Ibland blir jag sugen på mustig vintermat mitt i sommaren. När jag arbetade på frilansbyrå lagade jag den här soppan till ett kalas. Den är perfekt mat till många och blir konstigt nog bara godare av att lagas i mycket stor sats.
Dessutom är den en räddningsplanka på landet eller när man är för lat för att gå och handla. Jag har nämligen alltid frysta eller burkade kikärtor och majs hemma. Nu på sommaren kan du välta i en massa tärnad zucchini samtidigt som kikärtorna.
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 35 minuter
- 1 liten gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1/2 tsk anis
- 2 msk olivolja
- 1/2 dl tomatpuré
- 1/2 tsk kakao
- 2 krm kanel
- 1 tsk mald spiskummin
- 8 dl god buljong
- 2 dl oekat fruktigt rövin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 burk kikärter
- 1 1/2 dl fryst eller burkad majs
- 1 nypa oregano
- 1 tsk farinsocker
- några droppar vinäger
- mycket tabasco eller annan het chilisås
- finhackad persilja
- Till servering:
- Tärnad och snabbstekt stark korv
- Skala och skiva lök och vitlök. Rosta anisen i botten på en stor tjockbottnad kastrull tills den börjar dofta. Tillsätt olja, lök och vitlök. Fräs tills löken är riktigt mjuk och börjar få färg.
- Vänd ner tomatpurén och stek ytterligare ett par minuter under omrörning tills tomatpurén skiftar i färg.
- Vänd ner kakao, spiskummin och fräs ytterligare en halv minut.
- Slå på buljongen och rödvinet, blanda ner paprikapulvret och låt sjuda mycket sakta utan lock ca 15 minuter.
- Låt kikärterna rinna av och skölj dem i kallt vatten. Blanda ner kikärter och majs i grytan. Smula ner oreganon. Smaka av med farin, tabasco och vinäger. Låt puttra i ytterligare 10 minuter under lock. Strö över persilja och servera.
Kommentarer
3 svar till ”Fegvego: Samuels soppa med kikärtor och kanske rökt korv”
Tips på burkärter? Har provat ganska många sorter, och kvaliteten verkar variera lika mycket som på burkmajs (obviously).
Zetas är bra stora, krämiga och milda. Go Green på tetra är ok men en annan sort som är mindre, fastare och mer buljongiga i smaken. Varning dock för deras smaksatta bönor/salsor som är vidriga. De billiga sorterna burkade bönor är markant sämre.
Tack för att du alltid hjälper mig, Lisa.