Busenkel tonfisksås till pasta

Johan är sjuk, jag ser fortfarande dubbelt men har mindre ont i huvudet. Läge för lättlagad tröstemat. Tyvärr glömde jag hur starkt paprikapulvret var, så det blev nästan, men bara nästan discomfort food. Men gott.

Tonfisksås med körsbärstomater, zucchini, paprika och rosmarin

Receptmakare: namn på receptmakare

Portioner: 3

Tid: 20 minuter

Jag rekommenderar som vanligt Mutti körsbärstomater och Abbas tonfisk. Godast helt enkelt. Fräs gärna med någon matsked kapris eller finhackade sardeller sista minuten med löken. Torrsaltad kapris smakar mer, men skölj den innan.

  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 2/3 tsk fänkålsfrö
  • drygt 1/2 dl olivolja
  • 1 liten fast zucchini
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk paprikapulver av god kvalitet
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 lagerblad
  • 1 sor burk tonfisk
  • 3 portioner nykokt fullkornsspagetti
  • Till servering:
  • Grönsallad
  • Marinrade linser
  1. Halvera läken på längden, skala och finhacka. Finhacka sellerin. Mortla fänkålsfröna.
  2. Fräs lök, selleri och fänkålsfrö mjukt och gyllene i olivolja på låg värme. Låt det ta tid! Jag brukar köra hög värme tills det börjar fräsa ordentligt och sänka sen.
  3. Tärna zucchinin i drygt centimeterstora bitar. Finhacka vitlöken (eller pressa ner den). Vänd ner zucchini, vitlök och rosmarin och stek ytterligare någon minut under omrörning. Vänd ner parika pulvret.  Slå på tomater och smula ner lagerbladet. Kanske en skvätt vitt vin? Låt puttra på svag värme 10 minuter utan lock. Smaka av med kajenn eller tabasco.
  4. Vänd ner tonfisken och låt puttra ytterligare någon minut. Vänd runt med pastan.

Kommentarer

10 svar till ”Busenkel tonfisksås till pasta”

  1. För att ha bloggpaus tycker jag att du är ganska aktiv. Roligt – jag var nästan lite uppgiven ett tag! Hoppas att du vilar ögonen mellan varven.

  2. Ska testas med en burk “bonito el norte”.

  3. Tonfisksås med sting känns helt rätt idag!

  4. Å, nostalgi, nostalgi. När jag delade lägenhet med en kompis under studietiden brukade hon laga tonfiskpasta. Inte lika avancerad som din (den lät verkligen urgod), men ändå väldigt smaskig, men mycket fetaost som vi köpte kilovis av på den lilla invandraraffären som fanns på Lilla Essingen då.
    Ta hand om ögonen!
    Många hälsningar från fröken Dill

  5. Lina

    Inte apropå tonfisk men apropå paprikapulver. Jag har tidigare läst någonting om rökt paprikapulver och jag vill minnas att det var här. Jag har äntligen fått tag i det men jag har ingen aning om vad jag ska göra med det. Vad använder man det till?

  6. Lina: Lyckliga du! Rökt paprikapulver är perfekt i gulaschsoppa, mexikanska grytor och till knaperstekt potatis. Och mycket mycket annat. Kanske inte just i tonfisksåsen men fantastisk till nötkött. Kombinera gärna med tomat, kummin, timjan och stjälkselleri. Finfint i köttfärsbiffar. Ger knorr åt linsgrytor med tomat och vita bönor.

  7. Petra

    tror det var den här tonfiskpastan jag borde bjudit på när mannen i mitt liv var hemma på middag hos mig första gången. Låter hur gott som helst. Min var också god, tyckte jag. Min gäst tyckte sådär, har jag fått veta i efterhand. Jag var fattig student som la alla mina pengar på fika, inte botanisering i delikatessavdelningen, och var inte lika bra på att laga mat då som jag är idag, tack vare samma man.

    Har hittat till denna blogg idag, roligt! Du är min favoritnörd, och det i enbart positiv bemärkelse. Kan lika gärna kalla dig favoritexpert :) Önskar dig en skön torsdag!

  8. Tack snälla Petra!

  9. låter gott, får man äta tonfisk?

  10. Albacore, den ljusa tonfisken som är i burkar är OK at äta. Numera fiskas den “dolphin safe”. Värre är det tyvärr med arbetsvillkoren i den konservindustrin.