Det finns få saker jag ogillar mer än att behöva slänga mat. Till och med minsta purjolöksrens eller morotsskal svider i mig när det hamnar i soporna. Varför slänga något man kan äta?
Lösningen heter ju så klart buljong. Men då infinner sig raskt nästa problem: det är ju sällan man samlar på sig tillräckligt med grönsaksrens eller köttputs för att det ska vara värt att koka något av det. Men så läste jag någon matblogg som jag inte hittar tillbaka till hur mycket jag än googlar, men det revolutionerande var i alla fall att man tar sitt rens och fryser in det allt eftersom. Så allt sedan dess har jag haft en stor påse i frysen där allt, och jag menar verkligen allt, åker in i väntan på buljongkok.
Den här satsen bestod av några lammben, massor av purjolöksrens, lökskal och de där lökpluttarna med rottrådar som alltid blir kvar, två gamla aprikoser som höll på att bli dåliga, morotskal, några tomatfnuttar, persjiljestjälkar, en baconsvål, botten av en stjälkselleri, några sockerärter, högrevsputs, träiga sparrisändar och typ femtio andra ingredienser.
När man fått en tillräckligt stor sats för ett buljongkok slänger man bara allt i en kastrull, häller på vatten så det täcker, tillsätter kryddor (timjan, mejram, körvel, lagerblad, pepparkorn och lite libbsticka hade jag hemma) och sjuder allt en halvtimme eller lite mer.
Sila, smaka av med lite salt och frys in på petflaskor. Helt utan E-nummer och den godaste buljong du någonsin haft. Dessutom är den alldeles gratis, eftersom den kokas på sådant som annars hade hamnat i soporna.


Kommentarer
18 svar till ”Det bästa i livet är gratis”
wow *impressed* det var husfruligt;)
det var det smartaste jag läst på länge.
Sedan två veckor tillbaka gråter jag nästan varje gång jag slänger rens; det är smärtsamt att komma hem till kompostlösa staden efter lång vistelse på landet. Det här kan rvara räddningen för mitt dåliga samvete (och hjälpa mig få tummen ur vad gäller buljongkokeri)!
Jag får ta och skaffa en till frys tror jag. Det där måste man ju anamma.
Smart! Har länge velat ta till vara på kött-, fisk- och grönsaksrens men med bara två i hushållet blir det liksom som att koka soppa på en ynka spik. Tack för en bra blogg btw. Du inspirerar!
Übersmart. Ska testas.
Ska också haka på idén eftersom vi lägger om sophämtningen i Jönköping i höst; ska man få kompostera hemma måste man ha en godkänd kompost, och vi är, eeeeh – inte riktigt där.
Problemet är andelen libbsticka. Vår port vaktas av ett praktexemplar på ca tre meter vilken jag klipper ner sommaren igenom. Jag har aldrig använt libbsticka i matlagning, då jag har förstått att smaken slår igenom kraftigt. Tänk två plastkassar med diverse fryst köksavfall – hur mycket libbsticka är max till en buljong?
Katja: Jo, det var det kanske. Men till mitt försvar får jag säga att Magnus diskade efter mig. :)
Annika: Ja, visst gör det ont att slänga saker?
Rebecca: Ja, gör det!
Lisa: Tack tack!
Anders: Ja, visst är det smart. Det smärtar mig att jag inte kommit på det här själv. :)
Martti: Libbsticka smakar rätt rejält ja, tänk herbamare på steroider. Men ett blad eller två kan du ha i de flesta grytor, det förgyller allt.
För två plastkassar fryst köksgrejs skulle jag ta 4-5 blad, inte mer. Det ger fin smak utan att ta över.
Där jag bor finns sedan flera år tillbaka ett framsynt sorteringssystem där vi slänger allt komposterbart i gröna påsar som hämtas med soporna.Sedan blir det prima matjord igen. Vågar man skriva att renset i vasken kan tas upp med blad ur gamla telefonkataloger? Bra med cellulosa i kompostmaterialet. Kanske en bättre förevändning än att man är smålänning? Men så klart vore det mer förädlande att koka buljong.
Låter som ett vinnarbidrag till denna tävling:
http://www.matlink.se/
Någon mer än jag som hatar ordet “klimatsmart”?
Ulla: Smart med telefonkatalogblad, det ska jag komma ihåg. Vi hade gärna komposterat, men vi får inte riktigt till det. Det blir bara mögel och källarspindlar av det hela.
Anders: Tack, jag mejlade en länk till dem.
Och klimatsmart är verkligen ett ruggigt ord. Jag tänker bara på Alexandra Zazzi när jag hör det. Och jag tycker att det borde finnas ett bättre, mer lustbetonat ord för hela företeelsen.
Vilket superbra tips!
Hälsar fröken Dill
Ah, det var då ett smart sätt att ta tillvara köksavfallet!
Jag har länge tänkt att jag ska skaffa en maskkompost, men i avvaktan på det så lade jag under hela våren grönsaksrester, kaffesump etc i frysen.
Till sist blev det flera påsar, men inget kompostinköp — så jag lämnade alltsammans hos en organisation i New York som samlar in avfall och tar det till sin storkompost:
http://lesecologycenter.org/index.php?option=com_content&view=article&id=106&catid=2&Itemid=6
En kompis konstaterade då att de goda effekter detta hade troligen förstördes av kostnaden att hålla hela klabbet fryst…så i höst har jag tänkt att verkligen satsa på en hoper maskar…
Men att samla ihop till god buljong låter ju roligare! Maskarna får vänta på buljongavkoket och kan äta kaffesump tillsvidare.
Läs en text jag skrev om kompostering hemma här (klicka på “vecka 25):
http://ekoladan.se/Templates/NewsLetters.aspx?pageid=33
Fröken Dill: Tack!
Gunilla: Tack, det var intressanta länkar! Kompostering är någonting jag är helt usel på. Det går inte bra hur jag än gör… :)
Lustigt, satt precis och tänkte att jag inte orkade koka hummerfond idag av skalen.
http://desbonsvins.wordpress.com/2009/08/29/hummer-leth/
Och jag saknar lite ingredienser. Nästa tanke var: Ska jag frysa in skalen? Ja, det ska jag alltså.:)
men sà otroligt smart. Lökblasten àkte in i frysen idag. Tack för tipset!
Nu har jag börjat samla! Det är ju HUR BRA SOM HELST! Gör inget om det kommer med lite jord med eftersom ev jordbakterier dör i koket och man silar ju buljongen. Fantastiskt smart!
Tycker fröken Dill
Så smart! Nu ska frysen fyllas och ännu mindre än vad vi redan slänger, ska kastas! Sen ska det kokas buljong för glatta livet!
Men alltså, just jordiga saker skulle jag vara lite försiktig med. Jordbakterierna kan bilda sporer när de upphettas, som sedan vaknar och bakterierna växer till när buljongen får mer behaglig temperatur. De ligger sen och vilar i frysen i petflaskorna för att sedan växa till när buljongen värms igen… Ja ni fattar. De kan bilda gifter (toxiner) som inte förstörs av värme. Så spara gärna på ert rensköljda rens :)