Jag väntar på nästa del i Malins fettföljetong så som andra väntar på nästa avsnitt av tv-serien The Affair. Själv har jag ägnat åtskilliga timmar åt att försöka förstå vad som gör ett fett lämpligt för fritering. Jag har tragglat mig igenom kemirapporter, hamnat i konstiga avkrokar på internet och läst åtskilliga hyllningar till istret och för det mesta har det slutat med att jag har fler frågor än vad jag började med. Det har varit ett fett kul äventyr som jag kan längta tillbaka till.
Mitt favoritfett är trots allt smör och jag skyller allt på min barndom. Är man uppväxt under minimjölkens och margarinets tidevarv så får det konsekvenser i form av ständiga gyllene småpölar i äggröran, tomatsåsen och på pannkakan. Och! Det går även att fritera i smör, om man klarifierar det. Eller använder den indiska versionen, ghee. Jag har precis köpt en burk klarifierat smör som numera finns på marknaden, som jag tänker testa att fritera dubbelpanerad fisk i. Men nog om friterade frasigheter. I Sverige är vi bra på att förstärka vårt syrliga, saltade smör med smaksättningar i form av t ex örter, lök eller vinäger, men söta varianter är mindre vanligt. Här kommer tre söta smörrecept, med inspiration från USA och Storbritannien.