Den här schizofrent stavade dippen tillkom i desperation när jag fått säckvis av fin smakrik basilika av en snäll odlare. Jag har gjort liknande hummus förut men aldrig med så här perversa mängder basilika. Om du ska köpa basilika blir dippen i dyraste laget, men god blir den garanterat.
Jag har för övrigt flera gånger noterat att basilikan tycks smaka och dofta mer när den är en aning slokande utan att vara döende. Någon annan som håller med? Det kan vara ren och skär inbillning. Jag tänkte omedelbart på pandanusblad som har just den egenheten. En slags olfaktorisk dödsaria, liksom.
En bra gräsig olivolja är ett måste. Försök inte med någon alltför billig sort. Jag använde Monini Bios som funkade bra. Ha inte i för mycket pressad citron, det förtar basilikasmaken.Kom ihåg att skölja kikärtorna noga i kallt vatten om de är burkade.
Missa inte heller den här hummus-sajten (tack, söta Christina!).
Hummus med basilika, fänkål och citron
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 6
Tid: 15 minuter
- 4 1/2 dl avrunna kokta kikärtor (burk eller tetra går fint)
- skal av 1/3 medelstor citron, avskalat med potatisskalare
- 1/2 msk pressad citron
- 1/2 dl vatten
- 2/3 tsk fänkål
- 2 klyftor färsk vitlök eller en fullvuxen
- 1 stort knippe sprättbasilika eller 2 kralliga krukor
- 3-4 dl olivolja
- nymald svartpeppar
- kanske lite salt
- Mixa kikärtor med citronskal, pressad citron, fänkål, vitlök och vatten till grovt mos. Du kan behöva öppna mixern och skrapa ner kikärtor från väggarna.
- Mixa ner oljan lite i taget till jämn tjock smet. Den ska vara glansig och fin.
- Plocka bladen av basilika. Skär dem grovt med mycket vass kniv. Mixa ner dem i hummusen men inte alltför fint. Smaka av med peppar, salt ochkanske en aning mer pressad citron. Var som sagt försiktig med citronen som kan vara lite stygg mot basilikasmaken.
Kommentarer
8 svar till ”Hummus, houmus, hommus, humus eller homos med sjukt mycket basilika, fänkål och citron”
Vansinnig svag för hummus själv. Om man vill läsa vad folk som vuxit upp med hummus kan man surfa in till den israeliska bloggen, The Hummus blog — http://humus101.com/EN/
Supergott!
olfaktorisk – vilket vackert ord lisa
Jag läste i Allt om mat för många år sedan att “proffsen” plockade basilikan dagen innan användning och förvarande den i en plastpåse kylen. Då blir den lagom slokande, så antagligen är du som vanligt helt rätt. Dock har jag aldrig provat eftersom det inte låter klokt :)
Eva: jag brukar lägga mina basilikabad i solen ett litet tag innan jag ska använda dem. När man gör pesto ska man ju helst krossa bladen lite lätt (bruised, enligt cook´s illustrated) innan man mortlar dem. Återkommer om detta sinom tid!
Det låter ljuvligt gott! Måste testas när jag fått fart på basilikorna hemma.
Det där med att bladen smakar bättre när de är lite slokiga måste höra ihop med att man inte heller ska plocka örter när det regnar. Kan så lite vatten som det ryms i bladnerverna påverka smak så mycket? Coolt!
Faktum är att jag tror att det är så enkelt att de eteriska oljorna är lättflyktiga och ger sig av lättare när cellerna bryts ner lite. Alltså, mängden doftämnen är konstant men vi uppfattar dem mer när en pyttemängd ger sig av. Men enligt tester på Cooks Illustrated smakar det mer i den färdiga produkten också. Och den här hummusen smakade extremt mycket. Kan tänka mig att det kanske bildas mer doftämnen när cellerna bryts ner lite kanske.
Dessutom visar undersökningar att basilikabladen smakar olika mycket beroende på om man strimlar dem på längden eller på tvären!
Måste göra lite research, ta inte det här för en sanning bara.
Smart idé att mixa ner basilika. Mitt bästa hummustips är annars att koka kikärtorna (för visst bör man absolut koka dem själv istället för att använda konserverade/tetrade – det är enkelt men blir så himla mycket godare) tillsammans med några vitlöksklyftor och lagerblad, inte bara saltat vatten, innan de mixas. Detta ger ärtorna en trevlig och lagom framträdande smak av kryddorna.
På tal om stavning av den gudomliga röran kan jag bara inflika att hummus borde vara den translitteration som stämmer bäst överens med den arabiska stavningen av ordet som ser ut så här: حمص
Som alltid på arabiska skrivs endast konsonanter och långa vokaler ut, de korta vokalerna utelämnas i skriften. حمص består av de tre bokstäverna h, m och s vokaliserade med korta u emellan.
Vad betyder ordet hummus och vad består en äkta hummus av förutom kikärtor? (Schyst stavning förresten — enkel och bra). Har inte sesamfrön också en avgörande roll?