Ensamätaren: Pasta med rökta musslor och chiliäpple

Min man har åkt till Amerikat och nu gäller det att hålla matlagningsfanan högt. Läs: Inte förfalla till knäckemackor tre mål om dagen.

Vi äter inte mycket pasta hemma nu när grönsakerna är som bäst. Men när jag är solokvist och inte orkar gå och handla åker den fram. Vi använder Zetas 100% fullllkorn till mer rustika såser och Barillas med 50% fullkorn till mildare såser. Ibland köper vi en lyxigare handgjord pasta. Till receptet nedan passar det med den halvgrova Barilla.

Eftersom min man är alltings måttstock när det gäller gastronomi kan jag försäkra er tveksamma att även de mest skeptiska vänjer sig vid fullkornspasta. Efter ett tag tycker man att den kritvita pastan är lite smaklös helt enkelt. Lasagne blir i regel oerhört mycket godare med fullkornsplattor. Och ur näringssynpunkt är den ett skämt. Gör vi en bedårande pasta med gräddsås och vongole som serveras i små portioner till förrätt är det dock mild och blek pasta som gäller.

Köper du god pasta behöver man inte dränka den i en stadig sås utan bara varsamt blanda den med pikanta ingredienser. Och allra bäst är de man hittar i en vanlig affär.

Rökta musslor är en klassiker som ofta är räddaren i nöden och snällt låter sig kombineras med andra räddningsplankor. När man väl öppnat burken är de enda avancerade köksmoment man behöver för att laga den här rätten är ”koka” och ”skaka”. Om du inte har rökta musslor går det fint med rökt fisk eller frysta muslor och lite röksalt.Vissa av mina provlagare tycker att smakerna är något murriga, hoppa över linserna om du föredrar fräschare lättare smaker.

Äppelbitar skalade med mild chili är även vansinnigt gott i en carbonara. Använd de lite kartiga svenska äpplen som börjat dyka upp i affärerna.

Behöver jag tala om att den kloke kocken har alltid ett paket frysta linser tillhands? Mindre kloka kockar (som jag dårå) får raskt koka upp lite eller nöja sig med burkade bönor eller kikärtor. Gröna bönor är också gott i. Låt dem då koka med pastan sista minuterna. Ät en portion till middag och ät resten som kall sallad till lunch dagen efter.

Pasta med rökta musslor, mangold, chiliäpple, dill, linser och rödlök

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

  • 2 små portioner spaghetti, gärna fullkorn
  • 2 dl strimlat grovt bladgrönt t ex mangold eller färsk vitkål etc
  • 1 burk rökta musslor
  • 1 msk god olivolja
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1/2 syrligt grönt äpple
  • 1/2 msk mild mald chili (ancho eller liknande)
  • 1 1/2 dl kokta puylinser
  • 1/3 liten rödlök
  • 1/2 dl plockad dill (eller 2 msk fryst)
  1. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Låt det bladgröna koka med sista minuterna. Eller ånga i ett durkslag ovanpå grytan.
  2. Öppna under tiden burken med musslor och låt rinna av. Vispa samman 1 msk av musseloljan med olivolja och sherryvinäger.
  3. Tärna äpplet fint och skaka runt bitarna med chilipepparn. Strimla rödlöken tunt.
  4. Slå av vattnet från pastan. Skölj den absolut inte. Skaka runt alla ingredienser med den nykokta pastan i kastrullen. Svårare är det inte.

Kommentarer

41 svar till ”Ensamätaren: Pasta med rökta musslor och chiliäpple”

  1. Möjligen är smaken okej, men konsistensen. Den fullkornspasta jag ätit (Zeta) har varit väldigt “gryning”. Rätt äcklig faktisk.

    I vårt hushåll föredrar vi din snabbpasta med rödlök, grönmögelost och kronärtskockshjärtan. Den du beskriver ovan drar lätt åt stall och det är ett problem för vissa. (Gammalt Gourmet-nummer.)

