glassmaskin

Glass i stora lass: Litchisorbet med mynta

Om man kan fotografera sorbet utan att den smälter så har det i alla fall gått mig förbi hur det går till. Så ni får en bild på min nya glassmaskin när den gör vaniljglass i stället.

Jag har gått och köpt mig själv en glassmaskin. Den dök upp på Lidl för 219 kronor. Vi skulle egentligen bara köpa lite bifftomater (de har ofta fantastiskt fina mångkanmriga tomater just på Lidl). Men när glassmaskinen uppenbarade sig i gången framför mig tog jag ett stadigt famntag om den och vägrade släppa den förrän vid kassan. Magnus insåg att resistance is futile och hostade upp lite sedlar till sin storflinande fru.

Idag har jag invigt den. Först med en helt vanlig om än enligt receptnamnet lyxig vaniljglass från Bonniers kokbok anno 2000. Den innehöll bland annat sex äggulor. Magnus och jag har visserligen ägg från hyresvärden, men det bär emot att erkänna för dem vilken absurd äggkonsumtion vi har – det är snudd på ett missbruk. Ibland åker vi till och med och köper ägg i lönndom för att inte avslöja oss. Men då blir vi å andra sidan sjukt besvikna på hur oäggigt de smakar i jämförelse och hur bleka gulorna är.

Hur som, efter vaniljglassen fick jag blodad tand och började rota i gömmorna för att se vad mer man kunde göra glass på. Jag hittade en burk konserverad litchi – även den från Lidl. Varför har de alla de roliga grejerna*?

Ute i kryddlådan frodades grönmyntan. Och just litchi och mynta är en kombination jag har funderat på länge. Det känns som litchi i sig är en sval smak. Och frusen, tillsammans med munisande mynta verkade det vara en alldeles fantastisk idé.

Det var det också. Fräscht hade jag sagt, om inte fräscht hade varit ett sådant missbrukat ord. Men somrigt och svalt på ett sätt som för tankarna till tidig försommarmorgon, dagg och de första solstrålarna genom gröna lövträd. Magnus och jag tänkte direkt på drinkar toppat med denna sorbet. Så må ske vid midsommar, även om det säkert regnar och jag arbetar hela midsommarhelgen. Nåväl! Ett rätt lyckat första sorbetförsök.

*Jag tror ärligt talat att Lidl med sina smått bisarra kampanjer gör mer för folkets matbildning än alla vi matbloggare och -skribenter tillsammans. De må sälja lågprisprodukter, men å andra sidan. Var annars kan en matanalfabet springa på picalilli och baklava och faktiskt överväga att köpa det för en billig peng?

Litchi- och myntasorbet

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: inte vet jag hur mycket sorbet folk sätter i sig?!

Tid: 2-3 timmar

Burkad litchi finns ibland på Lidl. Annars i en del asiatiska butiker. Gelatinet är med för att det ger lite bättre smältegenskaper och konsistens på sorbeten.

  • 1 burk konserverad litchi à 560 g
  • 4 blad grönmynta
  • 1 msk honung
  • 1 ark gelatin, blötlagt och urkramat (vegetarianer kan utesluta)
  • 1 äggvita
  1. Mixa litchin, sockerlagen den ligger i och myntan till en jämn puré. Sila och släg det som du inte kan pressa igenom silen.
  2. Koka upp 1 dl av litchisaften med honungen. Tag av plattan, låt svalna något och blanda ned gelatinet under omvispning. Kyl i vattenbad tills allt blivit riktigt kallt.
  3. Vispa äggvitan typ halvstyv och blanda med litchiblandningen.
  4. Frys 45 minuter i glassmaskin och frys sedan ytterligare en timme eller två i frysen.

Kommentarer

5 svar till ”Glass i stora lass: Litchisorbet med mynta”

  1. Kan du skriva lite mer om den där glassmaskinen? Är den lätt att montera ihop/isär, diska etc? Jag blev ruskigt sugen på ett köpa en egen :-)

    1. Jag hinner inte agera konsumentupplysare pga har fram till juli ut heltidsjobb plus en halv heltid till. Det jag kan säga om glassmaskinen är att den fungerar fint att göra glass i. Den är enkel, smidig (så smidig att ingen bruksanvisning ingår), den är bra. Det man bör tänka på är att inte frysa in glassen i kylsatsen eftersom den då fastnar. Gör glass, stjälp över i något annat. Gör ny glass.

      (insåg nu att kommentaren såg lite elak ut. Det var verkligen inte meningen. Men för strax över 200 kr är det en alldeles utmärkt mackapär).

  2. Anki

    Lidl, here I come! Det krävdes en Gitto för att övertyga mig:-)

  3. Joel

    Jag handlade en i år. För 179 pengar. Maskinen tuffar på okej, men stackars de som tror att det går att använda de medskickade recepten…