En väldig massa lax

Tre kilo laxfilé impulsshoppade jag igår. Mycket för att den rara fisk-och-köttkillen på Vi snällt hämtade de nyinkomna laxfiléerna och lät mig lukta på dem. Han såg onekligen förtjust förbryllad ut, men hämtade lydigt laxen åt mig. Och den doftade friskt hav, inte rutten tång, precis som sig bör.

Magnus har länge odlat vanföreställningen att han inte gillar lax, punkt slut. Men när den första, varma vårsolen tittade fram på verandan i april blev jag så vansinnigt sugen på inkokt lax att jag helt struntade i husfriden. Och si, inkokt lax var ju riktigt gott, tyckte Magnus förvånat. Antagligen beror det på att citronen neutraliserar lite av den typiska och lite oljiga laxfettsmaken. Men oavsett varför Magnus nu äter (inkokt) lax är det ett smärre mirakel.

Inkokt lax finns utmärkta recept på i varenda standardkokbok, så jag tänker inte ge något recept på det. Men en god variant är att skiva ned några centimeter pepparrot i spadet och servera laxen toppad med drivor av riven pepparrot. Kittlar dödsskönt i näsan.

Ifall nu Magnus skulle haft någon kvardröjande misstänksamhet mot laxen så såg jag till att distrahera honom med ett alldeles ovanligt lyckat tillbehör: syrlig citronzucchini med inspiration av gammal hederlig pressgurka.

Citronzucchini

receptmakare: Margit Richert

4 portioner

1 timme

Krunchigare än pressgurka, citronsyrligt och fräscht. Passar gissningsvis till allt som simmar (kanske inte utter, men vem vet?), men extra bra till lax och andra feta fiskar.

  • 2 små zucchini eller 1 lite större
  • 3 krm salt
  • pressad saft fråm 1 citron
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk socker
  • 1 krm nystött vitpeppar
  1. Skiva zucchinin tunt med en osthyvel. Lägg skivorna på en tallrik, salta och blanda om. Lägg en annan tallrik ovanpå zucchinin och lägg till sist något tungt ovanpå. En mortel eller On Food and Cooking funkar lika bra. Låt stå i 30 minuter.
  2. Häll av vattnet som bildats efter saltningen. Blanda zucchinin med övriga ingredienser och låt marinera i 30 minuter.

Kommentarer

Ett svar till ”En väldig massa lax”

  1. Inkokt eller gravad är de två tillagningssätt för laxar som jag håller högst.