Från en universitetsstad till en annan…

Helgens middag i Uppsala var supertrevlig, men eftersom värdparet knorrade  vänskapligt över att jag bloggar om allt så tror jag det får höra till den privata sfären. Fast jag måste bara säga att huvudrättens potatissallad var något av det godaste jag ätit – den påminde lite om Mormors potatissallad, fast med sparris i.

I morse drabbades stugan av det första strömavbrottet sedan vi flyttade in, vilket var lite spännande, även om det var mitt på blanka dagen och det alltså inte behövdes tändas ljus och sådant. Mest oroade jag mig för kylskåpet, men med tanke på att det utan element (vilka av förståeliga skäl inte fungerade) var cirka 9 grader i köket så behövde man ju inte oroa sig. Men jag tog ändå strömavbrottet som en ursäkt att äta upp den där biten brie som blivit över eftersom den säkert skulle bli dålig annars.

Och för er som inte testat är brieost och lingonsylt en fantastisk kombination, vare sig det är strömavbrott eller ej. Det är min egna bastardisering av de underbara baguetter med brie & cranberry sauce som såldes i ett litet hål i väggen i nära Magdalen College i Oxford (som av någon anledning som bara britterna känner till utalas “måådlin”) som jag tillbringade en språkresa i närheten av. Och mackorna var omåttligt populära eftersom den brittiska lunchen annars bestod av ett litet paket chips (salt- och vinägersmaken var godast, biffsmaken fullkomligt vidrig), en godisbit, en läsk (vanligtvis Irn-Bru eller root beer) och – om ens värdfamilj hade någon slags vag idé om hälsa – ett vitt bröd med sådan där processad hamburgerost eller äggsallad med krasse (vilket var den enda grönsak jag såg till under hela resan).

Kommentarer

7 svar till ”Från en universitetsstad till en annan…”

  1. Lilly

    Har precis samma minnen från min sommar i England. Av någon anledning känner jag på mig att inte så värst mycket har förändrats heller.

  2. Minns med fasa (lite skräckblandad) de vidriga packade luncherna (prima anglicism va?)på min språkresa.

  3. Åh, lyckliga du. Hamburgerost och äggsallad! På _min_ språkresa (där vi för övrigt var 17 studenter inhysta i samma familj) fick vi smörgåsar med konserverad “skinka” och konserverat hårdkokt ägg. Helt klart det vedervärdigaste jag nånsin sett i matväg; det kom i halvmeterlånga konservburkar, ägget i mitten och skinkan runt så att alla skivor blev lika. Skinkan var små gråskära bitar processat kött i gråskär gelé. Ägget i mitten hade grå vita och grågul äggula, samt en synnerligen mysko suddgummikonsistens. Hu!

    Men det var då, det. Nuförtiden finns det oändligt många bra lunchkombosar att få tag på i England. Åtminstone i Cambridge där jag var i vintras. Fem-om-dan-kampanjen verkar ha revolutionerat hela landet.

  4. Mina matsäcksluncher i början av 1980-talet bestod a nämnda chipspåse, två trekants-sandwichar med vanlig skinka och ost i, något juiceaktigt i fyrkantstetra med sugrör och en Kit-Kat.

    Den var packad av en kvinna som annars är väldigt matintresserad och lagar riktigt god engelsk husmanskost. Hennes shepherd’s pie is to die for!

    Jag och min språkresekompis blev i alla fall fascinerade över chipsens och chokladens närvaro i en matsäck.

  5. Brödet, som Ginny – studentkollega, stekta varje morgon och med det sög upp kanske två dl av en blandning av stekflott och Lard – heter Mothers Pride! Mors stolthet! och det är underbart, men bara i England och bara under den tiden då vi sov på grönskira lakan av nylon och arbetade skiten ur oss på universitetet varje dag.
    Bara för att jag var graduated fick jag äta i matsalen som var lite bättre än den ungraduated students och jag lärde mig älska denna engelska husmanskost, alla dessa spröda täcken av mördeg över alla slags delikata innehåll, inälvsmat, grönkål, lammkött, ägg och fläsk i kombination och dessa engelskfierade indiska currys. Djädrar att jag fortfarande kan framkalla smaken av allt detta. Det är ändå 28 år sedan jag tog min MA degree där.

  6. Malin: Haaarrgh! den där läbbiga skinka/ägg-mojängen har jag ätit, det hade jag totalt förträngt! Det är verkligen den vidrigaste uppfinningen någonsin… Undrar om den finns än?

    Och du har nog rätt i att det blivit bättre, men det finns nog en del kvar att göra.

    Malinka: Åh, shepherd’s pie är inte dumt! Fast mest av allt gillade jag mushy peas…

    Göran: Jo, det finns ju massor av god engelsk mat som jag inte upptäckte förrän jag själv flyttade till London – värdfamiljerna ville ju förstås spara in så mycket av matpengarna som möjligt, vilket resulterade i att jag blev serverad sådana delikata kombinationer som fryst pommes och burk-spaghetti i tomatsås. :)

  7. Älskar brie och har massor av lingon så det måste jag testa.Nu har jag inte varit i england, kanske därför jag inte tycker det låter så kittlande med den där maten….