Citron och ingefära är ett radarpar. Igår sammanförde jag dem med miso och tycke uppstod. Jag använde inte mison på bilden nedan utan en snordyr variant från Clearspring, som gör riktigt, riktigt bra grejor. Inte minst deras nudlar är förbluffande bra. Mison var ochså utmärkt men i mildaste laget för just dressingar. Återkommer med utförligare rapport när jag använt den mer. Den finns bland annat på Matdistriktet.
Även om jag tjatar om att man ska hålla sig till råvaror från samma världsdel i en och samma rätt tvangs jag att blanda olivolja i dressingen, Eftersom olivoljan var dyr, mild och fruktig funkade det utmärkt. Med en billigare mer dominerande olja kan det nog bli katastrof. Hade jag haft mitt stadsbatteri av oljor hade jag använt mandelolja eller neutral rapsolja av hög kvalitet.
Igår fick vi en flundra med två svarta ovansidor i fångsten i nätet. En intresant mutation, dock hade bara ena sidan ögomn till vår besvikelse, men märklig var den. Möjligen hade den kunnat föra forskningen framåt på oanade vis. Kanske var den här dubbelflundran just den öppningen som behövs i kampen för att få fram ett cancervaccin. Nåja, den var i alla fall god.
Johan har vilda planer på att bygga en rök på vår lilla ö. Förmodligen kombinerat med en liten spis så att ungarna kan leka restaurang.
Dippsås med miso till broccoli
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Tid: 10 minuter
Portioner: 4
Citronskalet hyvlas av med en osthyvel och hackas fint, det ger bättre smak än riven i det här receptet. Det enklaste sättet att få skalet av ganska ung inefära är att skrapa av det med en liten sked. Grovhackad lätt rostad mandel är nog suveränt i såsen om den serveras till broccoli.
- 2 msk ljus mild miso (shiro)
- 1 1/2 msk pressad citron
- 1/2 msk finhackad citronskal, enbart det gula
- 1 msk finhackad skalad ingefära
- 1-2 tsk chilibönsås eller sambal oelek
- 1 1/2 dl olja av mild typ
- ca 1 dl vatten
- Se till att alla ingredienser har rumstemperatur. Blanda alla ingredienser utom olja och vatten i en liten skål.
- Rör ner oljan lite i taget till en jämn sås. Späd med vatten till önskad konsistens.
Kommentarer
5 svar till ”Miso hjärta citron och ingefära”
Gott, jag ska be att få anmäla mig till din misokurs när du hållen en ;-)
Johan/Lisa bygg en rök. Det var min dröm att ha en som barn men jag fick nöja mig med en liten ABU-variant. Spätlese och rökt firre är ju förövrigt en vuxendröm.
Var har du tjatat om råvaror från samma världsdel? Det resonemanget skulle jag gärna ta del av.
Alf: Problemet är att min älskade man aldrig gör något halvhjärtat så det här kommer fullkomligt ta över vår tillvaro. Nåja, man får vara glad att en rök bidrar mer till värlsdsglädjen än t ex flaskskeppsbyggen.
Anders: Typ överallt. Och på de flesta av mina matlagningskurser. Använd sökfunktionen. Hinner inte sitta och leta upp länkar för vår uppkopplig är för sniglig. :-)
Misodressing? HMMM. Intressant.