Strimla sellerin. Skär lökarna i tjocka skivor. Skölj och ansa purjon och strimla den. Hacka vitlöksklyftorna fint.
  2. Putsa köttet och skär det i grytbitar. Smörj din största gryta (med lock) med matfettet.
  3. Bottna med häften av potatisen och lägg sedan hälften av grönsakerna ovanpå. Sedan kött, vitlök, persilja, timjan, mejram och lagerblad. Sedan resten av grönsakerna och den sista potatisen. Salta och peppra ordentligt mellan varven. Packa allt hårt så att det får plats. Slå över så mycket riesling att det nästan står över potatisen. Sätt på locket.
  4. Blanda mjölet med så mycket vatten (ca 1 – 1 1/2 dl) att det blir en smidig deg. Kavla ut den till en lång remsa. Tryck fast degen längs skarven på grytlocket så att det blir tätt. På det viset rymmer inget från grytan.
  5. In med grytan i ugnen. Sänk temperaturen till 150 grader efter en timme och låt stå ytterlignare 3 timmar.
  6. Knacka loss degen runt grytlocket, öppna och ät så mycket du bara orkar. En sallad är gott till, men överkurs.

Kommentarer

9 svar till ”Bofftjoff?”

  1. Denna ska definitivt upp på veckomatsedeln (nej jag har faktiskt ingen men det låter bra) inom det snaraste. Har testat grytan på plats men då blev det en besvikelse, men det låter för bra för att inte provas igen.

    “Bofftjoff”. Bra namn. :D

  2. Jösses amalia vad gott det låter! Det här ska jag testa!

  3. Josephine

    Men Margit…! Nu är jag faktiskt lite misslynt på dig! Här har du bloggat i flera månader utan att jag har vetat om det. Och gift dig!

    *mutter mutter*

    Jaja, en normal människa kanske hade listat ut det här med automatisk uppdatering av webbsidor något tidigare. Och för en gångs skull är jag uppriktigt ledsen att jag inte tillhör dem, för att få läsa dina inlägg hade kunnat liva upp ett par i övrigt ganska miserabla månader betydligt. Nå, bättre sent än aldrig!

    I vilket fall: Fantastiskt roligt att du är tillbaka igen + mina väldigt försenade men djupt innerliga gratulationer till dig och Magnus!

    Kramar
    Josephine

  4. Fifan! Det här låter som min sorts mat. Var det inte denna eller liknande Hubert Keller lagade på Top Chef Masters? Jo, det var det (efter lite googlande).

  5. Namnet är så kul att jag snabbt läste länken också. Se där – gammal är fortfarnde äldst! Vi behöver inte snabbmat, mikromat eller hemlevererade matlådor.

    Nej, gör som de upptagna familjeutfodrarna gjorde förr: Lämna in den egna fyllda grytan på passning hos bagaren, hämta på vägen hem. Fast nuförtiden får man kanske anlita pizzerian och deras ugn.

  6. Hej igen! Om ni åker till Skåne rekommenderar jag ett besök till Smygen fisk och rökeri, i Smygehus. Kolla in deras hemsida, http://www.smygerokeri.se
    Mvh Evelina

  7. En riktig all inclusive, och sådana gillar jag skarpt!

  8. Anders: Jag hoppas att det här receptet faller dig bättre i smaken!

    Evelina: Gör det!

    Josephine: Förlåt! Jag trodde verkligen att du läste bloggen… Ibland har jag svårt att komma ihåg att inte alla vet exakt allt om mig.

    Stora kramar, nästa gång vi är i Karlsborg (oktober antagligen) måste vi ses!

    Lisa: Jo, hans recept var ett av de jag inspirerades av!

    pipopp: Visst är det så, men dessvärre tvivlar jag på att bagarna nuförtiden skulle vilja (eller ens få – livsmedelsverket skulle nog få spel) ha en massa grytor att ta hand om.

    Evelina: Tack för tipset, det låter jättetrevligt!

    Anna B: Ja, det är den bästa sortens mat. En halvtimmes pysslande, ett par timmars lat väntan och sedan mat på bordet. Det är det bästa sättet att laga mat!

  9. LÅter supergott. Det är ju sådant här som är den riktiga snabbmaten! Själv jagar jag efter och samlar recept på mat som jag kan våga sätta in i ugnen på låg värme, lämna och åka till jobbet för att många timmar senare komma hem till det färdiga delikata resultatet.