Den här årstiden vänder jag mig med största förtroende till frysen för att få mitt behov av grönsaker tillfredsställt. Där inne råder evig fimbulvinter som bevarar sommarens skörd och inköpta storpack av stapelgrönsakerna. En frostig favorit är haricots verts — svåra att stava till, lätta att använda. Känns inte köksfranska som en ganska förlegad grej överhuvudaget?
De gröna bönorna passar till nästan all mat och är fenomenala att ta till när det dåliga grönsakssamvetet gör sig påmint. Gröna bönor ger ett fint tillskott av bland annat karotenoider, folsyra och fibrer. Tillaga dem alltid otinade så behåller de spänsten. Nu längtar jag efter att någon börjar sälja frysta vaxbönor på allvar.
- Koka upp dem och marinera med 2 msk olivolja, 1 msk pressad citron, 2 finhackade sardellfiléer, finhackad rödlök och smulad timjan. Gott till stek och italienskt eller som aptitretare före en pastarätt.
- Halvera bönorna och blanda i mustiga grytor eller wokrätter.
- Stek frysta bönor i mycket het panna i olivolja tillsammans med 1 tsk fänkålsfrön och 2 msk finhackad schalottenlök. Blanda med 1 apelsin i bitar före servering.

Kommentarer
8 svar till ”Frostiga favoriter från frysen”
Min favorit just nu: Kokta haricots verts blandas med en vinaigrette gjord på slotts senap, vitvinsvinäger och olivolja, och blandas försiktigt med riktigt tunt skurna mogna päron och valnötter. Otroligt gott till en utskuren biff, eller någon annan köttbit. (Dijonsenap blir också gott, men jag har nog kommit fram till att söt svensk senap blir snäppet bättre). I sommar hoppas jag på att odla egna både brytbönor och vaxbönor…
Jag gillar frysta sugar snap peas.. (sockerärtor heter det kanske på svenska?) sedan vet jag inte om det här är helgerån men jag tycker att icas frysta svampmix inte är så tokig.. iaf inte om man jämför med svamp på burk.
Ja, varför säljer ingen frysta vaxbönor? Jag skulle köpa dem, till och med dyrt.
Amen!
Skrev det för några månader sedan! Varför ska vi envisas med att kalla dem haricot verts, vad är det för fel på gröna bönor?
Vaxbönor fanns förut, i Findus sortiment, men nu har jag inte sett dem på länge. Vi använder dem också flitigt och här hemma kallas de både för gröna bönor och haricot verts.
Det här är nog min all time favvo:
http://www.katjasmat.se/2008/08/07/marinerade-haricot-verts-med-jordgubbar/
Åh, jag älskar haircots verts! Jag brukar göra en lubie av det och servera i pitabröd. Mums!
Unga Morsan, det är också en vanligt förekommande rätt hos oss. Så otroligt gott!
Jamen, hysta upp ett recept på lubie, dårå!