Idag var jag på avsmakningslunch på Prime Wine bar i Grythyttans regi. Som en del av redovisningen av sina mat- och vinkunskaper anordnade studenter en lunch med mat och vin i samspel. Vi som åt hade i uppgift att recensera och jag var stenhård i mina bedömningar. Såklart, de är ju proffs! Att kritisera är att respektera. Och överlag var det rätt imponerande i ansatserna.
Hur som helst var det här en av de mer lyckade kombinationerna. Gravad lax (borde varit rå i mitt tycke) med lagrad ost (minns pinsamt nog ej vilken), rostade pinjenötter, sallad, sparris och passionsfruktskött. Låter konstigt och det var det. Tills man smakade Clay Station Viognier till och allt flöt samman till en förbryllande harmoni.Jag tycker att svagheten var den konventionella uppläggningen som inte försatte oss i ett tillstånd av osäkerhet. Är smakerna tosiga ska det visuella intrycket matcha djärvheten.
En annan trevlig idé var att matcha en kalifornisk pinot noir med lax, rostad majs, avokado och rostad paprika samt en klick len getostkräm. Den idén ska knyckas!
Roligast var Mischa Billings beskrivning av hur en viss kändis betedde sig inför en annan kunglig kändis:
“Först rullade Y runt som i kattmynta framför X:s fötter. Sen var han som en tax på benet resten av kvällen.”
Önskar att jag hade varit med och sett det! För er oskyldiga: Det var inte ett ätbart ben utan ett juckbart som avsågs. För den som skriver fyndigaste kommentaren nedan om att para med med vin kommer jag avslöja identiteten på kändisarna.
Kommentarer
3 svar till ”Grytthyttska smakkullerbyttor”
Men.. Gravad lax är väl rå eller har Grythyttan hittat på något nytt:-)
Anneli: Gravad lax är ju gravad, så den är tillagad på ett sätt och smaksatt, det är inte rå lax.
Anneli. Hmm, jag var kanske kryptisk men det är svårt med orden här. Jag avser rå som obehandlad. Gravat och rimmat räknas som berett om än inte upphettat.