En liten puff för chilibönpasta

Medan min man sitter och knåpar ihop nyhetsbrevet vill jag passa på att puffa för chilibönpasta (aka chili bean paste). En blandning av fermenterade bönor, chili, vitlök och lite olja som du hittar på välsorterade asiatiska butiker. Ha den alltid hemma i kylen så kan du leva lite tryggare.

Så fort sommarkålen får lite mer styrsel och bönorna dyker upp brukar jag snabbfräsa dessa sommarprimörer i olja och tillsätta lite chilibönpasta efter någon minuts stekning på hög värme. Sen steker du vidare och spetsar till sist med några droppar lime eller äppelcidervinäger och serverar till grillat eller stekt fisk. Om sparrisen inte ärså tipptopp som den borde skyler chilibönpastan snällt över skavankerna. Dessutom passar den fint i marinader.

Försök få tag på sorter utan MSG och konserveringsmedel. Inte för att jag jagar dessa tillsatser med blåslampa för min hälsas skull utan för att sorter utan tillsatser i regel är bättre.

Kommentarer

6 svar till ”En liten puff för chilibönpasta”

  1. Natriumglutamat (innehållsförteckningen står oftast på engelska).

  2. Andreas

    Hej Lisa!

    Har du nåägra sorter du rekommenderar?

    /Andreas

  3. Peter

    Fermenterat is the shit! Går inte att vara utan.

    Andreas, pastan från Fu Chi är bättre än den från Lee Kum Kee. Finns bl.a. på Huaxia Market på Herkulesgatan i Stockholm.

  4. Jag har inte kvar burken på min favoritsort så jag minns inte märket. Återkommer! Om jag glämmer påminn mig. Men gå på sorter med mindre tillsatser.

  5. Andreas

    Tack Peter! Lisa, jag ska påminna dig senare.

    Jag har blivit helt beroende av fermenterade svarta bönor och fermenterad bönsås sedan jag köpte “Ditt nya skafferi”.

    Så till den grad att jag ibland äter de fermenterade svarta bönorna som snacks, betydligt godare än saltlakrits i mitt tycke.