korvgryta

Förkylningsmat

De senaste dagarna har Magnus och jag gått omkring med riddade däsor och snörvlat. Jag har snittat på 40-talet nysningar om dagen och ur mina fickor väller pappersnäsdukar och toapappersbitar jag ryckt åt mig av bara farten. Den gamla hederliga vårvinterförkylningen har satt klorna i hela Ekerö: alla våra äldre sitter och halvsover i kantstötta fotöljer under lager av filtar och på kontoret gråter samordnarna taggtråd eftersom halva personalstyrkan tycks ha sjukanmält sig i någon slags flashmob-aktion (och den andra halvan är på kompetensutveckling).

Och så har vi det där med förkylningsmaten… Vad vill man egentligen äta? Svaret blir alltid “någonting med senap” om Magnus får välja och “något grytaktigt” om man frågar mig.

Korvgryta med senap och rotfrukter

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Det här är så enkelt att det är nästan skamligt. Men gott blir det och alldeles utmärkt vardagsmat som inte genererar en massa jobbig disk. På bilden har vi klickat på lite tjockyoghurt, men det var överkurs.

  • 6 små potatisar (250 g)
  • 2 morötter (100 g)
  • 1 klyfta vitkål (250 g)
  • 1 purjolök
  • 350 g god kokkorv
  • 8 dl vatten
  • 1 1/2 pod fond du chef grönsak eller kyckling eller 1 1/2 grönsaksbuljongtärning utan e-nummer
  • 1/2 dl grovkornig söt senap
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och svartpeppar efter smak
  1. Skala potatis och morot. Skär potatisen i bitar och moroten i tunna slantar. Skär vitkålen i bitar. Ansa och strimla purjolöken ganska tjockt. Dela korvarna i fyra bitar vardera.
  2. Koka upp potatis, morot, vitkål, vatten, grönsaksbuljong, lagerblad och timjan. Koka långsamt under lock 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Blanda i korv och purjo och låt puttra ytterligare fem minuter. Rör ned dijonsenapen, smaka av med salt och svartpeppar och ät.

Kommentarer

3 svar till ”Förkylningsmat”

  1. Härligt med en vanlig korvgryta Gitto! Krya på er på eran ö. tror ni har lika mycket snö som vi “häruppe”!

  2. Så du är också dålig? Hade gett mycket för en färdig korvgryta just nu. Krya på dig

  3. Det viktiga med sjuklingsmat är ju att sjuklingen själv får vãlja precis vad den vill ha, må det vara spagetti med glass! :)

    Krya!