Griljerade revbensspjäll
Ibland har jag ingen plan när jag lagar mat, bara en idé. Jag ville göra en god barbecue-sås och utan att tänka igenom satte jag igång och gjorde en. Det är roligt att laga mat på det sättet och resultatet blir ofta mycket bra. Däremot blir det inte så bra recept; det blir lätt för många ingredienser, osäkra mått och för många, omständliga steg. Men såsen och de här griljerade revbensspjällen blev så goda att det var värt ett försök att skriva ned. Improvisera med kryddorna, men chipotle-chilin med sin rökighet är oumbärlig.
Griljerade revbensspjäll
Kokspadet blir en riktigt fin buljong och fettet som stelnar på den är urgott att steka i.
- 2 kilo tjocka revbensspjäll
- vatten
- 1/2 dl äppelcidervinäger
- ca 10 svartpepparkorn
- 2 lagerblad
- 1 msk fänkålsfrön
- salt
- Lägg revbenspjällen i botten på en stor gryta. Salta (jag använde ca 4 matskedar) och täck över med kokhett vatten och vinäger. Ställ grytan med lock i ugnen på 160°.
- Tillsätt kryddorna efter ca 2 timmar och låt stå ytterligare en timme, eller tills köttet är mycket mört.
- Lägg revbensspjällen på en plåt och pensla med barbecuesås. Griljera i ugn vid 250° i 15-20 minuter. Servera med en saftig sås, till exempel salsa med hackade tomater.
Barbecue-sås à la Hornstull
Egentligen borde man göra en större sats och det är säkert mycket lättare att använda färdigt passerade tomater. Men det är så här jag gjorde och det blev underbart.
- 1 burk körsbärstomater (Mutti)
- 3 vitlöksklyftor
- 1 1/2 dl råsocker
- 2 torkade chipotle-chilifrukter (finns bl a på NK eller Daglivs/klippet)
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk bruna senapsfrön
- 1 tsk korianderfrön
- 1 tsk sellerifrön
- ca 10 svartpepparkorn
- Pedro Ximènez-vinäger (eller balsamvinäger)
- salt
- Rosta kryddfröna i torr stekpanna. Mortla eller ännu hellre pulverisera i kryddkvarn tillsammans med chipotlen.
- Häll tomaterna i stekpanna och krossa dem. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt puttra i ca 15-20 minuter. Passera genom en sil med hjälp av en sked eller slickepott och släng skalen. Häll tillbaka i stekpannan.
- Tillsätt kryddorna och sockret och värm försiktigt tills såsen tjocknar. Smaka av med vinäger och salt.
Kommentarer
bbq-såsen ser otroligt bra ut i receptform. ska absolut prövas nästa gång det regnar ute.
Tack för ett underbart recept! Jag förstår att du sjäv kanske var nöjdast med såsen, så jag ber om ursäkt att jag inte provade den... En annan gång ska jag testa den också, men just den här gången så hade jag en flaska hemma med färdig sås som skulle göras åt, det funkade också bra. Men min största begeistring var nog den underbara buljongen! Använde den dagen efter i en stor sats med köttfärsröra med tomater och gröna linser i. Det blev fantastiskt även det!
Sidor