“De är verkligen inte något speciellt” har jag försökt intala mig själv samtidigt som jag har sett min hand röra sig mot munnen med ännu en vackert gul kexpinne. Ungefär samma sak sa Magnus när han kom hem och provsmakade en. Sedan åt han raskt tio på raken.
Jag har ju visserligen sagt att jag skulle ta det lugnt nu under min lediga vecka, men kom igen, gick ni på den lätta?
Av födsel och ohejdad vana har jag svårt att ta det lugnt annat än när jag är riktigt, riktigt bakis. Och då är det nöd snarare än lust som får mig att ligga stilla och göra ingenting. Och eftersom jag idag var pigg, nyter och nykter satte jag förstås igång med matlagning i ett rasande tempo: jag har bakat knådfritt bröd, gjort färskost på den där getmjölken och lagat en förunderligt god dipp på karamelliserad lök. Jag satte en pizzadeg på getvasslen och av den har jag kavlat minipizzor med balsamicomarinerade päron och blåmögelost och pyttecalzone med ajvar, bacon och turkisk vitost. Det var ren avkoppling, heders!
Och så dessutom då de beroendeframkallande morotskexsticksen eller vad det nu ska kallas som jag hittade på den här bloggen. Jag vet inte varför jag inte kan sluta äta dem, men någonting speciellt är det faktiskt med dem.
Morotspinnar med ost
Receptmakare: MArgit Richert (Bearbetning och översättning till svenska) , Via Foodtale från Honey på Den här Webbplatsen som är på Malaysiska eller vad?
Portioner: många
Tid: 45 minuter
I orginalreceptet specifieras inte vilken sorts ost det ska vara i, men bäst blir det med någon smakrik sort. Vi tog extralagrad grevé, men parmesan blir nog ännu bättre. Den här satsen är dubblerad eftersom det är lika bra att göra en stor sats direkt. Den kommer garanterat att gå åt och annars håller kexen länge i en lufttät burk.
- 120 g finriven morot (1 mkt stor eller 2 mindre)
- 4 msk smakrik finriven ost
- 200 g vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 3-4 msk neutral olja
- salt och svartpeppar
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda morot och ost. Sikta ned mjöl och bakpulver och blanda i oljan till en fast men smidig deg. Tillsätt mer olja om degen är för torr. Låt vila 15 minuter.
- Kavla ut degen till en tjocklek på ungefär 2 mm. Salta och peppra väl och kavla försiktigt in kryddorna i degens ytterlager. Skär tunna remsor, ungefär 10 cm långa och 2-3 mm breda. Lägg på bakplåtspapperstäckta plåtar och grädda i 15-2o minuter eller tills kexpinnarna fått fin färg och är torra.
Kommentarer
9 svar till ”Guldgula pinnar”
Ser ju supertjusigt ut, värsta bästa plockgrejjen när man har fest!
Smart!
Är alltid på jakt efter hemlagade snacks som kan ersätta chips och dyl.
Hälsar fröken Dill
Morotsgrissini
En sådan härligt ledig dag du har haft! Vi läsare ser fram emot fler dylika. Morotsstavarna ska definitivt testas, snarast
Kul! Jag bodde ett år i Kuala Lumpur för länge sedan och hemsidan du har länkat till ser definitivt ut att vara skrivet på Bahasa, vilket är det dominerande språket i både Malaysia och Indonesien.
Det här får mig vilja välja bort mina älskade otbågar!
mikaela: Ja, visst är de snygga?
Frk Dill: Ja, de här fungerar mycket bra som snacks. De är tillfredställande utan att man blir så där äckelmätt som av chips och liknande.
Kurt: Jo, jag tänkte i de banorna, men risken är väl att man får en hel hoper arga italienare efter sig. :)
Susanne: Ja, det var riktigt skönt. Konstigt att matlagning kan vara så avkopplande.
Per-Anders: Vad roligt att jag lyckades pricka in rätt då. Jag velade mellan just Malaysia och Indonesien eftersom jag vet att båda har en tendens till roliga dubbelsord (kanak-kanak tex). Hade dock ingen aning om att det var samma språk. Se där lärde jag mig något nytt!
Lena: Finns inget som säger att det ena behöver utesluta det andra. ;)
Står och fixar dessa nu, tredje plåten på väg in. Undrar dock om tryckfelsnisse smugit sig in; efter 10 minuter i 200 grader (2mm breda, 2mm tjocka, stämmer det?) är mina pinnar genombrända. Jag sänkte till 175 grader i 10 minuter så blev det bättre.
Andra plåten blev kanon. Stort tack!
Andreas: Nä, tryckfelsnisse är det inte! Däremot kan ugnar vara väldigt olika i temperatur, och det märks nog tydligast vid sådana här recept. Skönt att andra plåten gick bra dock! Smaklig snacking.