grönt-305

Den spanska sjukan

Alltsedan jag första gång stoppade röd pandalakrits i munnen har lakritsroten och alla dess smakbesläktade kusiner legat mig speciellt varmt om hjärtat. Det mystiska skimret över just den spanska körveln har handlat om dess illusionära ouppnåbarhet. Det vill säga den ouppnåbarhet man kan uppleva när man låter sig begränsas av trötta utbrända ex-kockar hos Servera eller än värre den genomsnittliga svenska stadens livsmedelsbutiks utbud.

Efter att under några månader haft förmånen att ha ett stort bestånd spansk körvel utanför kallskänken har det mystiska skimret upplösts till förmån för ett mer konkret men inte desto mindre längtansfullt sökande. Men novis som jag är ger jag begreppet förväxlingsväxter nya innebörder, och i samma veva mitt sökande en närmast poetisk dimension. För min oförmåga att skilja de vita blomfången och ormbunksformade bladen på den spanska körvlen med de från hundkäxet ger mig en verklig förväxlingsväst att oroa mig för. Landsplågan hundkäxet (inte kex från det engelska cakes utan käx från ett gammalt keltiskt ord för ihåligt nät) kan lätt förvillas med den mytomsbundna odörten. En ört som använts för att avrätta brottslingar i det förflutna, bland annat sägs det vara odört som ändade Sokrates liv när han anklagad för att ha förlett ungdomen och försakat gudarna vägrade ta tillbaka allt han stod för.

Vilken avslutning vore det inte att falla död ner i Sokrates fotspår tuggandes på ett blad som hade kunnat smaka lakrits?

Kommentarer

12 svar till ”Den spanska sjukan”

  1. Annika K

    I vilka rätter använder du Spansk körvel? Jag älskar o tugga på fröna när de är gröna o saftiga. Tyvärr är min planta ännu rätt liten. Hundkäx vågar jag inte heller plocka pga förväxlingsrisken. En del säger att man inte heller skall odla slätbladig persilja av samma orsak. Kommer just nu inte ihåg vad förväxlingsväxten heter.

  2. nisse

    Lakrits är fantastiskt. Är ganska konservativ när det kommer till klassiker men nyligen gjorde jag en lakrits creme brule. Den bästa brulen jag ätit! När jag gick runt på jobbet och lät alla provsmaka kom vi fram till att det måste ha varit med lakrits som man egentligen skulle gjort creme brulen….
    Är medveten om att jag säkert kan få en del påhopp för det här utalandet men de som vill får gärna komma till Umeå i höst och prova får den åkte direkt upp på nya menyn till hösten.

  3. Ordförande

    Lite intressant att kex med k-ljud är en båtskrok både på danska och finlandssvenska och på sina håll i Skåne, emedan man i Norge säger kjeks för samma krok. I Skåne har man dock försvenskat (konstigt nog) engelskans cakes och gjort förledet till ett sje-ljud. Detta borde ge upphov för förvirring om en dansk, en skåning, en norrman och en finlandssvensk/norrbottning träffades för att tala om båtar och någon frågar om kex/kjex.

    En annan betydelse av käx är ju också “tarmkäx” som fäster tarmen vid bukväggen, särskilt digestionskanalen (krös). Om man då ska äta “kex med lingonsylt” i Småland kan man bli tillfrågad om man vill ha “kjex med krösamos”. Detta borde betyda att man i praktiken får en båtskrok med en mosad tarmsmältningskanal.

    // Ordförande i Matlingvisternas humorförening

  4. Cristoffer

    ooops där sköt du skarpt, vitt och brett. det finns massa duktiga och passionerade ex-kockar hos Servera! Matintresset dör inte bara för att man inte jobbar på restaurang längre….

  5. Kurt

    Jag har nog aldrig sett spansk körvel växa vilt? Att den kan finnas kvar på ställen där det varit trädgårdar förstår jag, men den verkar ju inte sprida sig speciellt effektivt! En annan växt som jag har letat efter är Berberis (Berberis vulgaris ej häckberberis ), men efter tidigare utrotningskampanjer (1918-1994 skulle den enligt lagen utrotas) är den fortfarande ovanlig.

  6. Nisse
    är bara att hålla med, har kört en variant på de där fantastiska finlandslakritsstängerna ( bakad lakrits med citronkräm ) och det knäcker ju mycket i sötväg. Enkla geniala smaker :)

  7. Annika: du kanske tänker på vildpersilja eller odört. Visst finns det likheter, men också tillräckliga skillnader för att enkelt kunna skilja dem åt.

    Kurt: där jag hittat spansk körvel har det alltid varit gammal kulturmark, torpruiner eller liknande. Inte heller berberis har jag sett i vilt tillstånd.

  8. Robin

    Jag har idag haft det stora nöjet att tillbringa halva dan i regionens egen guru på växtområdet, Peters sällskap. Jag håller med dig till hundra procent Annika att det är frökapslarna som är den stora behållningen, inte den sträva bladigheten i konsistensen utan bara det goda rakt upp och ner. Jag ska prova lite hur den kan reagera på uppvärmning, men jag tror den fungerar fantastiskt bra med rödbetor eller palsternacka, ska på Peters rekomendation även säga morot. Sedan är den ju så söt att den går utmärkt i desserter, kanske en granité, bara slå en sockerlag med lite citronsaft över bladen, mixa, låt dra, sila grovt och frys. Eller som dekoration såklart. Jag skulle också kunna tänka mig den med jordärtskockor. Koka skockorna försiktigt i brynt smör, låt bli ljummet och dressa skockorna med det brynta smöret och finhackade blad och frökapslar. Alternativt, ta bara smöret som skockorna är brynta i (som kommer smaka sjukt mycket skocka, tro mig) i med lök och finhackad körvel och du har en dressing av rang, kanske att vända saltbakade rödbetor i. Eller någon annan kokt rotsak. Jag återkommer i ämnet.

    Kurt: som Peter antydde så var det i en gammal trädgård vi hittade den.

    Lakrits är verkligen fantastiskt, gärna med citron. Hur bakade ni lakritsen? Torka reduktionen på rot?

    Berberis trodde jag hörde till det mellanösternska köket. Vore häftigt att se här.

    Och Peter: Tack för idag! Oerhört lärorikt och trevligt på samma gång.

  9. Robin: det var en grym dag! Jag lärde mig lika mycket som du.

  10. Jag var på Åbergs trädgård utanför Ystad idag, och blev serverad en smörgås med brie, rabarberchutney och ett par körvelblad på toppen – mycket trevligt. Lena Drameus-Åberg rekommenderade körvel till rabarber just pga sötman.

  11. Annika K

    Jag har sett Beberis (den vilda) flera gånge i Stockholmstrakten på öppna ängsmarker där det betar djur, tex Järvafältet och ner mot Mälaren. Tyvärr brukar det väl ofta ha nån typ av svartrost(?)på sig. Om jag inte minns fel var det därför ett krav på att man utrotade alla Berberisbuskar förr i tiden! Det kind sprida sig till säden

  12. Robin

    Grymt var ordet Peter.

    Rabarber och körvel låter jättehärligt Annica.

    Utrotning är ett väldigt negativt laddat ord, ska hålla ögonen öppna.

    Chistofer: Det var väl kanske en väl gro generalisering från min sida.