Vi äter ganska ofta hästkött. Nej, lite oftare än ganska men inte så ofta som väldigt. Idag fortsatte vi på det minimalistiska spåret: Stekt hästbiff med klyftlök, klyftpotatis, smörstekta gröna bönor och chipotletabasco.
Allra godaste blir dock det smakrika köttet i kryddstarka asiatiska rätter som black pepper beef från Singapore eller i min hittepå-spinoff med sichuanpeppar. På bilden ser du en variant av svartpepparbiffen med apelsin, färsk grönpeppar och helig basilika. Köttet köper vi på Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen för en dryg hundring kilot. Knepet är att aldrig bestämma sig för biff eller angträckått (ja, det är så det uttalas) i förväg utan att spänna ögonen i de rara herrarna bakom disken och fråga vad som är bäst för dagen.
För övrigt är det rotfruktssäsong i Årstidernas lådor och det finns stunder då jag nervöst spanar efter blast i ungarnas hårbotten när vi ätit rotfrukter först på längden och sedan på tvären i en vecka.
Kommentarer
25 svar till ”Häst är bäst till vardag och fest”
Hej Lisa! Vad skiljer hästbiff från annat enligt dig?
Det brukar gå bra att hitta trevliga hästbitar hos Holmgrens i saluhallen i Lund… när du är nere i skåne.
Häst är så makalöst underskattat (fast då hör jag till dem som gärna skulle äta både Hund och Katt också).
Alla recept på häst som jag har sett handlar om hästbiff, men man kan väl inte göra biff av hela hästen? Resten blir falukorv?
Kurt: Bra fråga! Vi köper omväxlande entrecote och biff och använder på samma vis. En stor del av p¨llen gör man ju hamburgerkött av och jag har även sett rökt hästkorv. Men min teori är att svenskarna har ett visst motstånd till hästkött och det är därför de mest lättsålda styckningsdetaljerna som de kan tubbas att köpa. Hästfilé går nog ofta till krogen. Och säljs som “filè”.
Mimi: Det kött jag köper är mörkare, sötare och med mer smak. Men det tror jag ofta beror på att det handlar om äldre djur och at det är ovanligt välhängt (har även hört att man ibland hänger det med annan metod men orkar inte kolla upp) . Jag har ätit häst som smakat ganska exakt som nötkött också. Jag inbillar mig att det är mindre skillnad på filé eftersom den har så lite karaktär (bla mindre smakrikt fett).
Jorma: Stort tack för tips. Jag håller med!
Hästbiff är otroligt gott, och som faktiskt inte är dyrare här i Norge än i Sverige. Gustafkorv är en grov häskorv från Dalarna, testa med Vikabröd en klasssiker!
först: man behöver inte spänna ögonen i herrarna, de spänner ögonen så bra på egen hand
sen: du glömmer metallstonen som hästkött kan ha
vidare: jag är ju inte den som är den med styckdetaljer om man säger, men jag är inte vidare förtjust i konsistensen och just metallsmaken hos det hästkött i form av biff jag ätit
slutligen: mitt problem med årstiderna är att rotfruktsäsongen pågår från nu till slutet av mars då man har jord upp till knäna
men: gustafskorv är väldigt gott, finns i din närbutik
Oh, Patrik: Nu är du så där mycket MAN att jag nästan halkar av stolen. naturligtvis har du rätt i allt, om man äter med din mun vill säga.
Undra om det gör någon skillnad om hästen har tränats i dressyr, eller hoppning eller om den bara har lunkat på i en hage. Det borde ju påverka musklerna på nåt sätt…
mimi: Någon måste rätta mig jag blivit itutad galenskaper, men jag har fått det förklarat för mig att tex tävlingshästar är så hårt medicinerade för att inte bli sjuka att köttet inte är så bra att stoppa i sig och därför inte går till slakt. Någon som vet säkert?
Fredric L de flesta hästar som man hoppar med och rider dressyr på är väl ändå hobbyhästar. Kan inte se att några av dessa ägare har råd med hård medicinering.
det där blev svårt att svara på, jag försökte ju bara vara dryg, och så blir jag anklagad för att vara man, jag blir alltid väldigt oroad när det händer, tur att det inte sker så ofta varken på allvar eller skämt
bara för det ska jag äta hästbiff snart
Patrik: När man försöker vara dryg händer det ofta att man blir anklagad för att vara man. Föreligger orsakssamband? Vi ses på en hästbiff snart!
