Läs artikeln om pilska torrbollar! Avslöja sen dina hemliga dadelknep och berätta om dina sexigaste stunder med fikon. Ja, berätta allt du vet eller ställ frågor om julens läckraste torrbollar. Ordet är ditt!
Skrivet av
Läs artikeln om pilska torrbollar! Avslöja sen dina hemliga dadelknep och berätta om dina sexigaste stunder med fikon. Ja, berätta allt du vet eller ställ frågor om julens läckraste torrbollar. Ordet är ditt!
Kommentarer
13 svar till ”Daddelpladder och fikonspråk”
Jag har sovrummet fullt av fikonträd :)
Fikonspråk, ja. När jag bodde i Italien frågade en vän mig om jag tycker om fikon. Jag ville svara att jag tycker om färska men inte torkade fikon. Dock blandade jag ihop ordens genus. Fichi blev fiche, och därmed svarade jag att jag – ursäkta språket – tycker om färska men inte torra fittor.
Tobias: ja, men sån tur att det blev rätt fast det blev fel då.
Sant, färskt är att föredra i de flesta sammanhang. Fast de torkade fi…konen borde jag kanske ge en chans till?
Finhacka torkade fikon, och låt dem småkoka länge och väl i portvin. Vips så har du julens godaste tillbehör till ostbrickan.
Detta är en klassiker hos oss sedan många år.
Traditionellt julgodis i detta hus:
Pilla ut kärnan ur dadeln, stoppa in en skållad mandel. Rulla in dadeln i mandelmassa och doppa i smält choklad. Ät och njut.
Gott till glass:
Peta bort kärnan i dadlarna, tryck ner en valnötshalva, ringla över honung (flytande är att föredra) och släng in i ugnen på lagom värme en stund. Servera till glass. Hur gott som helst…
Fikon har jag dock ingen närmare relation till, förutom att de alltid brukar finnas i torkad form på jul.
Härligt, det här blev jag helt fnissig av!
De i sin ensamhet rätt så trista russinen, gröna linserna och basmatiriset blir tillsammans en förförisk rätt tack vare saffran och söta, vackert svartglänsande dadlar.
http://exkursioner.wordpress.com/2008/11/30/persiskt-ris-med-saffran-dadlar-och-russin/
Dadlarna jag använder kommer från Iran och är färska, söta men något friska, mjuka men inte kletiga och är mörka i skalet.
En grym liten munsbit är crustader i ugn med en klick god, stark mögelost i. Man har dom inne så länge man tycker att man vill. Sen klickar man fikonmarmelad och slukar i en munsbit. Fantastiskt.
Några genialiskt sensuella recept har jag inte, men istället för att snitta dadeln för att få ut kärnan kan man behålla frukten hel med ett fiffigt knep. Stick ned spetsen på en potatisskalare, (den klassiska sorten) i hålet där fruktskaftet suttit. Dra upp skalaren igen och vips följer kärnan med!
Dadlar och palsternacka passar föresten finfint ihop, tex bakade i ugn.
Som Annika redan påpekat: Färska fikon (så färska att de nästan spricker) kokas i tawny-portvin och serveras till illande starka tungt vällagrade hårdostar eller Stilton.
Dadlar haram-grillas baconlindade i ugn eller salamander och tuggas till cocktails av oss som äter fläsk och dricker sprit.
Färska fikon i en rik sockerkaka är oerhört gott. Man kan också koka torkade i vin, eller bada dem länge och väl och använda dem. Ansa väl!!
Att snitta upp dadlar, ta ut kärnan och stoppa in en mandel i varje är trevligt godis.
Anka, fikon, portvin och Alice B Toklas skissartade kokbok. Marinerar just, får se hur det artar sig.