  2. Patrik: Johan som är familjens pastaexpert var som du i början. Man vänjer sig vid konsistensen och börjar faktiskt gilla den. Men det är hemskt viktigt att koka den rätt. Och den passar inte till alla såser.

    Prova Barillas som är en kompromiss och är mer lik vanlig pasta.

    Vit pasta är festmat men har så skrämmande lågt näringsvärde att jag inte tycker att det är lämpligt som basmat. Att servera vit pasta med gräddsås är i paritet med kanelbulle i näringsvärde. Vi äter inte vitt ris heller av samma orsak. I synnerhet inte jasminris eller basmati som bör betraktas som efterrätter. Jag är inget näringsfreak men det räcker med att kunna sin historia och kasta en hastig blick på en näringstabell för att vara skeptisk mot högraffinerade näringsfattiga kolhydrater.

    Jag älskar pastan ovan men om man har svårt för stallsmaken kan man ta bort linserna. Ska föreslå det i receptet faktiskt. Tack för tips!

  3. Eftersom rätt kokt vit pasta är väldigt gott och till skillnad från kanelbulle (som rätt sällan är gott, men jag antar att kardemumma inte gör det näringsrikare) hyfsat lättfixat tycker jag liknelsen haltar en aning.

    Men visst är pasta festmat, helst inte fler gånger än 2 i veckan.

  4. Problemet är att varje dag är en fest i Sverige. Förutom vit pasta så finns det så många andra näringsfattiga saker.

    Vitt bröd ELLER vit pasta ELLER vitt ris ELLER pizza etc totalt ca 3 gånger i veckan. Fullkornspasta säkert två, tre gånger i veckan.

    Vi låter bli vitt bröd och vit pasta och lägger våra onyttiga kalorier på glass och choklad istället. Rätt bra deal, tycker jag.

    Eftersom ungarna mest får vita grejor i skolan och på annat håll (tack gode gud för knäcke) så finns det ju inte plats för mkt mer onyttigheter.

  5. Frågan är om det är värt det.

  6. Well, det är upp till var och en att avgöra. Precis som kanelbullsätande, rökning, snusande, lättja och vinpimplande. Det sorgliga är bara att de flesta inte vet om hur usel mat det är ur näringssynpunkt.

    Gillar man inte fullkornsprodukter behöver man inte äta det. Men det är ju rätt schysst att vänja ungarna vid det. Ungefär som man lär dem att inte äta smågodis varje dag fast man själv klämmer i sg en Amadei till kaffet.

  7. Hej! undrar bara om du har något tips på vart man hittar kikärtsmjöl i Göteborgs trakten?

  8. Inte en blekfet aning. Men om någon månad kommer vi att ha fått upp en anslagstavla där man kan efterlysa sådant. Testa hälskostaffärer elelr affärer som säljer indisk mat. När jag köpte det sista på Govindas smakade det dock så hiskligt mycket rökelse att jag fick slänga klabbet.

  9. Jag gillar inte fullkornspasta, då avstår jag hellre från pasta och äter fullkorn något annat.
    Jag undrade när jag läste rubriken vad chiliäpple var, nu har jag minsann missat något i termer av nyheter i fruktdisken men så var det alltså inte :)

  10. Vi äter nästa inget vitt bröd (förutom när jag bakar, inte så ofta) till exempel och rätt sällan ris (men inte av någon speciell anledning). Pasta däremot äter vi rätt ofta eftersom det är så jävla gott och pizza kanske två gånger i månaden. Speciellt Gustav äter en hel del pasta och speciellt specialmakaroner. Det vore ju utmärkt om man hade tusen alternativa recept i bakfickan och kunde plocka fram dem och få världens jubel i utbyte, men nej, makaroner och köttbullar eller kokt majskolv, eller köttfärssås och spaghetti regerar. Ris funkar också bra. Och morötter och gurka. Man kan ju erbjuda alternativ som linser och bönor etc (det gör jag), men jag tycker kanske inte att “ät det som finns eller inget” är världens bästa strategi heller. Leder sällan till nåt bra. Väljer att försöka minska intaget av chips, läsk, godis, bullar etc. Känns som om man ska börja i rätt ände liksom.

