Hur är bästa sättet att förvara olika färska grönsaker i kylen? Ta bort plasten på gurkan, paprikan? Ha alla i samma låda, utan plast? Eller skilja på dem med och utan plast?
Ingegerd
Kära grönsakshamstrare,
När jag en kort tid jobbade hos den underbara människan Katalin i Uppsala, fick jag se en grönsaksaktivist av stora mått. Det första hon gjorde när veckans leverans av gurkor var att befria dem. Hon krängde av de plastiga tvångsjackorna från gurkorna så att de fick andas frisk luft. Det är naturligtvis en vacker tanke men faktum är att gurkorna trivs bäst i sitt plasthölje, nakna förlorar de nämligen snabbt sin spänst och skrumpnar. Dessutom förlorar de sitt skydd mot andra grönsakers lömska kemiska stridsvapen. Fruktgrönsaker som tomater och aubergine (och även gurkan själv) utsöndrar nämligen eten (tidigare kallad etylen), en mognadsgas som påverkar gröna grönsaker negativt. De blir både beska och gulnar snabbt i närheten av gasen.
Gurkan är på det hela taget en mycket besvärlig sommargäst, de trivs nämligen bäst vid temperaturer mellan 10 och 13 grader. Och var har man det i ett kök under värmeböljor? Ett skafferi eller en jordkällare är optimala platsen. Om du planerar att använda gurkan inom tre dagar kan du ha dem i kylen, allra helst i en sval eller i kylskåpets varmaste del. Förvaras de för kallt i kylen (under 5 grader) bestraffar de dig genom att bli vattniga och mosiga, men först efter tre dagar. Om du som jag älskar gurkan sval behöver du alltså bara tänka på att snabba dig på med att äta upp den. Jag måste passa på att tillägga att zucchinin klarar något lägre temperaturer och mår bäst mellan 5 och 10 grader, men inte lägre än 5. Paprika trivs i samma temperatur som sin smakkamrat zucchinin, men kan gärna ligga framme om den bara ska sparas något dygn. Och båda trivs i plastpåsar för att bevara stunsen. Däremot producerar paprikan till skillnad från andra fruktgrönsaker knappt någon etengas. Det har jag alltid trott, tänk så fel man kan ha och ändå kalla sig matexpert!
Vad gäller tomater räknar jag med att nedkomma med en rejäl artikel på en nära blogg och framtid.
Som du förstår skulle vetenskapen om grönsaksförvaring kunna fylla en hel tidning, men det är kanske bara du och jag som skulle köpa den …
PS. Har för första gången skrivit en text om gurka utan sexanspelningar. Det känns verkligen inte bra. Åtgärdar det på en gång: kuken!