En försenad nyårsjälsning till våra judiska läsare

Inte bara missade jag Nigella på NK igår eftersom jag 1) var sjuk 2) var ensam med min son som absolut inte ville sätta på sig varma kläder och pallra sig ner på stan vid femtiden, jag har dessutom missat att önska Taffels judiska läsare gott nytt år. Jag har förvisso också missat att önska våra muslimska läsare samma sak, men eftersom jag patetiskt nog inte vet hur man önskar någon glad Eid (”Glad Eid”?) och inte heller har tillräcklig koll på de kulinariska detaljerna kring den högtiden så hade min hälsning i det fallet tyvärr inte gjort så stor glädje.

Däremot är jag ju som de trogna läsarna redan vet något av en judinna i köket och med ett innerligt om än försenat L’Shana Tova kommer därför här mitt alldeles egna fantastiska sefardiska nyårslamm.

Eftersom jag inte är sefard ska etiketteringen tas med viss, tja, sälta, men jag inbillar mig att det här skulle kunna vara sefardiskt. Men det är honungen som gör det till nyårsmat.

”Sefardiskt” nyårslamm

Receptmakare: Isobel Hadley-kamptz

Portioner: färre än man kan tro, men ca 4-6

Tid: 3,5-4 timmar

  • ca 2 kg lammrygg
  • Ett nät schalottenlök
  • 10 vitlöksklyftor
  • ett par deciliter vitt vin
  • Kryddblandning på:
  • hel kryddpeppar, kardemummafrön, hel spiskummin, hela korianderfrön, hela svartpeppar, ca 1/2 tsk av varje+ ett par nejlikor och en liten bit torkad chili
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl gula russin
  • 1/3 dl flytande honung
  • olivolja (+ smör om man inte kör ren kosher)
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Rosta kryddorna i torr panna tills köket luktar fantastiskt och mortla.
  3. Klappa in lammet med kryddorna och timjanen.
  4. Skala alla lökarna/vitlöksklyftorna.
  5. Bryn lammet rätt hårt runt om i en gjutjärnsgryta (som har ett lock) i (smör och) olivolja. Häll av fettet.
  6. Lägg lökarna under och runt lammet. Häll på vinet. Häll/stryk ut honungen ovanpå köttet. Sätt in grytan utan lock i 30 minuter.
  7. Sänk värmen till 150 grader och lägg på lock. Kör i 2-2,5 timmar till. Ha i russinen efter 1 timme.
  8. Servera med couscous med pistageötter.

Kommentarer

2 svar till ”En försenad nyårsjälsning till våra judiska läsare”

  1. Jag önskar den muslimska väninnan glad eid på den stora högtidsdagen. Eid är flera dagar med EN dag som är klimax. Fast vi önskar varandra glad jul också. Det ena utesluter inte det andra typ. Krya på dig!

  2. Jenny

    Eid Mubarak önskade jag mina kollegor i Bangladesh och Indonesien innan de började sitt svulla i socker och fett.

Fler inlägg