Eferlysning: vegorecept!

Magnus och jag har käkat på tok för mycket kött den senaste tiden. Och nästa vecka (alltså inte veckan som kommer nu, men den som kommer efter veckan som kommer nu) blir det en helt vegetarisk och irriterande söderekologisk vecka.

Jag har en hel laddning vegorecept på lut, men jag tänkte ändå passa på att använda mig av min största skatt – ni, mina underbara och kloka läsare! Vad har ni för favoriter bland vegorecepten?

Quinoa går dock bort av den enkla anledningen att det smakar vidrigt. Helt jäkla vedervärdigt! Försök inte övertala mig, det är en av få saker jag aldrig mer tänker stoppa i min mun. Mosigt, grötigt, grynigt och med en sällsynt unken bismak (och ja, jag har både sköljt och rostat!).

Hur som helst, alla recept som inte innehåller quinoa tages tacksamt emot. Här ska käkas grönsaker!

Kommentarer

30 svar till ”Eferlysning: vegorecept!”

  1. http://hemmafru.taffel.se/2009/02/27/indisk-potatisgryta-med-spenat-och-vanilj/ Lotta Lundgrens underbara potatisgryta

    http://metalmaten.blogspot.com/2009/08/en-farsgryta-for-mellantiden.html Jättegod konverterad gryta från min tid hos viktväktarna

    http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=662672 superenkel pastasås. Allra godast med ett stekt ägg/halloumi till

    1. jag litade benhårt på att du skulle dyka upp, Anna. Tack för tipsen!

  2. Kollade lite i min gammal blogg och hittade följande inlägg med recept på mexikansk zucchini i tomatsås (http://palateoftheworld.blogspot.com/2007/02/en-snig-torsdag.html). Lustigt nog heter inlägget “En snöig torsdag” och det var för ett par år sedan… hade visst glömt bort att det faktiskt har snöat lite i Stockholm de senaste åren! Även om vädret just nu är lite extrem :-)

    Kan du få tag på mexikanska tomatillos på burk (de färska är super dyra)? Tomatillosalsa passar otroligt bra med olika grönsaker, ris och bönor vid sidan av. Mums!

    Quinoa är överskattat, faktiskt. Men i Mexiko äter man huazontle, som är släkt med quinoa. Dock äter man hela växten, med blad och blommor. Fröna torkas och rostas och finns här i Sverige som amaranth. De användes av azteker och andra till att baka ett slags bröd. Numera kan man göra söta kak-likande godbitar med amaranth och honung.

    Veggomat är ju otroligt vanligt i “fattiga” länder eftersom få har fåd att äta kött. Det finns mycket inspiration i kök från mindre ekonimiskt “rika” länder. De är ju rika på andra sätt!

  3. zelda

    Jag är normalt en stor köttälskare, som tack vare en älg-jagande far har lyxen att ha älgkött i frysen för det mesta.
    Men trots det så äter vi vegetariskt ibland.
    Dessa rödbetsbiffar hittade jag på nyligen och tycker det är riktigt bra faktiskt ;-)

    Rödbetsbiffar (ca12-13 st)

    4 rödbetor
    3 små potatisar
    2 små tetror med kikärtor (minitetror från 3-pack)
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    2 ägg
    potatismjöl
    salt & peppar

    Jag river rödbetor och potatis.
    Mixar kikärtor, lök och vitlök.
    Blandar ihop allt tillsammans med ägg, kryddor och potatismjöl så att det känns som lagom formbar konsistens.

    Steker på båda sidor till fin färg, sen in i ugnen så får de gå klart där.
    Jag brukar servera med bulgur som jag kokat med lite grönsaksbuljong. Blanda gärna i lite andra “frästa” grönsaker i bulguren och smaksätt med olivolja och citron.
    Till det turkisk yoghurt, naturell eller smaksatt efter eget tycke och smak.
    :-)

  4. Ylva

    Det här innehåller inte så mycket grönsaker men det är både veggo och gott: Röd linspaj.

