Idag var det möhippa för min favoritkusins blivande fru. Jag gillar alla mina kusiner men just Martin har jag vuxit upp med, så han är lite mer som en bror. Naturligt vis skulle mexikanska Aline få laga svenska köttbullar. För första gången någonsin.
Så vi ställde fram alla råvaror som behövdes (och någon slamkrypare). Sen fick hon på fri hand rekonstruera köttbullar under våra kvävda hånfniss som förvandlades till frustanden på grund av vargtass-sippanden. Naturligtvis gick det alldeles utmärkt, även om de stora råa lökbitarna i smeten var lite oortodoxa. Hon försökte hitta ledtrådar i min kokbok, synd bara att receptet var på thailändskt kryddade köttbullar. Mohoohaha! (Det är Aline som morrar på bilden, hon passar in i vår familj.) På lördag ska hon få servera sin man köttbullarna under middagen när vi visar bilderna från möhippan. Vid det laget är det väl för sent för honom att ändra sig.
Eftersom jag hade en hysteriskt stressad dag rörde jag ihop en snabb laxdipp till lantchips. den blev riktigt god trots att jag använde lax av en kvalitet som kan hittas på bensinmacken.Vargtassen som serverades till blev fantastisk även om jag och min syster hade olika uppfattning om lämplig mängd gin i den. Hon tyckte en liter till 10 personer passade för en fördrink, för det var vad hon hällde ner i ett obevakat ögonblick. Det tyckte inte jag eftersom det var min gin. Recept kommer senare.
Laxdipp med pepparrot och gräslök
10 små portioner
Tid: Ett nafs
Om man vill kan man rosta chipsen i ugn 175°C tills de blivit varma.
- 200 g kallrökt lax, finhackad
- 4 dl mager kesella
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 2-4 msk finriven pepparrot
- 1/2 tsk socker
- 1/2 dl finhackad gräslök
- Till servering:
- 2 stora påsar lättsaltade lantchips
- Typ 5 l vargtass
- Rör samman alla ingredienser och smaka av. Mer pepparrot? Mer socker? Jamen, ha i det då. Jag tycker inte att det behövs salt eftersom chipsen är salta, men du kanske tycker annorlunda och jag vill inte bråka.
Kommentarer
7 svar till ”Svenska köttbullar och laxröra”
Gin? I Vargtass? Det om något tycker jag var oortodoxt.
Ja, absolut. Men den blev väldans god.
Bara gin och lingondricka då eller? Ja, vaffan, enbär är väl också norrland på samma vis som lingon, er drink kanske har potential att ta sig in i finrummen som den svenskaske av alla drinkar. Förslag på namn: flaggan i topp.
Heja Mikaela, så här förstående läsare vill ju alla bloggare ha. Man kanske ska döpa den till Lotass? Eller Renklöv? Jag skriver receptet idag.
Lofoten?
ojoj, nu är min lillprins Lo’s smeknamn sen nyföddhetstiden just Lotass – menar du att han ska hedras med en egen drink redan vid så unga år…? (typ 4) Undrar om han förstår äran i detta tilltag..?
;-)
/Fjällmor
Lotass (Lotta) intar stol nr 1 i Svenska Akademin i december.