buta-don

En skål kommer lastad med fläsk!

Att man är sjuk är ingen ursäkt för att inte äta. Så idag svängde jag ihop någon slags fejkjapansk buta-don (buta =fläsk don(buri) =skål) till lunch. Den är inte ett dugg autentisk, men både vacker och god och går att svänga ihop på nästan ingen tid alls. I alla fall om man undantar det lite krångliga japanska sättet att tillaga ris: det ska blötläggas och sköljas och kokas långsamt och sedan ångas av. Men det är å andra sidan det enda som tar tid.

Och hörrni, jag ska hälsa från min Kyoto-stationerade bror Marcus och hans fästmö Sawa att ni inte ska gå och köpa  Blue Dragons sushiris eller något annat svindyrt ris när ni ska laga japanskt. De använder helt vanligt grötris när de bor i Sverige, och jag håller med dem i att skillnaden är rätt marginell.

Förenklad buta-don

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2

Tid: 20 minuter

Det här är min egen högst personliga tolkning av japansk buta-don. Den som inte får tag på shichimi strösslar över lite sesamfrön eller furikake.

  • 200 g fläskkött (karré, köttigt sidfläsk, skinkstek eller liknande)
  • 1 msk neutral olja
  • 10 cm purjo
  • 1 liten morot
  • 2 tsk finriven ingefära
  • 1/2 msk socker
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk mirin
  • till servering:
  • 2 portioner japanskt ris
  • 2 pocherade ägg (eller 2 råa äggulor)
  • shichimi, furikake eller sesamfrön
  1. Strimla köttet. Skölj och strimla purjon. Skala moroten och skär den i tunna stavar.
  2. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Stek köttet tillsammans med ingefäran under omrörning tills det får lite stekyta. Tillsätt socker, soja och mirin och rör om. Låt puttra in någon minut och tillsätt sedan morot och purjo och fortsätt steka 3 minuter.
  3. Fördela riset i 2 djupa skålar. Fördela fläskköttet ovanpå. Toppa med ett pocherat ägg och shichimi, furikake eller sesamfrö.

Kommentarer

7 svar till ”En skål kommer lastad med fläsk!”

  1. du kan stanna vid att säga donburi. Ris med topping av något. Det kan vara allt från tempura till avocado till kyckling och ägg (oyakobun – mamma/barn donburi). Ja, man kan göra allt till en donburi. buta är gris, butaniku är fläskkött.

  2. Yay, då är det inte bara jag som är toksnål och svennig som kör grötris till hemmasushin! :D

  3. Siv EE

    Grötris istf dyrt sushiris – måste testa redan nu i helgen.

  4. Jessika: Tack för förtydligandet.

    mikaela: Kul att vi är fler!

    Siv EE: rapportera gärna tilkbaka om hur du tycker det blir!

  5. Ja, grötris ska det vara :) Härligt att få höra det från andra å!
    Krya på er nu!

  6. du menar om man är en stickler for details och lite småjobbig?! ;)
    Krya på dig!

  7. Jessika: nej, jag menar verkligen tacket. Jag kan ytterst lite japanska och litar faktiskt på läsare som du för att det ska bli rätt!