    Receptet jag brukar använda är från den underbara kokboken “tillsammans mat” av Karin Braw. Men jag skissar lite: koka röda linser och buljong. Det blir en gröt. Blanda i tomatpure (eller nått starkare), några ägg, hackad lök, lite yoghurt el dyl, kryddor och tärnad fetaost. Gör ett pajskal om du idds. Häll röran i formen och garnera med oliver. Grädda till det är fast. Hoppas du får en bra veggovecka!

  5. Vi har i många år kört en vegodag i veckan. oftast blir det svamp i fokus, mina grabbar gillar att plocka och torkapparaten gör att vi har goda lager. Lasagne där det traditionella köttfärslagret ersätts av god svampsås, eller moussaka som behandlats likadant är klassiker i mitt hem.
    Vi har i höst testat att göra kroppkakor med fyllning av lök och fårticka. Inte dumt.
    Vill också påminna om en gammal favorit: Anna Bergenströms Pronotis linssoppa. Den är god!

  6. Alltså det finns ju hur mycket som helst … jag brukar liksom aldrig tänka “vego” för mig råkar det vara en maträtt utan kött.

    Här är en favorit, grönsaksgryta med gröna linser och jordnötssmör:
    http://roslagsmat.blogspot.com/2009/03/hamta-lamna-hamta-lamna.html

    Här är lite andra förslag:
    Ungsstekt broccoli med massor av olivolja och smulad torkad röd chili. Smula över en massa fetaost och servera med spagetti.

    Eller för den delen ostgratinerad lättkokt rotselleri i bitar med svampstuvning.

  7. Örjan

    Tänk på Dina frysta/torkade(?) svampar.

  8. Robin

    Recept säger du, bara för att du är en så charmerande bloggarinna i så fall :)

    Halvera ett par lökar på längden, lägg dem upp och ner på bakplåts pappar i ugnen, kanske 180 grader, kanske en timma. Skala lökarna och plocka bladen, deglacera pannan med skalen.

    I med en klick smör i pannan när du kokat ur all smak ur pannan. Salt och peppar.

    Pochera ett par ägg i väldigt het olja.

    Om du hade varit där jag är hade du hackat ner lite gräslök men den får du bara drömma om :)

    Arrangera så som att det hade varit fallet från ett träd.

    Ta hand om dig och glöm inte att sidfläsk alltid är tillåtet bara för att det är alldelles för gott för att man ska tvingas överleva en dag det förutan!

  9. Anders Öhman

    Robin: Deglacera vilken panna? Pochera ägg i het olja?

  10. Robin

    Aj du, blev lite fel, går det att deglacera bakplåtspapper? :) Kom hastigt på att det var kategori vego och att man inte fick använda köttbuljong. Strunta i bakplåtspappret från början så får en ungsplåt att deglacera!

    Pochera ägg i het olja, javisst. Det är de puta madre som vi säger här nere.

  11. Jag är också dålig på att äta vegetariskt, men här är två jättegoda recept: champinjonsoppa och lasagne! :)
    http://allcookedup.wordpress.com/category/vegetariskt/

  12. Squashbiffar.

    Riven squash (2st)
    Riven vitlök (2 klyftor eller mer)
    Riven eller finhackad mozarella (en förpackning)
    salt och peppar
    finhackad chilepeppar (1/2)
    1-2 ägg

    Riv squashen och låt den rinna av. Blanda alla
    ingredienser och stek i olja eller matfett. Enkelt och jättegott.

  13. Gabriela: Du har så rätt, det finns mycket vegoinspiration att hämta från andra världsdelar. Och ofta är det ju så att det är just de vegetariska (eller nästan-vegetariska) rätterna som verkligen är de som stannar kvar i minnet. Kött smakar rätt likadant jorden runt. :)

    Zelda: Det låter ju faktiskt väldigt gott, ska se om jag har några rödbetor kvar!

    Ylva: Mmm, linser. Kan det någonsin gå fel?

    zelca: Visst är det så. Ofta när jag äter vegetariskt kommer jag inte på det förrän efteråt och blir lite fånigt förtjust. Senast igår faktiskt.

    Örjan: De är dessvärre slut. Lite torkad köpekarljohan är det enda som finns här hemma. Samt en massa bortlovade frysta kantareller som maken vägrar äta.