    Min egen diet lider nog snarare av för mycket kaloriintag i form av FETT och ALKOHOL.

  11. Jag har många laster men jag kompenserar dem alla genom en daglig skiva fiberknäcke.

  12. Och jag äter en jävla massa mandlar.

  13. jag lägger min kvot av snabba vita kolhydrater på en kanelbulle till lördagskaffet. Såhär i semestertid får jag erkänna att det blir elvakaffe med hembakta bullar lite oftare än så. Men det springer jag bort sen, på mina joggingrundor (regelbunden motion kompenserar i mycket hög grad onyttiga matvanor).
    I övrigt är det nolltolerans för vitt mjöl, vitt bröd, vitt ris och vit pasta. Det är ju inte ens gott, när man har vant sig av med dem.
    Ris har vi inte ätit på ett par år, sedan vi till fullo insåg det minimala näringsvärdet och den höga klimatbelastningen. Där vill jag slå ett slag för Frebacos matkorn, mathavre med mera. Väldigt snabbt och praktiskt och ganska gott. Jag har visserligen dextrinerat mina egna korngryn, men jag faller tillbaka på Frebaco ändå, eftersom deras produkt är så snabb och praktisk.

  14. Patrik: Det är faktiskt sant att man vänjer sig av med det vita. Barnen som var dödligt kinkiga vande sig snabbt vid mörkare pasta.

    Testa med Barillas fullkorn som vardagspasta i alla fall.

  15. Gustav har under en längre tid ätit fullkornspasta på förskolan. Oavsett vilket: är inte fullkornspasta en annan maträtt än vit pasta?

  16. Du ser: Nu kommer han snart att hålla långa förmaningstal för er och tvinga er och äta fullkorn.

    Jo, det är en annan maträtt har jag inte tjatat om det? Fullkorn passar inte till allt.

  17. Gustav gillar trots detta inte heller fullkornspasta. Dessutom börjar han förskoleklass (till skillnad från förskolan) i höst. Nytt kök, ny kock, ny mat.

    Jo du har tjatat! När jag tänker efter. Jag har ätit fullkornspasta och inte gillat. Och jag älskar det mesta. Jag kastade det faktiskt. Så det blir nog inget fullkorns för mej, om jag inte blir bjuden förstås…

  18. Patrik, vi uppskattar din tapperhet. Dessutom kommer det säkert snart en rapport om att man får hypofyscancer av fullkorn och då står man där med sin tvättade hals (som farmor brukade säga).

  19. Moffar just nu i mig Zetas fibra bianca — det bästa av två världar tycker jag (om utfästelserna på förpackningen stämmer, har inte granskat detaljerna själv). Fullkornspasta kan vara gott i rätt sällskap och rätt hanterat men det smakar alltför ofta masonit.

  20. Oh, nu befinner jag mig på Patriks sida. Jag hatar fibra bianca. Den har konnsistens och smak som havregrynsröt lindrigt uppstagad med cement.

  21. Men jag tycker väldigt mycket om havregrynsgröt.

  22. Zaba

    Tyckte verkligen inte om fullkornspasta när jag började köpa och äta det, ville som någon ovan sa slänga bort det.
    Men nu tycker jag faktiskt jättemycket om det, har inte köpt vit pasta på över ett och ett halvt år (restaurang räknas inte). Undviker vitt bröd och köper inte vitt ris heller. Så alla ni som inte tycker om försök lite till det är era kroppar värda. Men tänk även på att dålig produkter är ganska beroende framkallande och man kan få abstinens när man ger upp, när väl suget är borta så smakar fullkorn bättre.

    Tycker vit pasta =lika med kanelbulle jämförelsen var bra.

