Det bästa du kan göra med bönor

En pissig dag, det måste medges. Men det är en pissig dag i det bästa året i mitt liv. Då kan man bortse från dagissnuvan från helvetet (aka helvetessnuvan från dagis).  Man kan rycka på axlarna åt att vi var tvungna att ställa in kvällens soppsalong. Och regnet? Tja, det är ju inte mycket att göra åt va?

Istället tänker man på att bönor av alla de sorter nu är vid full vigör och optimal turgor. På känslan när man tar upp en näve ur lådan: så spänstiga att de nästan är motspänstiga. Den nästan omärkliga strävheten i ytan. Den svaga doften av grönska och löften. En stilla lycka att dela med sig av.

Så hur ska man kunna låta bli att blogga sitt absolut bästa bönrecept? Full version kommer i Sydis om några lördagar. Det här är mer av en skiss. Förbättra den själv efter eget tycke.

  1. Ta en jättenäve fina gröna bönor per person. Det funkar nog med vaxbönor och skärbönor också, men de får inte sloka eller se ledsna ut. Tryck ihop dem i buntar. Skär bort yttersta torra toppen och skiva i ett par millimeter tjocka skivor.
  2. Mortla en aning färsk vitlök med lite havssalt.  Finhacka några riktigt fina sardeller – de vanligaste billiga i sojaolja gör inte jobbet, jag använde Calippos chilisardeller från ICA Kvantum
  3. Hetta upp generösa mängder olja i en stor tjockbottnad panna. Hög värme! Ner med vitlök och sadeller i den heta oljan, det ska bli lite nötigt i smaken, ett par sekunder räcker. I med bönorna och råstek någon minut tills bitarna mjuknat. Vänd ner chiliflingor eller svartpeppar. Dra pannan av spisen.
  4. Smaka av! Vänd ner finskuren persilja, kanske lite repad timjan eller dragon. Tippa upp bönfräset på toast (gärna med några skivor mozzarella), på en lammkotlett eller biff. Eller på stekt fisk.

Mer om sensommarsmaker.

Vaxbönor med valnötsolja

Ligurisk skördepizza


Kommentarer

17 svar till ”Det bästa du kan göra med bönor”

  1. Att slanta bönorna och råsteka KÄNNS som en helt egen idé. Just därför googlar jag det inte för jag vill leva kvar i den behagliga villfarelsen. Förmodligen har 23 andra bloggat liknande recept, men berätta det inte för mig är ni snälla!

  2. Tänk att man glömmer bort sina egna recept! Måste naturligtvis göra liguren igen när det fortfarande finns vaxbönor. Ser fram emot sydisrepet!

  3. Glömde tillägga att jag är tokig i sardellsmör med citron till färska bönor.

  4. och nu inser jag hur dum jag var som inte passade på att köpa bönor på marknaden i morse! men men… de har väl i butiken också! Detta får bli morgondagens tillbehör till middagen :) Fortsatt trevlig lördag!

  5. börje

    Jag har hört att bönor skall kokas och vattnet slängas bort före användningen. ?

  6. Anna: Sardeller och bönor är en klassiker, kommer ni att ta in Calippos chilisardelelr? Plleeeease?
    Sanna: Du kommer inte att ångra dig. Bönslantar är som knark!
    börje: Du tänker nog på torkade bönor.

  7. Jag testade en enklare variant idag och det fungerade bra, men jag var inte så engagerad i smaksättningen. Råsteka bönor har jag gjort förut men inte att skiva dem tunt först. Stor potential.

  8. Slantade bönor is the shit! Det blir liksom som en saftig salsa. Mycket persilja rekommenderas för att förstärka den gröna smaken. Dessutom blir det otroligt vackert. Orkar inte plocka fram kameran pga digersnuvan.

  9. Lisa: Ska kolla upp sardellerna och återkommer!

  10. Saxit

    Det där lät jättegott!

  11. Emil O.

    Jag funderade på just sådan tillagning här om dagen, för att bryta vanan att bara nättkoka dem. Men jag stekta dom hela istället, blev OK, men nu ska jag testa detta. Har tokfina bönor från bondens egen marknad så det ska nog gå bra.

  12. Emil O.

    Gjorde idag min version utan sardeller, kompenserade via parmesanost istället. Kan annars tro att kapris skulle fungera fint.
    Mycket gott, fin bönsmak men fortfarande trevlig krispighet.

  13. Härligt med nya varianter! Jo, kapris skulle också funka. I en mer avancerad variant tänker jag; Kapris, sardeller, blonda russin, persilja och slantade bönor. Möjligheterna är oändliga!

  14. Örjan

    Synd att trädgårdsbönorna börjat ge sig för eget prov.Fåtalet kvar för skörd.
    Men fantiserar att grundiden även bör fungera med gul squash (ganska hårda varianten).
    Innan prov måste besöka “stan”, för kompletteringsköp.

  15. Det blir säkert gott med andra grönsaker också (t ex morötter), men finessen med receptet är just att det är ett lite ovanligt sätt att tillaga gröna bönor på.

  16. Saxit

    Jag hade nog bytt ut blonda russin mot pinjenötter och blandat i lite pancetta eller bacon.

  17. Örjan

    Provat med hopsparade egna bönor.
    Gott GottiGottGott.
    Nu kan jag prova med den gula squashen för att se om den smakmässigt kan konkurrera.