Jag blev inspirerad av Anna Billings ”Greenpeas”. Enkla recept utövar en särskild lockelse på mig. Helt inkonsekvent sprang jag därför med hennes enkla vardagssoppa och gjorde en liten lyxig entrérätt.
Tanken var från början att endast addera lite finosherry som jag misstänkte skulle lyfta primörkaraktären på soppan. Därefter ramlade ingredienserna på, inspirerade av Spanien och Andalusien; sherry, serranoskinka, manchego, citrusfrukter och lite hetta.
Riktigt nöjd blev jag. Den milda ärtsmaken fick en mustig baston som kontrasterade fint mot det syrliga och beska i apelsinyoghurten och hettan från pepparn. Osten och skinkan förstärkte umamin och gav välbehövlig konsistenskontrast.
Finoärtor
Receptmakare: Anders Öhman inspirerad av Anna Billing och Andalucien
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
En liten, elegant och smakrik lite ärtsoppa som blir jättefin som en liten förrätt. Det märks inte att den är fånigt lättlagad. Servera med ett litet glas fino. Vinet i soppan ska koka med för att hinna lyfta smakerna och samtidigt tappa sin egna lite vassa karaktär. Om du vill ha en riktigt trevlig smakbrytning med ett flyktigt sting i näsan och härliga jästtoner så skvätter du i en centiliter av sherryn direkt i tallriken. Sådant gillar en hardcore-sherry-aficionado som jag.
- 500 g frysta gröna ärter
- 7,5 dl vatten
- finosherry
- 2 poddar, tärningar eller motsvarande av grönsaksbuljong
- turkisk yoghurt
- apelsin
- citron
- 4 skivor llufttorkad skinka
- manchego- eller parmesanost
- svartpeppar
- cayennepeppar
- Riv apelsinskalet och blanda med 1,5-2 dl yoghurt.
- Lägg skinkskivorna på bakplåtspapper och torka i ugn i 5-10 minuter i 225° tills de blir chips.
- Koka upp buljongen och 1 dl sherry med vattnet
- Släng i ärtorna, låt koka upp och sjuda i några minuter.
- Mixa tills du får en helt slät soppa. Klicka i någon matsked yoghurt, en matsked citronsaft och eventuellt lite apelsinsaft. Dofta i lite cayenne och dra några tag med pepparkvarnen. Mixa igen.
- Häll upp i små soppskålar, klicka i apelsinyoghurten, strö över lite ost toppa med lite skalrasp och släng skinkchipset lite nonchalant vid sidan.
Kommentarer
Tänkte bara lite malligt konstatera att vi flera gånger i veckan hämtar lass med underbara små färska gröna ärtor i trädgården. De är som bäst nu. Behöver egentligen inte blanchas alls. Skidorna går utmärkt att göra soppa på.
Åh! Utan att ha tillgång till fina färska ärtor (jävla Robin - skicka hit några!) kan jag helt klart säga att det här kommer att vara rätten som får Magnus att uppskatta sherry. Jag bara VET det! Fåntratten hävdar att sherry smakar hundandedräkt, trots att jag köpt hem många goda sherrysorter och nästan demonstrativt njutit dem inför honom. Tusen tack!
Margit: Ge honom först soppan. Sedan soppa med en centiliter fino och sist ett litet glas väl kyld sheery.
För övrigt demonstrationsnjuter jag sherry för jämnan här hemma. Kära hustrun låter sig inte imponeras. Hon känner sherrydoften på flera meters håll och totalvägrar att smaka.
Jag tycker det är lite roligt att för nästan alla andra så är soppa något snabbt och enkelt, för mig är det nog precis tvärt om. Jag vill göra egen buljong och spenderar nog kanske mer tid på soppor än på många andra rätter =)
Inte menat som kritik, bara tycker det är en kul reflektion kring hur människor är olika.
Jag håller med dig Emil. De bästa sopporna är de som tar tid, fast nu är ju gröna ärtor en råvara som kräver snabb tillagning.
För övrigt är soppan gravt underskattad, särskilt här i Skåne där den knappt betraktas som riktig mat.
Kul att du gjorde en egen variant! Är så kär i myntan att jag inte kommit på att tillsätta sherry- så det måste ju provas. Nu ska jag "fjälla" vidare...
LÅter som en superb soppa. Väcker av någon anledning mitt minne av soppan på hemodlade bondbönor jag lagade i somras, med ugnstorkad Tvärnöskinka till. En avlägsen svensk kusin til denna soppa ;)?
Sidor