Buljongroulette för köksspelare

Jag är en slarver och en schajas och därför hamnar det i frysen ofta halvliters petflaskor fyllda med buljong. Omärkta. “*Äsch, det är klart jag kommer ihåg att just den pissgula nyansen är får-i-kålbuljong” tänker jag, som lever väldigt mycket i nuet och har svårt att föreställa mig nästa vecka, för att inte tala om tre månader post-buljonginfrysning när man står där och grubblar vad som var vad nu igen.

Eftersom fryst buljong inte direkt vrålar ut sitt ursprung är det först när flaskan är tinad som man, med lite tur och skicklighet, kan gissa djuret. En gång var det hyperkoncentrerat skinkspad när jag tänkt göra tomatsoppa. Det blev grönkålsoppa den gången istället.

Alltså är spänningen på topp nu när jag planerat soppa till middag. Vad är det egentligen i flaskan? Som tur är har jag garderat mig med soppingredienser som funkar vad jag än fiskar upp: bondbönor, purjolök, lite spenat och några strimlor rökt hästfalu. Det blir inte fel, ens om det är får-i-kålspad jag fått upp.

Visst kan det vara lite trist att inte veta vad man har i frysen, men på det hela taget främjar det kreativiteten. Ett förslag för den daredevil som vill ta det hela steget längre: frys in alla ingredienser i ogenomskinliga, omärkta påsar. Plocka upp 3-4 påsar till varje middag. Lite som Tärningsspelaren, fast i köket.

Kommentarer

6 svar till ”Buljongroulette för köksspelare”

  1. Kan man märka sånt man fryser in!? Vilken tokig idé.

    Tack för ett gott garv!

  2. TorpSara

    Jag hade en liknande variant när jag gick i gymnasiet på fjärran ort från mor&far: Man köpte en trave konserver och rev bort etiketten. Väldigt konstiga kombinationer, tristast var krossade tomater och annanas (jag spelade roulette och hoppades på tonfisken)

  3. zelda

    ….. och så mitt i alltihop kommer ordet “schajas”. Du är ju för härlig när du skriver!

  4. Va duktig du är! Du, vet du om att du bloggar om lyxproblem va?! :-) Sådär till mans borde man va ganska lyckligt lottad om man hittade en PET-flaska hemmakokt buljong i frysen, märkt som omärkt! Ha en trevlig kväll och må så gott! PS. Jag frysen min buljong i iskubspåsar! DS.

  5. Anders: Ja, visst är det en crazy idé?

    TorpSara: Det låter riktigt kul faktiskt. Men mindre kul de dagar man verkligen är sugen på ägg och baked beans, och allt man får är sketen ananas. :)

    zelda: Jag uppskattar din språkuppskattning! Jag har väntat länge på att få använda ordet schajas (även stavat sjajas) utan att det skulle verka krystat. Det är ett sådant ljuvligt ord…

    Kryddburken: Jag bloggar bara om lyxproblem! Mina vanliga futtiga problem brukar te sig så obloggbara… Ha det bra själv!

  6. Det ska vara lite äventyr att laga mat. Det är roligare så.