  23. F’låt, men jag försökte vänja mig till snabbkaffe under studieåren (11 långa), det gick lika lätt som att vänja sig vid andra subråvaror som dietmoralister med pekpinnar förleder oss med att de smakar bra och är nyttiga och ger oss rosor på kinderna.
    Jag undrar, varför?
    Är det av någon slags omsorg om medmänniskorna eller av ett slags vårdekonomiskt nationellt ansvar.
    Lisa, för katten, det smakar ju skit redan i mun dessa dammiga wellpappsfullkornsark. Jag tror Du får skaffa Dig en ny matmentor än Din man om han estmerar fullkornsspagetti och får Dig att tycka likaledes. Du skriver ju själv om den förfinade smaken i den vita pastan, den du serverar portionsvis med små musslor.
    Jag tycker jag läser mellan raderna att du skriver mot bättre vetande eller har ett uppdrag hos Barilla, men så tittar jag i högerspalten och det har Du inte.
    Man kan aldrig vänja sig till dålig smak däremot kan man vänja sig till det goda.

  24. Kan inte låta bli att nämna knepet om man har svårt för fibrig pasta: lite, lite gurkmeja i kokvattnet trollar bort den grå färgen. Funkar bra på många skeptiska, typ min man.

    Göran, jag är osäker på om gurkmejakokt fullkornspasta funkar på dej… Naturligtvis ska du välja den vanliga vita. Men ganska många mer muntrubbiga (som jag) känner inte skillnad på vit pasta och fullkornspasta (som inte har jättehög fiberhalt).

  25. Vad är det för fel med snabbkaffe?
    Själv har jag spolat pasta i princip helt och hållet, kan äta fem-sex stycken för att hålla sonen sällskap. Äter bara sås, och extra grönsaker. Ris likaså. Bukfyllnad.

  26. tbfkaem: Jag gillar också vissa sorters snabbkaffe (nej, jag är inte ironisk) som jag räknar som “uppiggande varm dryck” men inte som kaffe.

    Zaba: Det finns många olika kvaliteter på fullkornspasta. Vi kör mest med Zetas 100 % fullkorn. Nästa vecka ska jag testa en handgjord dinkelpasta.

    Lager: Om du följt den här bloggen kan du se att fullkornsprodukter varit ett genomgående tema från början.

    Jag har aldrig, inte ens som barn, varit så där överförtjust i vita hårt raffinerade industriprodukter. Varken vitt bröd, vitt ris eller vit pasta. Att dessa dessutom är uruselt ur nutritionssynpunkt, ja så till den grad att industrin ibland skamset berikar dem, gör dem inte mer lockande. Förfinat? Nej, snarare förfuskade råvaror som lett till epidemier av dödliga bristsjukdomar.

  27. Det är lustigt hur väl det du avfärdar som onyttigt överensstämmer med vad avskydde redan som barn, Lisa.

    Fullkornspasta kommer aldrig att komma över min tröskel; jag har aldrig ätit någon som varit god. Sedan jag blev vuxen behöver jag heller aldrig mer lära mig äta något som jag från början tycker är äckligt. Det är skönt.

    Däremot tycker jag om blaskigt kaffe. Och snabbkaffe går också bra.

  28. K: Det jag menar är att för mig är det ingen större uppoffring att äta nyttigt. Att ifrågasätta mina preferenser med argumentet att jag är köpt och äter det fast jag egentligen tycker att det är äckligt av hälsoskäl är därför rätt larvigt.

    Det är inte det att jag är ensam om att avfärda vitt ris och pasta som onyttigt.

    En del prioriterar sin hälsa, andra prioriterar andra saker. Och ingen behöver äta med någon annans mun.

    Jag åt också stora mängder papper som barn vilket jag dock har lagt av med det stora fiberinnehållet till trots. Preferenser kan nämligen ändras med åren. Jag har också lärt mig dricka kaffe och te samt äta sallad, broccoli, njure, lever, vinäger och oliver vilket jag avskydde som barn. Tyvärr har jag också lärt mig älska vin alldeles för mycket.

