Linda Skugge och kålsallad

 Och så kommer man hem och är trött och lite ledsen för att halva lägenheten är målad i fel färger och så vill man egentligen bara gråta. Då läser man Linda Skugge och skrattar så att man får ont i magen. Intressant att så få fattar hur bra hon skriver. Jag håller sällan med henne, vi är fruktansvärt olika på många sätt, vi skriver helt olika. Men människan har timing, rytm och direkthet som få andra skribenter. Läs Tal till min systers bröllop som är allt som Bitterfittan ville vara. Ett mästerverk.

Åh, vad jag gillar skribenter som inte är ett dugg som jag.För den delen älskar jag överlag människor som är väldigt olika mig. Jag tycker att en av mig räcker gott, och rätt ofta tycker jag att det är en för mycket.

Så här personlig brukar jag inte vara, den här bloggen handlar om mat. Så nu slänger jag en kålsallad i käften på er. Och i morgon ska jag skriva om Danmarks förmodligen nästbäste kock som gästspelar i Sverige inom mycket kort. Och detta till fyndpris! Jag ska försöka fixa en specialdeal för Taffel-läsare. Stay tuned!

 

 Tonårskål med senapsdressing, valnötter och rostad dinkel

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2 gigantiska eller 4 små

Tid: 15 minuter

Den här salladen blir bäst när salladen är mellan späd och stursk. Om du lagar den här salladen på vintern kan du förvälla kålstrimlorna i 20 sekunder för att få dem mer medgörliga. Den rostade dinkeln kan ersättas av andra rostade gryn. Men den nötiga smaken behövs för att balansera sötman och ge djup, kanske rostade solrosfrön?

  • 250 g sensomrig vitkål
  • 1/2 liten (ca 100 g) zucchini
  • 1/2 syrligt äpple
  • 1/2 dl grovhackade valnötter
  • 1/2 dl poppad dinkel eller nakenhavre
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • Dressing:
  • 1 msk sötstark senap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3/4 dl kallpressad rapsolja
  1. Förbered dressingen. Vispa samman senap och vinäger. Vispa ner rapsoljan lite i taget.
  2. Strimla vitkålen så tunt du kan. Dela strimlorna i 5 cm långa bitar.  Stimla zucchinin och äpplet i tunna strimlor. Låt skalet vara kvar.
  3. Blanda grönsakerna med dressingen och smaka av med salt och pappar. Låt stå och dra i minst 15 minuter.
  4. Vänd runt med nötter, poppad dinkel och persilja precis före servering.

Kommentarer

4 svar till ”Linda Skugge och kålsallad”

  1. Jag tycker du är en bra människa. Du försöker alltid att prata ärligt. Och du gillar mat, och natur och tycker ödlor är spännande, och är underbar med dina barn och bonus barn. Och du är inte rädd att vara mänsklig ( personlig ). Men nu är du bara trött och fick fel färg på lägenhet. När du får rätt färg på din lägenhet sedan och har vilat, blir du säkert gladare och blir ännu mer underbar som person. :)

  2. Detta lät verkligen gott! Ska se om jag kan övertala övriga familjen att äta det imorgon! Det där med en felmålad lägenhet kan verkligen stjälpa en totalt, men jag lovar att det blir bättre!

  3. tack för stöd det behövs

  4. Tack för den fantastiskt fina kommentaren du skrev på min sida i går. Jag fick stora skälvan i och för sig…
    Vill bara berätta att jag lagade kålsalladen i går, fast utifrån vad som fanns hemma, och den blev helt otroligt god. Åt resterna av den som sen lunch nyss, och den var lika fin dagen efter.
    Tack!