getfärskost

Hemgjord getfärskost

Det svåraste med att göra egen getfärskost är att få tag på getmjölk*. Resten går nästan av sig själv.

Hetta upp mjölken tills den nästan kokar, rör i pressad citron(1 citron per liter mjölk). Låt svalna. Häll i silduk eller ren kökshandduk och låt rinna av under natten. Spara vasslen- den bakar du bröd på när andan faller på.

Vi smaksatte osten med salt, rosmarin och en gnutta vitlök. Honung och olivolja ringlades oppanpå för en sötfet smakbrytning. Riktigt, riktigt gott på en skiva knådfritt bröd.

*Getmjölk av märket Amalattea börjar komma mer och mer i butikerna nu. På Konsum har de funnits ett tag, men nu börjar även en del ICA-butiker ta in det. Det är svindyrt, räkna med att få ge 25 kr för en halvliter och av den halvlitern blir det inte mycket ost. Men ändå – hur kul är det inte att kunna skryta om att man gör egen getfärskost? Det låter ju betydligt svårare än det är…

Kommentarer

3 svar till ”Hemgjord getfärskost”

  1. Hoppas hoppas jag stöter på det snart jag också!

  2. SofiaK

    Vet du vad Gitto, jag fortsätter att läsa din blogg år efter år efter år, och jag står ut med eventuella pauser utan vidare för jag vet att när nästa inlägg kommer, hur kort eller omfattande det än må vara så inspirerar det mig så oerhört mycket att det är värt att vänta på i evigheter om det vill sig på det viset. Det är ditt sätt att skriva, det är ditt sätt att ta tillvara på råvaror, det är din uppfinningsrikedom, men framförallt är det din kärlek till maten och din kärlek till din man och de små ljuvliga tingen i vardagen som ger mig den känsla av värme som har förmåga att fylla hela mitt bröst på ett vis som får mig att längta och hoppas på att själv lyckas uppskatta saker på det vis det känns som att du kan göra. Om inte alltid, så åtminstone emellanåt. Det är kanske egentligen inga konstigheter du skriver, men det är en ton i det som får mig att fortsätta läsa och njuta, dag efter dag. Så, ett stort TACK för det! Helgad vare bloggen, DIN blogg!

  3. mikaela: Ja, håll ögonen öppna i butiken.

    SofiaK: Tack, tack, tack! Jag blir alldeles rörd – det är kommentarer som din som gör bloggen värd att skriva. Stora kramar!