Just nu läser jag Haqvin Carlheim-Gyllensköds utmärkta Konsten att laga mat från 1957. Kanske är han den allra första molekyläre gastronomen. Hans metoder att är banbrytande, bland annat tekniken att laga fisk i avsvalnande vatten efter att noga mätt bukhöjden och med hjälp av denna beräknat tillagningstiden. Han var också en av de första i Sverige att förorda tillagning vid lägre temperaturer, även om han hade en bra bit kvar ner till de vi idag kallar lågtemperturstekning.
Som kuriosa kan nämnas att jag träffade Haqvin som barn (när jag var barn alltså, sååå gammal är jag inte) eftersom han bodde ett fåtal kvarter bort och min far var bäste barndomsvän med Haqvins son och jag var ofta i huset eftersom jag var klasskamrat med Haqvins barnbarn. Jag minns honom som en mycket vänlig men respektingivande man.
Nu undrar jag, kära läsare, om Haqvins arv lever kvar i era kök? Är det någon som lagar mat efter hans metoder? Läser ni hans böcker? Har ni något att bidra med?

Kommentarer
11 svar till ”Heder åt Haqvin och en liten efterlysning”
Jag har aldrig varit i kontakt med hans böcker. Däremot har jag ärvt en Fisksticka, som det händer att jag använder – var inte det hans uppfinning?
Det var faktiskt Haqvin som fick mig intresserad av matlagning från första början. Min farbror Bengt hör till en av hans största fans och gav alla oss barn (då var vi sex stycken) varsin Konsten att laga mat. Samt fem kilo pasta, en dunk olivolja och två kilo blandade bönor. Var, alltså. Till min mammas stora förtret eftersom hon hatade att ha oss barn stökandes i köket.
Haqvin är grym. Mitt ex. är en tredjeupplaga från 1966. Tabellerna visar att lax kostade 15:-/kg medan torsken låg på 3:-/kg. Det var tider det.
Ääääsch….
Jag som trodde att det handlade om Haqvin Dager…
*jämrans*
Jag menar ju bara, du är ju i praktiken Malmö-bo.
/ThomasJ
“Hushålla väl och rätt
Gör mången rik och nätt;
Men hushålla illa och slurfviga
Gör många fattiga och lurfviga.”
Tjaaa, “Bager” hette han faktiskt. Mitt tangentbord tyckte (tryckte?) visst annorlunda.
/Densamme
Han var väl bland de först som förordade användningen av digitaltermometer vid tillagning av stekar?
På den tiden ett synnerligen dyrt instrument.
Kul! Jag har både Koka, steka, blanda och Konsten att laga mat samt ett gammalt nummer av AoM från -72 där Haqvin “avslöjar” att det är hans fru som lagar maten hemma. Älskar de detaljerade beskrivningarna, t ex tio informationsstinna sidor om hur man kokar ägg till perfekt konsistens.
tack för tipset om den här boken! själv heter jag haqvinsson i efternamn och är väldigt intresserad av molekylär gastronomi så jag kunde ju inte göra något annat än att köpa den!
Ett söndertummat exemplar av en pocketutgåva har hedersplatsen bredvid Julia Childs (m fl) “Det goda franska köket”. Jag blev helt fascinerad när jag fick näsan över den, just en sådan bok hade jag letat efter ända sedan jag själv i 14-årsåldern förälskade mig i att laga mat. Helt fantastiskt hur många fördomar som följt med från kokbok till kokbok han kan sopa rent med, och ännu mer fascinerande att de fortsätter dyka upp i dagens kokböcker, så långt efter hans små undersökningar …
Var också granne med familjen i Äppelviken.
Haqvin var en sträng herre mot oss ungdomar som med hans fyra barn, Svante, Inger, Arne och Lennart, befolkade huset.
Fick uppleva ett kök,-40 tal, som innehöll diskmaskin, inkopplade ugns och kok termometrar samt naturligtvis fiskstickan.
Kokt fisk lagar jag alltid i enlighet med hans lära.
Köp hans böcker, läs och lär.
Han var,en klar föregångare av ren och enkel matlagning.
Jag är blott en amatör i köket, men “Konsten att laga mat” är en ständig följeslagare både på nattduksbordet och i köket – och oj vad jag har experimenterat och lagat efter Gyllenskölds metoder och teorier!
Är det någon som lyckas hitta den fantastiska Lindeman-sketchen där Hasse Alfredsson spelar Gyllensköld och bland annat gör experiment med ägg?
Läs gärna Carl Johan De Geers hyllning till Gyllensköld:
http://hd.se/kultur/2009/03/01/koekets-kemi/