Igår hallucinerade jag om iste hela dagen men var för lat för att laga något.
Vill du ha en riktigt svalkande lakritscocktail kan du fixa till ett iste genom att smaksätta ditt vanliga svarta te med stjärnanis, kanel, vanilj, lite lakritsrot och apelsinblomsvatten. Servera med mycket krossad is, kondenserad mjölk, socker efter behag – och vips är du förflyttad till fjärran breddgrader.
Nej, jag har inget exakt recept, jag hittade idén någonstans för evigheter sen och drömmer om att laga det.
Den som lämnar in bästa eller enklaste eller konstigaste receptet eller tipset på iste blir nästa Veckans Matnörd.
Käre K vann förra omgången efter en hel del ledtrådar. Visst var det vinäger med ramslöksblommor jag hittade i mamsens kyl. Undrar om hon vet hur hipp hon är.
Förresten: Ett bra sätt att stötta oss på Taffel.se är att tubba alla dina matälskande vänner att prenumerera på vårt nyhetsbrev med unikt material. Jag lovar att de inte kommer att ändra sig. Ju fler prenumeranter, desto lättare att sälja annonser.
Kommentarer
22 svar till ”Lakritste och Veckans Matnörd”
Ett forum vore guld, är det för att ingen vill/hinner vara moderator som ni inte startar ett?
Vänta och se ;-)
Ha, ha. Jag tyckte ramslöksvinäger lät så tråkigt så jag lät bli att gissa på det med flit :)
Förra sommaren slurpade jag i mig en hel del vodka och limetto, under förespeglingen att jag bara var tvungen att prova mig fram till ett riktigt bra drinkrecept med isthé. Det här blev läskande och gott! http://mat.bloggagratis.se/2007/07/13/201693-drink-pa-isth/
Om man köper en soda-stream kanske man kan skojsa till det och kolsyra sitt isthé för lite sprittande bubbelkänsla i munnen!? ;)
Long Island Iced Tea är ju kanske inte den vanliga sortens iste, men det första jag kommer att tänka på iallafall (om man bortser från en överdos gratisprover av Nestea en sommar för många år sedan).
Det är nämligen så att vänner till mig, när de var i Budapest nyligen, uppfann ett nytt sätt att dricka denna spritklassiker. De döpte konceptet till “Rendörseg” (polis på ungerska), fråga mig inte varför.
Tricket är iallafall att dela upp drinken i sina beståndsdelar. Förtäringsordningen är dock viktig.
Det går tydligen bra att pausa lite vid colan.
2cl Tequila
Lime/Citron
2cl Gin
2cl Vodka
1dl Coca Cola
2cl Rom
2cl Cointreau (alt Triple Sec)
Is levereras vid sidan av, och kan placeras efter eget tycke.
1 dl San Francisco drinkmix
1 liter oolong te (bryggt längre tid än vanligt och övernattat i kylskåpet)
2 tsk lime juice cordial
1 kryddmått salt eller till egen smak
Is i bitar eller krossad
Antar att den begynnande långhelgen sätter sina spår i alkoholfloden ovan. Jag provar gärna varenda droppe, men låt oss för ett ögonblick återvända till grunderna – ty utan en god grund rasar det stoltaste palats. Mina barn är iste-drickare av stora mått (speciellt sommartid), så vi har ett pågående projekt ‘jakten på det perfekta is-thét’. Vi har inte nått vägs ände ännu, men en rapport av grunderna med tips hitintills för andra sökande kan vi nog lämna.
Så kommer är grundtipsen för ett klassisk is-thé:
1) Använd ett thé du tycker om – vanligt svart thé funkar bra.
2) Det viktigaste är att minimera tanninerna som är bittra .
3) Desto svartare thé, desto mindre tanniner. Använder man oolong eller grönt thé får man vara försiktigare vid bryggningen.
4) Använd mer thé än vanligt, ca 1,5-2 ggr mer thé än du brukar för att få mer smak vilket behövs när du serverar det iskallt.
4) Håll bryggtempraturen låg så undviker du att tanninerna löses ut i thét, ca 70C rekommenderas för att vara på den säkra sidan.
5) Brygg the-påsar ca 1- 1½ minut, lös-thé 3-4 minuter eftersom det inte är så finfördelat. Öka inte bryggtiden eftersom det då börjar bli bittrare i förhållande till smakökningen. Vill man ha starkare smak – öka mängden thé istället.
6) Vill man undvika mycket av koffeinet/theainet kan man först brygga i en mindre mängd vatten i ca 30sek först, hälla bort detta och sedan brygga the’t igen ½ eller 3 min. Ev behöver man öka på startmängden thé en smula för att kompensera smakämnena man missar under denna första halvminut.