    Robin: Man tackar! Det låter riktigt gott i all enkelhet. Och är inte sidfläsk en krydda i klass med svartpeppar eller vitlök? :) Det kanske slinker med lite pancettasvål i ett soppkok eller något för att vi ska överleva. :)

    Elin: tack för länken. Ser gott ut!

  14. Susanne: Squashbiffar älskar jag, men jag har inte tänkt på att man kan ha mozzarella i dem. Wonderful!

  15. Jag har ett par, http://copparules.wordpress.com/tag/vegetarisk/, bland annat Mario Batalis blomkålspasta som är riktigt grym (om man gillar blomkål, mynta och pecorino).

  16. Angelica

    För det mesta när jag inte orkar tänka brukar det bli kikärtsgryta.

    1 burk — CHOCK! — kikärter
    Morötter
    Paprika
    Zucchini
    Lök
    Vitlök
    Chili
    Passerade eller krossade tomater
    Salt och peppar

    Hacka upp och fräs grönsakerna, skölj kikärterna och låt fräsa torra, tillsätt därefter tomat och låt puttra till lagom konstistens. Jag brukar ofta låta det bli ganska hopkokat, så ingredienserna precis hålls ihop av tomaterna. Fetaost är gott att smula ner. Öl håller dig borta från köttankarna.

  17. Indiskt!! Antingen en supergod kikärtsdal http://www.chinacrumpet.com/kabuli-chana-chickpea-daal eller varför inte klassiska palak paneer? http://www.chinacrumpet.com/palak-paneer Eller båda! Gärna med lite hemmabakat naan bröd eller kardemummadoftande morotsris… mmm.. nu blev jag hungrig.

  18. Inger

    Synd att svampen är på upphällningen, annars är det här en favorit som vi förr ofta hade till söndagsmiddag.

    Gräddstuva svamp. Dela aubergine på längden och gröp ur en del av innanmätet. Hacka det lite pch låt det puttra en ganska lång stund i svampstuvningen. Finns någon ostkant som behöver tas hand om så tärnar man osten fint och slänger ner i stuvningen innan man fyller auberginerna. In i ugnen på 150-175 grader. Det tar ganska lång stund att bli klart. Servera med kokt ris och grönsallad.

  19. Daniel: Blomkålspastan låter mycket spännande, den hamnar i bokmärkesmappen!

    Angelica: Åh, det där låter som en gryta helt i min smak. Och burkade kikärter är väldigt smidigt, det använder jag också. Kokar jag egna hamnar de alltid längst ned i frysboxen där jag inte når dem. :)

    Ingela: Kikärtsdal älskar jag. Och palak panir ligger i pipelinen, måste experimentera vidare med panirmakandet!

    Inger: Låter gott. Kanske ska testa på köpesvamp, även om det känns lite fusk.

  20. Har samma behov själv och måste därför omgående fråga ut min arbetskompis E. Bland alla medhavda matlådor på jobbet är det oftast hennes som verkar (och doftar) i särklass absolut godast. Och tjejen är vegetarian! Bragdmedalj!
    Tycker fröken Dill

  21. Emil O

    Jag får slå ett slag för din taffel-kompanjon Sofias pumpa och svarta bönchili, ruggigt god. http://exkursioner.taffel.se/taffel/2010/01/18/for-ensamma-i-morkret-pumpachili-med-svarta-bonor-ancho-och-chipotle/ . Håller helt med ingela också, indiskt har grymmt mycket god veggomat så som kikärtscurry osv. Sen är ju falafel vegetariskt, och så sjukt gott att man inte kunde bry sig mindre.
    Jag försöker själv äta vegetariskt någon gång i veckan, eller mer om andan faller på, då det både är ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt.

  22. Sara

    Egengjord falafel är så gott, så gott. Servera i pitabröd med strimlad sallad, tomatskivor och en klick tzatziki.

    Jag tycker också mycket om aubergine och använder det i flera av mina vegetariska recept: lasagne, auberginegratäng eller kikärtsgryta med aubergine.

