bönor och fläsk

Annorlunda bönor och fläsk

Magnus och jag har ett par gånger under de fyra åren vi varit tillsammans pratat om bruna bönor och fläsk. Som det äckligt lyckliga par vi är tycker vi förstås likadant: skiten går inte att äta! Som född och uppvuxen på ön där de odlas har jag väl härmed outat mig själv som Ölandsförrädare, men det må så vara. Kanske har det att göra med att lukten hängde tung redan i ottan på Åkerboskolan de dagar bruna bönor stod på lunchmenyn, eller kanske det har att göra med att fläsket var sladdrigt och kallt redan innan man hunnit sätta sig vid bordet. Jag vet inte, men äckliga minnen för det med sig i alla fall.

Vid en ytlig anblick är det ju ganska konstigt att jag nu gör en outtake på den klassiska husmanskosten, men jag ser det här högst modifierade – för att inte säga transformerade – receptet som mitt eget sätt att försonas med mina traumatiska upplevelser. Vem vet, kanske jag till och med vågar använda riktiga bruna bönor i framtiden?

En liten intressant parantes är att jag använde mig av Zetas ekologiska bönblandning som innehåller stora vita bönor, kikärter och kidneybönor. De sistnämnda visade sig smittat de andra i sällskapet med en färg som påminde om – just det – bruna bönor. Det visste jag faktiskt inte innan jag bestämde mig för rätten.

Hur som helst blev det väldigt gott om än ganska långt från orginalet.

Blandade bönor med fläsk

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2 portioner och en lunchlåda

Tid: 30 minuter

Syrligt och betydligt trevligare än skolbespisningens muggiga bruna bönor. För extra god smak man man låta den saltade fläsksvålen sjuda en halvtimme i det vatten man sen tillsätter i bönröran. Minska då på grönsaksfonden.

  • 2 paket Zetas ekologiska blandade bönor (eller 500 g blandade, kokta bönor)
  • 1 liten purjolök
  • 1/2 paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 spansk peppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk maizena
  • 1 dl vatten (eller fläsksvålsavkok, se ingressen)
  • 1/2 klutt fond du chef grönsaksfond
  • 2 msk honung
  • några stänk d’elidas eller tabasco
  • saften av 2 lime
  • till servering:
  • stekt rimmat fläsk
  1. Skölj av bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Strimla purjon och tärna paprikan smått. Finhacka vitlök och spansk peppar. Fräs allting några minuter i olivoljan.
  2. Rör samman maizena och vatten och häll ned det i grönsaksfräset tillsammans med grönsaksfonden. Blanda ned bönorna och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med honung, lime och stark sås. Servera med stekt fläsk.

Kommentarer

5 svar till ”Annorlunda bönor och fläsk”

  1. Mmmmm…bruna bönor med fläsk som är såååååå gott. Nu blev jag sugen. Fast på de “riktig” förstås.

  2. I likhet med Anders älskar jag bruna bönor med fläsk, faktiskt riktigt passionerat. Det hindrar inte att detta låter vansinnigt gott!

  3. Emil O

    Jag fullkomligt hatar bruna bönor, nog en av de enda rätter som jag direkt fått kväljningar av vid första tuggan. Kommer nog aldrig att testa igen. Fläsk är ju dock en gudagåva, gärna tjocka skivor, och andra bönor är ju trevliga så detta kan man nog testa.

  4. Bruna bönor var ju nästan traumatiskt när man var liten. Jag har vid vuxen ålder dock lärt mig att uppskatta andra typer av bönor (och linser) och detta i huvudsak när jag var i Panama där det finns en uppsjö av bönvarianter. Det är därför extra kul att du tog några stänk av en bra Panamansk sås till kreationen. ;-)

  5. Anders och Annika: Jag håller inte med. Men kanske kan jag lära mig att uppskatta det. Ska göra ett ärligt försök.

    Emil O: Jo, vi håller med dig, både Magnus och jag. Det är verkligen inte människoföda. Men som jag skrev ovan, ska testa igen bara-för-att.

    Per-Anders: Ja, det var ju roligt! Men d’elidas fungerar ju ruggigt bra till bönor. Och typ allt annat också. För övrigt kommer jag bli tvungen att ge mig in till stan å det snaraste – min flaska är tom!