7) Öka inte bryggtiden om du vill ha starkare smak, öka thé-mängden istället. Med längre bryggtid fälls mer bitterämnen ut.
8) Efter bryggningen tillsätt socker efter smak – I amrikanska södern “until the teeth hurts” men det är som sagt en smaksak.
10) Passa på att frysa iskuber av en del av thét medans resten kyls i kylskåpet. Du vill inte att ditt perfekt avsmakade isthé senare ska blaskas ut av isvatten. Har du gott om plats i frysen, frys massor för framtida behov.
11) Till den del av thét som inte isfryses tillsätter man något blad mynta och några strimlor citronskal utan det vita(bittert).
10) Efter bryggningen är det viktigt att thét får svalna till rumstempratur innan man kyler det vidare i kylskåpet. För snabb avkylning ger ett grumligt isthé.
11) När thét är väl kylt och isthé-isen klar, häller man upp thé och thé-is i en stor tillbringare och severar tillsammans med skålar med citronklyftor och myntablad brevid för dom som vill ha mer av detta i sina glas.
Fyll ett glas med thé och is, ta mer citron eller mynta om det passar, sätt dig i skuggan och njut.
Någon som kan rekommendera ett bra te för iste? Jag är inte så bevandrad i tevärlden.
Fredric L: mitt recept är utan alcohol. Annars de mesta av dina grundtips är bra tycker jag, speciellt tips nr 10 om isbitar. Men själv föredrar jag 85 grader, och gärna längre tid just för att jag vill att det ska vara tillräckligt bitter. Det kan annars smaka som vanlig saft.
Tobias: Alisan te är bra för iste. Men som sagt trots det finns grundlagar så teet är personligt vilken eller hur man man vill ha det.
Ett annat tips: speciellt om man vill ha grönt eller oolong te istället av svart till isteet, är att använda lagrat te. De ger en väldigt speciell tesmak.
Ett jättesmidigt – men inte snabbt – sätt att göra isthé fick jag lära mig när jag bodde i USA. Min kompis som jag bodde hos gjorde alltid så här. Finessen är att det inte blir beskt och kärvt utan väldigt fin smak. Vanligtvis gör man sitt thé för nästa dags konsumtion.
Sätt två-tre thépåsar i en stor glasburk som du fyller med friskt, kallt vatten. Till min burk tar jag alltid två påsar. Ställ burken i solen på altanen. När vattnet blivit varmt av solljuset, efter några timmar, då är ditt thé klart. Sen är det bara att sätta till lite sockerlösning (istället för strösocker som aldrig löst sig innan man druckit upp drycken) (sockerlösning är väl ca två delar strösocker och en del vatten som kokas upp och sen förvaras i kylen för framtida behov). Kläm ner lite citronsaft i ditt thé. Kyl ned i kylskåpet. Klart!
Under säsong gör jag nästan alltid en laddning isthé för nästa dags bruk. sätter ut i solen ex vis på lördag morgon, och tar in på kvällen och gör i ordning med sockerlösning och citron, kyler under natten. Nästa dag konsumerar mina kidz och jag. Det kan förefalla komplicerat av allt text, men det är otroligt lätt och resultatet blir kanonbra.
/Stefan
Lisa, jag häller hett vatten över massor av färska myntablad som jag sedan sötar upp med honung. Denna dekokt kyls sedan av, silas och dekoreras med jordgubbsskivor. Smaskens1 Förresten har du redan provat min blodgrape- rosépeppar och rapsoljemarinerade lax som jag tipsade om?
Somriga hälsningar från Helsingfors
glömde skriva att jag tillsätter lime efter smak.
Jag märker en sak: att man verkar blanda ihop ordet “beskt” med ordet teanin. Jag alltså menar teanin när jag själv sade bitter/beskt tidigare. Och i Västern är ordet “beskt” för att beskriva tesmaken vanligt,bl. a tror jag beror på just att många är inte så noga med hur man brygger te, (trots det är viktigaste), och självklart får en besk smak istället att ett gott teaninsmak. Jag kommer från ett teland. I den tekulturen så gäller en sak: Kan man inte få fram det bästa teanin har man helt enkelt misslyckats och förlorat hela meningen med att “dricka te eller iste i det här fallet”, allt från hälsa, smak, och den riktiga konsten att njuta av teet. Och bara av rätt temperatur kan man få fram det bästa teanin. Jag vet inte hur amerikaner eller engelsmän uppfattar te, men jag själv alltid utgår ifrån teprinciper från länderna där teet och tekulturen ursprungligen kommer ifrån, alltså bl a Taiwan, Kina och Japan. Ja, de här länderna där te-studier ( både dokumenterade och icke dokumenterade av västerländska vetenskapmän ) om hur får man få fram det bästa klass av teanin och hur den bl a påverkar hälsan har gått enormt längre tid än alla andra länder. Så som jag säger innan, det beror på vad man vill ha och vilket sätt vill man: Är man bara efter lättuppfattade smak som amerikanska iste( där idén säkert kommer ändå ifrån ursrungliga teländernas “fruktte” redigerade till “godare smak” i kategorin coca cola, då vänder man helt enkelt till det här sättet. Är man efter riktiga förfinade te smak, hälsa, och det ursprungliga kulturen att njuta av te, då tipsar jag att luta sig mot östasiatiska sätten. Och jag vill inte att någon missuppfattar min argument som “vilken är bäst” utan “vilket val vill man ha”. Du är vad du äter eller dricker, så: pick your choice!
