Matsnusk: Krogarnas svarta lista

Rensar lite skit magen? I senaste numret av tidningen Restaurangvärlden granskas krogsnusket i en intressant artikel. Tidningen begärde helt enkelt ut dokumentation om krogar som fick stänga ner verksamheten minst ett dygn på grund av bristande livsmedelssäkerhet förra året.

Ingen uppmuntrande läsning. Vad sägs om kommentarer som:

“På en skärmaskin där rått kött skivades hängde smutsiga trasor.”

“Hund utfodrades på personaltoaletten.”

“Kött tinas i diskho tillsammans med disktrasa.”

“Vätska från rå fisk rann ned på pastasallad.”

“Råttspillning i kök och bar samt gnagmärken på kartonger i förrådet.”

Dessutom rapporteras om madrasser, mopeder och vinterdäck i livsmedelslokal.

Frågan är dock om livsmedelsinspektörerna ska ha rätt att dra in tillstånd för livsmdelsverksamhet på stående fot. Krögarna vill ha tid på sig att åtgärda problemen annars finns risk för konkurs och uppsägningar. Policyn varierar över landet och i Göteborg är det hårdast för krögarna som kan vara tvungna att upphöra med sin verksamhet på fläcken och förlora hundratusentals kronor. Miljökontoret i Lund ser sig mer som en samarbetspartner som ska stötta krögarna.

Lika inför livsmedelslagen? Knappast, det tycks bero på var du bor.

Allt fler kommuner har dessutom börjat lämna ut information till allmänheten om vilka krogar som misskött hygienen. I Helsingborg gör man dock tvärtom och delar ut dekaler i form av smileys som de krogar som sköter sig kan sätta upp.

Kommentarer

10 svar till ”Matsnusk: Krogarnas svarta lista”

  1. Ordmärkaren undrar varför de behövde tina disktrasan. ;-)

  2. När de skriver om restauranger som får stänga på fläcken etc., då önskar jag faktiskt att de satte ut namnet på restaurangen.

  3. Svarta lista? ska det nog vara…

  4. Saxit

    En av mina lokala pizzerior hade pastasalladen mitt framför kassan så att alla som betalade stog och andades ner i den. Jag brukar inte äta den där sörjan iaf, men jag har numera bytt till en annan (och bättre) pizzeria.
    Var det inte Anthony Bourdain förresten som skrev om macho blodskvättande i restaurangköket förresten?
    Man undrar ju vad som försigår i toppköken idag. :)

  5. Åsa

    Lika inför lagen? Lika inför myndigheter? Nej, det är inte ofta det är så eftersom det är människor som är inblandade. Men jag tycker det är helt rätt att en restaurang ska kunna stängas ner direkt vid grova överträdelser. Ofta är det nog knappast första gången restaurangen har besök av inspektörer, och lika ofta har de låtit tidigare brister fortgå till katastroffel – dvs de har haft sin chans att rätt till felen. En seriös restaurangägare ser till att det är rent och följer reglerna, det man inte kan tar man reda på. Sen finns det små brister i de flesta livsmedellokaler, det är ju människor inblandade även där, men en liten brist leder heller inte till en stängd restaurang. Om det är så att en stängning kan leda till hundratusentals förlorade kr – lägg några procent av det på åtgärder INNAN stängning istället, tyvärr hamnar dock sånt ofta långt ner i prioriteringslistan.

  6. Naturligtvis ska matgästernas säkerhet gå först. jag har inget mot att man stänger ner snuskiga restauranger som innebär risker. Men det är ju faktiskt inte bara ägaren som drabbas utan även anställda (som ofta är tillfälliga).

    Jag tycker att det är bra om samma policy gäller över hela landet. Millimeterrättvisa är aldrig möjligt men det måste ju naturligtvis vara så rättvist som möjligt över landet. Vissa miljökontor ser sig som smarbetspartnersm, andra som kontrollinstanser.

    Jag tycker att alla borde gå igenom ett “körkortsprov” innan de startar en livsmedelsverksamhet. Kunskap är mycket viktigare än var vaskarna sitter placerade.

    Krögare med utländsk bakgrund var enormt överrepresenterade. Här skulle förmodligen behövas en stor utbildningssinsats.

  7. Åsa

    Kunskap är absolut det viktigaste! Får se vad som händer med Livsmedelsverkets förslag om “kunskapsbevis om hygien” som de lämnade till regeringen. http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=22364&epslanguage=SV Eller kanske det redan hänt något med det, är ärligt talat inte helt insatt…

  8. Usch, det finns riktiga skräckexempel som jag sett när jag sökt jobb eller provjobbat. Men sen vet jag också om ställen som fått stänga pga för dålig dokumentation, det var alltså inte fel hygienen. Säger inte att det ursäktar något men det är otroligt mycket dokumentation, många, många fler skulle behöva EKP-utbildas. Men tyvärr är det ofta helt enkelt brist på sunt förnuft och lättja.

  9. I Danmark har Födevaredirektoratet full koll över hela landet, det gör att alla granskas lika -oavsett var du är. De har ju också systemet med smileys som skall anslås väl synligt -t.o.m på pölsevagnarna på gatan. Ett problem som även de brottas med är ju att anslagen inte räcker till att kolla alla tillräckligt ofta, så det förekommer säkert snusk även på ställen som har en glad gubbe på dörren…
    Skulle gärna se ett förstaligande av kontrollen även i Sverige, och ett ökat sammarbete mellan miljö/hälsa, alkoholtillsynen och skatteverket. Ökade satsningar på utbildning behövs precis som du föreslår Lisa. Utbildning och teoretisk kunskap aktas tyvärr inte så högt inom en stor del av restaurangvärlden idag. Här finns mycket att göra för restauranghögskolorna vid Umeå- och Örebro- universitet.