Alla hästar, även hobbyhästar, i Sverige/EU måste ha pass och om de fått mediciner från listan som gör att de inte ska gå in i slakten ska detta införas i passet. Häst utan pass får inte föras till slakteri.
Det har runnit en del vatten under broarna sedan det var rackaren som slaktade hästarna.
Hört på slakteriet: “Jag lovar, min häst åt upp sitt pass!”
Ja, vem i hela världen kan man lita på?
Annars är inte tanken att de papperslösa ska ligga och självdö i dikena. Avlivning och destruktion är det som gäller.
lisa: jag vet inte
när man steker hästbiff, ska man tänka samma temperaturer som nöt?
Häst är grovt underskattat och förbisett. Förr om åren var det mer vanligt än ovanligt på köksborden och på krogarna, nu ryggar folk tillbaka inför denna delikatess.
Kan dock tänka mig att både en och annan ätit hästen ofrivilligt på krogen i tron om att de smaskat oxfilé…
Snygga bilder!
Fy bubblan.. jag kan inte förstå.. varför äter ni inte upp era barn? era hundar ? Människan är ett j…vla missfoster ut alla synpunkter..jag skäms så till den milda.. Hästen har tjänat människan genom ur och skur genom krig, åska hagel och drivis, som transport, som ersättare för både plog, traktor och timmerbil i generationer.Som kompis och trogen vän i svåra tider. Utan hästen så hade vi troligtvis inte “utvecklats ” som vi gjort. Ät upp era barn om ni är så j..vla hungriga, Snacka respekt..
Usch vad jag är trött på mänskligheten..
Men snälla Louise,
Du personifierar precis den utbredda bilden av tabu kring att äta det som någon någongång bestämt sig för är orent och fult. Kom igen, argumenterar du verkligen för att kossan, grisen, lammet, hönan eller fisken tjänat människan mindre och därför passar som foder till människan?
Man kan ju vända på argumentet och säga att hästen tjänar oss även efter döden.
Kom ut ur trångsynthetens tratt och smaka på ett smaskens alternativ till nötkött.
Åh, vad jag blir glad över mänskligheten.
Hästar är de djur som behandlas allra bäst i livet ,och bör behandlas likadant efter sista gnägget.Som någon sa innan är det en kulturell fenomen som gör att man gladeligen stoppar i sig griskotletter ,ett djur oändligt mycket medvetnare och socialt än vad nånsin en häst är ,jag äter knappt gris längre av just den anledningen,dessutom är djurhållningen betydligt värre i en stor-stia.
Vissa ryggar tillbaka när man nämner hästkött,något för den som ätit häst är helt obegripligt.Det finns inget djur/kött som dels kontrollerats bättre (medicinerade hästar går till destruktion för övrigt) och som i de flesta fall behandlats så bra.
Det finns absolut inget som slår en mediumgrillad hästfilé .absolut inget.Att folk beklagar att man byter ut oxfilén mot en hästdito borde istället vara en välgärning,.
Tyvärr har priset på hästfilé gått upp de senaste åren.
Jag äter inte häst, heller inte hund eller katt.. de tillhör för mig familjen. Var och en gör som den vill,… Jag vill inte heller läsa om slaktvikter på familjens ponny, egna barn eller andra FAMIJEMEDLEMMAR. Kan vi äta häst, så kan vi också äta varandra. Tillbaka till dåtiden.. Hästar avlas inte för kött, de dör av sjukdom eller ålder.. och det vill ni äta ?
Var köper man hästkött, och hur mycket kostar det? Är sugen på att testa en filé. Bor i östersund.
Men snälla Anders.. nu talar du emot dig själv. Jag vidhåller envist, att kan vi äta häst, så kan vi äta varandra..Eller varför skulle det vara så konstigt ? På vissa håll i Africa så är ett antal aparter nästan utrotade pga att folk äter dem..
Sina egna,, dvs människoapor.
Med vad rätt får mänskligheten sätta sin egoism i första hand,. till vilket pris, och hur bra blir det. Mänskligheten är ett djävulens påfund, det är den enda “gud ” som bevisligen finns !
Det enda sättet att stå ut med livet.. är att blunda för verkligheten !
Otroligt intressant att läsa alla kommntarer här. Jag hör till en av dem som tycker att äkta hästmänniskor bör äta hästkött.