Och väljer man den hälsosammare sätt, här är ett recept till rent asiatiskt fruktte eller iste:
Brygg te enligt rätt temperatur. Köper man te från seriösa tebutiker får man temp-instruktion.
Persika, mango och rå socker till smak i mixern
kryddmått salt
krossade te-is
Och när ändå temat är bl a “konstigaste recep/-kombianationer”
Njuta av isteet med: Banan doppat i soya sauce, hur konstigt det kan låta, men Gott !! Prova ni!
Och de som har barn är mitt tips: ge era barn ett rikare liv genom att lägga ett stort bord full av andra “konstiga mat och dryck” än bara amerikaneserade. Därför hänger jag i den här diskussionen, just att jag är en som inte tro på myten att Sverige är USAs spegel bild, utan i flera år jag varit i Sverige, det blev bara bättre och bättre i mat val. Inget fel med USA, men alltså att man ska våga mer konstigare mat/dryck än man är bara van med. Ketchup är så överallt, och så ska inte vara tycker jag.
Aj, en sak om sista paragrafen: att ju mer uppskattar man olika andra matkulturer, desto uppskattar man sin egen. Därför!
Och bara för att bevisa att jag har inget emot amerikaner, så utmanar jag faktiskt alla att njuta av iste med inte bara banan doppat i soya sauce utan som alternativ även banan doppat i ketchup.
Jag kommer ju inte att plocka hem några tenörd-poäng med mitt recept, men det är enkelt och gott. Fyll en tillbringare med kallt vatten. Lägg i 4-5 tepåsar eller motsvarande mängd löste. Ställ in i kylskåpet och låt dra minst 6 tim. Smidigast är att göra i ordning på kvällen och låta dra över natten. Sedan är det bara att servera efter behag, för mig betyder det lite socker, mycket is och citronskivor. Det funkar med svart, grönt eller fruktte (speciellt gott med persiko- eller äppelte).
Det var en sak jag skrivit som var fel, då jag visste inte vad det heter på svenska. Tanniner menar jag,och inte teanin.
Nu, inte riktigt säker på tanniner heller. Har ingen bra lexikon. Men theine heter det på engelska i alla fall som jag menade.
Och tänkte inte heller på te-nörd priset, utan tycker bara roligt att diskutera för att lära mig nya saker hela tiden.
Jeeesus vad mycket lärdom som tickade in här. Men det är det som är kul med bloggar i allmänhet och Internet i synnerhet. Tack! Vi får väl ge oss ut i verkligheten och prova ett eller ett par av tipsen. Jag bidrar till slutet med en komplettering. En dag som igår, när det var väldigt varmt, så är det inte fel att göra sin isthé-bas extra stark och att vid serveringen fylla på med en fjärdedel eller en tredjedel bubblande mineralvatten. OK, det finns säkert något hälso- eller annat argument emot det också, men det blir ju “spritsigt” och – av någon anledning – extra törstsläckande.
//Stefan
Jag ser fram mot att kallbrygga te på de fina bladen från In the Mood for Tea. Drack kallbryggt te på ett evenemang Petter var med på och det var underbart.
Flera har nämt sina barn här. Själv tycker jag väldigt synd om mina egna barn missar något nytt mat eller dryck att smaka på under hela sitt liv med mig, som till ex. chansen att prova vad är theine-smaken, som är egentligen bara jämförbart med “beskhet” som i coffeine ( då coffeine kallas theine när det finns i teet). Därför att göra te utan tillräckligt theine, är väl som att brygga ett svagt kaffe, skulle jag tänka mig). Och konstigt nog att ingen har klagat att kaffe är “besk”. Som sagt alltid med rätt temp. får man det godaste theine fram. Besk blir det bara om teet inte bryggt på rätt sätt.
Skulle dock inte rekommendera för stark theine till barna själv förän man tycker det är dags att de får dricka kaffe. Annars, på kort och gott, har Isobel HK en bra diskussion om just hur man tycker mat-fostra barn, i sin diskussion-artikeln, Så fostrar man den lille matnörden. Har satt några tips själv där också, har några något så lägg några tips ni där också. Bra att lära från varandra.