    Det finns ett recept på en spansk kikärtssoppa i Bergenströms “Kärlek, oliver och timjan” som är väldigt god. Den boken lånar jag så ofta på biblioteket att det emellanåt känns som att den bor mer hemma hos mig än på biblioteket. Senast igår låg jag och läste i den och hittade ett recept på biffar med gröna linser som jag tänker testa snart.

    Åh, jag kom på en sak till: Potatis- och getostpaj.

  23. Saxit

    Broccolisoppa, raggmunkar eller potatisbullar, pasta fagioli… eller så omdefinierar du gris som en grönsak och gör en macka med pulled pork.

    Du läste väl om de gröna grisarna för nåt år sedan? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article344836.ab

  24. Cecilia

    Vill minnas att du plockade en massa svamp i höstas, så crepes med svampstuvning skulle kanske kunna vara något?

    Såg att du skrev att du gillar zucchini, då kan jag rekommendera de här fina biffarna med rotselleri, zucchini och hasselnöt:
    http://lisasmat.blogspot.com/2009/05/rotselleri-och-zucchinibiffar-med.html

    I mitt franska kök har ett recept på helt ljuvliga sötpotatisplättar, rekommenderas starkt!
    http://fransktkok.typepad.com/i_mitt_franska_kk/2007/01/blinis_de_patat.html

  25. Philip

    Vad som helst med kikärtor! Kikärtsbiffar, chana masal, kikärtspannkakor, o s v.

  26. Anki

    Koshary – det fattiga Egyptens stapelvara nummer ett – helt otroligt gott – samt mättande!
    Du behöver: Makaroner, ris, linser, lök, vitlök och tomatkross. (Kikärtorna ovanpå är inte nödvändiga).
    Jag “spejsar” upp tomatsåsen med lite chiliflingor eller cayenne. Glöm ej att löken ska vara ordentligt gyllenbrun. Viktigt för smaken!
    Mer om Koshary på länken nedan – plus två recept.

    http://www.touregypt.net/featurestories/koshary.htm

  27. Anki

    Glömde: Lite spiskummin i såsen är inte fel.

  28. Jag borde ju ha massor av veggoförslag, men just nu är jag mest inne på spenatsoppa med ägghalvor (alt. pocherade dito), klart underskattad dagis-rätt., Annars är en favorit ugnsbakade butternuthalvor fyllda med svamp och belugalinser, ugnsrostade grönsaker i allmänhet, med ett litet bön- och ost-röretillbehör… Idag åt jag wok med grönsaker, mock duck, hasselnötter och sobanudlar: gott!
    Oj vilka ospecifika matidéer jag ger, därför jag är en så dålig matbloggare, men jag litar fullt och fast på att du kan trolla fram fantastiska vegetariska rätter utan att ens tänka.

    Din linssoppa var för övrigt sjukt uppskattad av mitt jättesällskap (40 pers) i lördags lunch, likaså pecorinopotatisarna till middagen (som väl inte var dina men inspirationen kom härifrån). Köttigt tillbehör blev min mamma kalasbiffar, mammor är bra att ha! Pickipicki-tinas spenat- och kikärtsbiffar till vegetarianerna var en höjdare på veggofronten, orkar inte länka.

  29. Tove

    Världens bästa, (nu tar jag i, men vi tycker faktiskt det!), gratäng.

    4 pers

    8-10 potatisar
    2 vitlöksklyftor
    1 rätt stor fänkål
    ½ påse saffran
    1 tsk salt
    1 krm nymald vitpeppar
    ½ tsk torkad timjan
    1 dl svarta oliver med kärnor
    1 paket (2,5 dl) Oatley iMat
    ½ dl vatten

    Ugn 200 grader.

    Skala och skiva potatisen, skala och hacka vitlöken, ansa, dela och skiva fänkålen.
    Blanda potatis, vitlök, fänkål, saffran, salt, peppar, timjan och oliver i en oljepenslad ugnsfast form.
    Häll över iMat och vatten.
    Grädda nere i ugnen ca 40-45 minuter.

    Ljuvligt gott till middag! Även köttkrävare blir nöjda, jag lovar.

    Jag tror detta är ett Arla-recept från början, men jag har gjort det laktosfritt och iom det även veganskt!