En smärre oljekatastrof

De flesta av oss har misstänkt, ja vetat, att jungfruligheten inte är vad den borde vara hos de påstått kyska olivoljorna. Bluff och båg är bara förnamnen. Enligt en ganska nylig undersökning av Universitetet i Davis i Kalifornien nådde majoriteten av de importerade oljorna (9 av 14 undersökta) inte upp till de specifikationer för termen “extra virgin” som etiketterna ståtade med.  Oxiderat,  dålig kvalitet och misstanke om utblandning med billigare oljor blev omdömena. Nu har kaliforniska kockar helt sonika stämt olivoljeimportörer.

Jag kan inte låta bli att undra hur det är med de stora svenska importörerna. Har de ren olja i flaskan? Och vem granskar dem? Finns det överhuvudtaget någon konsumentjournalistik kvar?

Kommentarer

10 svar till ”En smärre oljekatastrof”

  1. Detta har jag funderat kring länge. Man märker ju att det är en väldigt stor skillnad på oljor även här hemma.

  2. Jag har aldrig riktigt litat på massproduktionen av Extra Virgin olivolja. Jag ska inte säga att är kunnig i ämnet, jag bara är helt tokig i olivolja och tycker det är kul att spana efter riktigt bra varianter. Som vinintresserad resande i Italien snavar du nästan alltid över gårdsproducerade oljor. De toskanska vinproducenterna är tusenkonstnärer; de tillverkar såklart vin, de pressar sin olivolja, de gör sin egen grappa och Vin Santo och hej & hå.
    Ett bra exempel är familjen Rune som huserar i Greve in Chianti under namnet Terreno. De säljer sin olivolja på Scheelegatan på Kungsholmen på Terrenos Vinotek. Riktigt bra pris och väldigt god olja. Överlag tycker jag att dessa italienska olivoljor utklassar det mesta. Gå till en delibutik och se om de har: Castel di Lego, Villa Caffaggio, Villa Magra, Maria Burgarella, Planeta (prisvärd favvo).

    Supermarketolja hamnar i pastavattnet och i stekpannan hemma hos mig. Har man smakat ‘riktig’ så är skillnaden så stor att den rättfärdigar det högre priset om och om igen. Det räcker att smaka för att fatta att de stora som nämn i artikeln är massproducerat skit. Sen vet ju inte jag om denna dyrare olja skulle klara ett amerikanskt test. Men det är ju också landet där regeringen förbjuder import av väldigt många hantverksmässiga produkter. Opastöriserad ost är ju bara en sådan.

  3. Sanna Töringe

    Det sägs att en del av den olivolja som säljs som italiensk görs på oliver från Grekland och Spanien. Det behöver förstås inte innebära att den oljan är sämre, men kvaliteten handlar till största delen om hur länge oliverna ligger på marken innan de hamnar i pressarna. Syran ökar, helt enkelt. Vanlig ordinär olivolja som säljs på gårdarna i Italien är dyrare än den vi kan köpa i Sverige. Noggranna odlare ser till att vara först vid pressen på måndag morgon, eftersom den städas ur på söndagen, så viktigt är det att inte behöva blanda sig med de föregående som pressat. Oliver till den finaste olja plockas för hand, det är därför träden hålls så låga i Toscana. (Jag har flera egna olivträd i Apulien och håller på att lära mig allt om detta ämne!)

  4. Sanna: Läs den fantastiska artikeln du kommer till om du klickar på “Ja vetat” i inlägget ovan. Lång och skrämmande läsning.

  5. Kurt

    Kan man spåra ursprungslandet för jordgubbar med isotopanalys, så borde man också kunna göra det med oliver och olivolja.

  6. Jag har varit misstänksam länge n d g olivolja extra virgin, så jag vill bara säga att jag är glad att du tar upp det. Något för Konsumentverket och nyhetsrapporteringen att granska. T ex Zeta, hur bra är dem? De säljer ju “som smör”. Vet du?

  7. Stefan

    Åh vad bra att du tar upp det. Exempelvis hörde jag ryktas (av en konkurrent skall sägas) att Zetas italienska olivolja importeras från Spanien. Jag vet inte om det stämmer och jag vet inte om den behöver vara sämre för det, men någon borde fråga dem och sedan undersöka. Rätt skall vara rätt.
    Jag tror att det är massor av bluff i branschen. När det öht inte går att finna annat än extra virgin och många förpackningar går att köpa för bara några tior litern, då funderar man.
    När något förefaller vara för bra för att vara sant så är det oftast det.

  8. Sanna Töringe

    Har läst, Lisa. Intressant och för jäkligt.

  9. anders

    det här har ju både mats-eric nilsson och tidningen filter tagit upp för flera år sedan!

    zeta erkänner i filter att flera av deras olivoljor inte är italienska. på etiketterna står det om man tittar “tappad i italien”, i motsats till”producerad i italien” som det står på de som verkligen är gjorda i italien. detsamma verkar gälla för de flesta större italienska olivoljorna, som t ex bertolli och filippo berio.

    nä, sky zeta som pesten! om dom fuskar med det mest italienska som finns, som olivolja, hur är det då med deras andra produkter?

  10. Margareta

    Jag, säger bara en sak—-köp Moninis olivoljor!
    De är italienska, goda och välsmakande!