chiliconcarne1

Enkel chili

Edit: Det här skrevs igår, så det “idag”0 som omtalas är igår, torsdag. Idag mår jag lite bättre.

I morse när jag vaknade var jag död.

Nä, inte riktigt, men det kändes banne mig som om jag sovit under en ångvält. Jag har dragit på mig en riktig förkylning precis lagom till Det Goda Köket och Matbloggspriset. Hoppas verkligen att jag inte vinner så jag slipper snora fram ett “Dack då bycked!” och posera med droppnäsa och röda ögon.

Hur som helst, jag har frusit som en flodhäst i fjällen idag och därför har jag tvärtemot vad man skulle kunna tro lagat mat som en galning. Ett varmt kök var det enda stället där tänderna inte skallrade, så jag har bakat Anders äppelkaka (mycket, mycket god hälsar Magnus!) och lagat en alldeles underbar chili con carne som smakade mycket gott efter att jag spraydopat näsan så pass att det gick att andas igen.

Kanske var det för att jag kände mig så krasslig som det blev en ovanligt okrånglad gryta. Men den blev inte mindre god för det, snarare tvärt om.

Enkel chili con carne

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 2 timmar

Ration smak kontra arbetsinsats är nog 10:1. Ibland gör sådana förhållanden mig besviken eftersom jag för det mesta älskar att pyssla omkring i köket. Men när man är sjuk, trött eller bara matlagningstrött är en sådan här gryta gudasänd!

  • 600 g innanlår, högrev eller annat grytkött
  • 2 msk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 anchochili
  • 1 chipotle
  • 1/2 msk spiskummin
  • 500 g passerade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1/2 fond du chef beef
  • 200 g god korv i skivor (vi tog debreciner)
  • salt, svartpeppar
  • till servering:
  • gräddfil, riven ost, korianderblad, hackad lök, hackad paprika eller vad du nu gillar ovanpå
  1. Tärna köttet i centimeterstora kuber. Strimla löken. Hacka vitlök och chili så fint du orkar.
  2. Bryn köttet i oljan i en gryta. Allt på en gång – det är inte så noga idag. När köttvätskan kokat in och köttet börjar få färg slänger du i löken och sänker värmen. Fräs löken några minuter. Tillsätt vitlök, chili och spiskummin och rör om.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna utom korven till grytan. Låt puttra under lock tills köttet är nästan mört. Tillsätt korven och låt puttra vidare tills köttet är riktigt mört.
  4. Salta och peppra efter smak och späd med lite vatten om det ser för tjockt ut. Servera med valfria tillbehör.

Kommentarer

7 svar till ”Enkel chili”

  1. Kul att kakan uppskattades!
    Krya på dig!

  2. Agneta M

    Intygar också att kakan var mycket god! Magnus hade ju med sig den idag till jobbet. Tack så mycket. Kanske ska pröva din chili ikväll.

  3. Siri

    Tycker det var dåligt att du inte vann
    stora matbloggspriset. Du har ju trots allt den bästa matbloggen av alla nominerade.

    1. Agneta: Tack! Hoppas Anders läser och blir nöjd. Och testa gärna chilin, den är riktigt god!

      Siri: Nu är ju du min lillasyster och därmed partisk! Dessutom lagar du ju ingen mat själv eftersom pappa gör det åt dig. Men tack, jag blir väldigt glad när du skriver så ändå. Stora kramar!

  4. Jag läser och är jättenöjd. Det är så kul när andra provar recepten.

  5. Anders: Jag håller helt med!

  6. Annica

    Febrig, hostig och snörvlig. Då letar man fram detta receptet och blir genast lite lyckligare.

    Tack (igen!)