Ett förvånande återseende

Jag trodde aldrig att jag skulle se ett huvud grönsallad i mitt kök igen. I torsdags hände det; det låg nedsmuget i min grönsakslåda. Det vore en överdrift att påstå att det var ett kärt återseende. Det låg där i sin småvulgära smaklöshet och bara tiggde om att bli stoppat i ett coupeglas av Duralex, för att sen toppas med burkräkor och till sist skamlöst vältra sig i Rhode island-sås. Färdigköpt.

Men jag hör så dåligt på det örat. Istället tryckte jag resolut in grönsalladen i kylen och förträngde den till idag. Eftersom vi åt lite blandade rester kände jag mig givmild och lät grönsalladen vara med på ett hörn. Den var ju ekologisk gubevars.

Grönsallad med diverse desperata knep

receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 15 minuter

  • 100 g rotselleri
  • 75 g lagrad prästost
  • 12 körsbärstomater
  • 1/2 huvud grönsallad
  • 1 näve rucola
  • Dressing:
  • ev 1/2 msk grov söt senap eller hoppa över den
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk kallpressad rapsolja eller gotländsk senapsolja
  • 1/3 tsk salt
  • nymald svartpeppar
  1. Skär skalet av rotsellerin och strimla den nåltunt. Om rotsellerin är späd kan du använda den rå. Annars mikrar du den i övertäckt skål med några matskedar vatten tills den mjuknat.
  2. Gör dressingen: Vispa samman vinäger och senap. vispa ner oljan lite i taget. Vänd ner sellerin i dressingen. Låt stå.
  3. Skär körsbärstomaterna i kvartar. Strimla prästosten så fint du kan. Eller smula den om den är mycket lagrad. Skölj salladen och slunga eller klappa torr.
  4. Vänd samman alla ignredienser. Servera med ett ansträngt leende.

Kommentarer

Ett svar till ”Ett förvånande återseende”

  1. Ha ha! Annars kanske salladen kan användas till att dekorera fat med färdigköpt rostbiff i skivor som väntar på att förenas med plastburkomsluten potatissallad? Och liksom söka sig ner under kanten på fatet i sin slokande beslutsamhet att gömma sig med sin skam.