Det är något med riktigt tjock björnmossa; hur fötterna sjunker ner lite i det eftergivna, det trolska skimret som förvillar ögonen och lätt för en vilse. Och doften så klart. Den av förna, mykhorriza och urskog. Jag blir snäll och lite gråtmild av allt det gröna.
Vi vandrade i skogen igår för att se om min systers svampställen (inbilla er inte att jag talar om var de ligger) skulle ge lika bra utbyte som för ett par veckor sedan. Då hittade hon så mycket karljohan att hon var tvungen att sitta ner i mossan och rensa den på plats för att den skulle få plats i den stora korgen.
Nu var utdelningen sämre. Ett par karljohan, några blodriskor, fem riktigt vackra och stolta fjällskivlingar, och så ett gäng enstjärniga tråksoppar att fylla ut med. Det räcker till svampsås till två middagar. Men eftersom jag som patoligisk ordvitsare konstaterade att mykhorriza rimmar på pizza funderar jag på att laga en brunchpizza på söndag.
Nu är frågan bara: Vilken ost ska man ha på en blandsvampspizza? Mjuk pecorino eller manchego känns mest rätt. Jag lutar åt att hoppa över tomatsåsen eller att göra en undfallande på färska tomater. Rosmarin i degen, definitivt. Lite fänkål i svampen.
Idag ska jag städa, laga mat och plåta lite på Matalbbet. Knacka gärna på om ni har vägarna förbi.
Kommentarer
15 svar till ”Hög på grönt”
Åååh, svamppizza! Det är bland det bästa som finns. Jag röstar för manchego, eller Cabra al Romero, den osten passar också med svamp (i mitt tycke).
sover du aldrig?
Kia: Klockan på bloggen verkar gå en timme fel. Ska åtgärda detta så att jag verkar mer normal. Kanske.
Kul att du hittat in i kommentarerna :-)
Man kan också göra en variant med mild tomatsås, mycket stekt svamp och sen klicka över philadelphia och strö över valnötter. Ingen annan ost. Mycket gott!
Inte en svamppizza utan färskriven parmesan! Smulad fetaost är inte heller dumt.
Anki: Jag tycker inte parmesan eller fetaost passar till just de här svamparna. Men tanken är god. Parmesan gör sällan saker sämre.
Lite chevre fransk eller spansk alt mild gorgonzola borde funka
Örjan: Om du tänker på vanlig fransk getrulle (chevre betyder bara get på franska, men på svenska betyder det ju getostrulle) så tror jag att det blir lite för skarpt och syrligt. Samma ska med gorgon. En mild hårdost på get eller blir det!
Lisa: Det är till att vara petig:-)
Prova Gruyère eller Emmenthaler då!
Du gör rätt i att skippa tomatsåsen till pizzan. (Oliv)oljan som du steker svampen i är tillräcklig som bas + plus några droppar extra. Glöm inte vitlök! Färsk timjan, några basilikablad, salt o peppar samt (parmesan:-) ost gör det hela fulländat.
För övrigt bör du absolut testa friterad svamp.
Friterade, hela bebiskarljohan är en delikatess.
Små, hela bebiskarljohan går dessutom utmärkt att frysa.
Ja, jag äääär petig. Jag tycker t ex inte att basilika och timjan hör ihop. Men om jag blir bjuden på det utan innehållsdeklaration äter jag det säkerligen med förtjusning ;-)
Lisa, det är så roligt att läsa om dina åsikter om mat. Jag tycker för det mesta precis som du (t.ex om att timjan och basilika inte hör ihop, vissa ostar inte passar till svamp osv).
Men om det beror på att jag studerat och följt dig under många år (och “härmar dig omedvetet), eller om det bara är vår smak som är lika vet jag inte. Kul är det iaf att läsa sina egna tankar skrivna av någon annan.
Man har nog olika uppsättning smaklökar. Jag vet ett par matskribenter och kockar som skapar recept som får min mage att vända sig. De trotsar mina fascistiska smakregler.
Fast det roliga är att man har så där jättehårda åsikter om något och sen tycker man att det är supergott när någon lagar mat som trotsar alla ens regler. Då får man äta upp sina ord.
västerbotten å kantarell är mkt god kombination.
blandsvamp håller jag mig undan från.
en fru som är akutläkare har avskräckt från blandsvamp….
henrik: det är stor skillnad på att äta egen blandsvamp och att äta andras blandsvamp.
jo därför blandar jag bara blek taggsvamp, kantarell, rödgul & svart trumpet och trattisar :-)