  29. Lisa: Jag har heller inte ifrågasatt dina preferenser med sådana argument. Jag ifrågasätter inte dina preferenser överhuvudtaget. Du kan vara glad att det inte är någon konflikt mellan vad du tycker är gott och vad du tycker är nyttigt. Det är inte heller för mig någon större konflikt mellan vad jag tycker är gott och vad jag tycker är nyttigt. Men det är en stor konflikt för många andra.

    Du är inte ensam om att avfärda vitt ris och pasta, och jag tror nog att jag för varje livsmedel som jag kan komma på kan hitta en grupp människor som tycker att det är ett förkastligt livsmedel av ett eller annat skäl.

    När du skriver “En del prioriterar sin hälsa, andra…” så låter det trots allt som att man inte gör det om man inte håller med dig. Och för mig låter det som ett väldigt snävt hälsobegrepp.

    Jag har slutat äta både papper och fullkornspasta.

  30. Jag ÄLSKAR ris. Jag anländer sent till slutfasen av diskussionen som jag vanligtvis gör (igen). Men vitt ris. Yay. Men jag är en asien-mat-freak :)

  31. K: Det var slarvigt uttryckt av mig. Förlåt! Det var inte så jag menade. Jag menar att för varje livsmedel (i det här fallet fullkornspasta) gör man ett val ; en avvägning mellan hälsa och smak och för all del etik, miljö, pris etc också. Jag väljer t ex att dricka lite för mycket vin än vad som är nyttigt för mig.

    När det gäller just baslivsmedel blir skillnaden i näringsintag ganska stort beroende på vad man väljer. Extra känsligt kan det vara för små barn som kanske äter mycket vitt ris och vitt bröd. Efttersom jag gjort en hel del näringsberäkningar i mitt tidigare liv som dietist vet jag hur svårt det är att komma upp i bra nivåer av livsviktiga vitaminer utan fullkornsprodukterna.

    Globalt sett är t ex det vita riset en näringsmässig katastrof som lett till svåra lidanden.

    Sen får man ju se på hela mathållet. I vårt land kan man ju kompensera i alla fall tiaminbortfallet genom att tugga i sig en stor bit kött av vår gode vän grisen.

  32. Ett sent försök att försvara fibra bianca: Nää… Havregrynsgröt? Den är väldigt känslig för att bli överkokt, det kan jag möjligen gå med på. Jaja, var och en blir väl salig på sin fason. Eller så är jag helt enkelt en dängare på att kamouflera havregrynsgrötssmaken med gott sovel.

  33. Zaba

    Vad jag inte förstår är varför de flesta personer insisterar på att vardagsmat måste vara “så jävla gott”, varför???
    Nu menar jag ju inte att mat ska vara äcklig osv och jag äter ju mer än gärna själv god mat. Men ett exempel är här i UK så har de skolor som serverar mat alltid efterätt. Det har jag aldri förstått mig på för efterätt är enligt mig något man äter på lördagar och eller söndagar, tycker även att de då blir godare och känns mer speciellt.

    Min vardagsmat ska vara;

    1 hälsosam för då mår jag bättre och har ett gladare och jämnare humör

    2 billig för jag är fattig + onödigt att spendera pengar på vardagsmat reser hellre eller liknande

    3 miljövänlig och fairtrade då känns det lite bättre

    4 så god som är möjligt i kombination med 1-3

    Sen på helger och vid speciella tillfällen så äter jag nästan precis vad som helst och som jag vill. Dvs 80% nyttig och miljövänlig 20% gott och onyttigt.

    Tycker faktiskt att alla krav på att det jämt måste smaka fantastiskt är ett riktigt I-lands problem och leder till värre gnäll än i gnällbältet.
    Sen att ursäkta det med att mina barn äter inte den köper jag inte heller, snarare så att det faktiskt kan ta upp till 6 månader för barn att lära sig nya smaker (och inlärningen måste ske på rätt sätt dvs inte tvång). Fattiga svenska barn förr svalt inte ihjäl bara för att de inte gillade sin mat. Men det kanske är bättre här i UK där barnen är så bortskämda att de i sina matlådor till skolan har chips, choklad och läsk för nej vanlig tråkvardagsmat går ju inte att äta.

    Nej uj vad jag just gnällt själv, ni får alla äta precis vad ni vill när ni vill. Men vad jag menar är att god mat är ingen rättighet utan ett privilegium och att nyttig mat borde vara en rättighet.

    Lisa: har hittat många roliga fullkornspasta på Planet Organic ska kolla om Zeta finns, dinkelpasta lät också roligt.

    Har en teori om vårat pappers ätande;
    Jag åt mest tidningspapper (och tror du också åt det) och det är därför vi är så smarta och gillar att debattera ;)

  34. Två grejer:
    1.Det är skönt med folk som vet hur det är och hur man ska uppfostra barn. För dem!
    2.Det gällde ju faktiskt just äcklig mat, nämligen fullkornspasta.

  35. Zaba: Det här är nog fel forum att ifrågasätta att mat alltid ska vara jättegod. ;-) Men jag håller verkligen med om att det finns andra aspekter än smak. Jag tycker att kaffet smakar bättre när jag vet att det inte produceras under förhållanden som påminner om koncentrationsläger.

    Patrik: Det viktiga är väl att föräldrar får kunskap om vilken mat som är näringsrik så att de kan göra informerade val och sen kan kompensera på andra sätt. Senaste årtionderna har vit pasta kallats nyttig mat. I själva verket har den så lite näring att ofta måste berikas artificiellt, och nya studier visar att berikning visserligen kan skydda mot bristsjukdomar men inte alls ger samma hälsofördelar. I vissa fall kan den rent av vara skadlig.

    Man kan få kalla mat äcklig, men det är lite fånigt att göra det efter att ha testat det en gång. Du skulle ju aldrig låta din unge komma undan med ett smaktillfälle? Fö mig tog det ett tag att förstå mig på fullkornspasta, samma sak med quinoa, oliver etc.

    Forskning visar att det i snitt tar tio exponeringar innan barn lär sig gilla en ny råvara/rätt. Omgivningens inställning till maten spelar mycket stor roll.

    Jag smakar lutfisk i december varje år. Jag hatar det fortfarande. Men en dag …

    Nu vet ju jag att just du äter bra och ger din unge bra matvanor. Men det är lite otäckt att allt mer och bättre koppling kopplar allt fler sjukdomar till det vi i Sverige tycker är “vanlig mat”.

    Vi blir ju alla ledsna att se hur allt fler barn (och vuxna) blir gravt överviktiga så att det försämrar deras livskvalitet.

    Jag vidhåller dock fortfarande att vi aldrig för glömma att de stora hälsohoten är ofrivillig ensamhet, cigaretter och alkohol. Man får väl lägga sitt krut där man kan och orkar. Mina bonusbarn får t ex aldrig dra halsbloss när de röker cigarrer.

  36. lisa: jag överdrev förstås lite när det gällde äckligheten…
    dessutom har ju just den här diskussion enbart gällt just vit pasta, man kan ju som sagt kompensera på andra sätt och jag tycker generellt sett inte det räcker med att gustav säger bläh för att stryka något från menyn

    zaba: jag överdrev lite när det gällde kommentaren av din kommentar också, sorry

  37. Patrik: Vi bjuder över er på fullkornsorgie senare i augusti.

  38. Trodde nästan det.

  39. Zaba

    Jag har inget emot god mat och mat ska göras så god den kan självklart.
    Tycker bara att riktigt god mat är ett privilegium inte något vi alltid kan kräva.

    Händer ofta att jag äter bara lite potatis och grönsaker utan sås eller kött det är inte gott men inte heller äckligt utan bara mat.

    Jag vet inte bäst om barnuppfostran för det gör ingen man lär sig ständigt, tog bara upp vad jag tycker är riktigt dåliga exempel.