Idag är jag jättetrött för att jag jobbat för mycket och kanske lite för att vi tokrenoverar hemma så att hela familjen trängs i vårt sovrum (med allsköns bråte). Det känns lite som att bo i Rubiks kub. Matlagningen blir tämligen oinspirerad. Fast det är nästan lite mysigt att sitta ner på köksgolvet och äta allihopa. Och att sen smaska glass till efterrätt i en stor trivselhög i vår enda användbara möbel sängen, framför en Potter-rulle.
Och nu ligger jag med täcket uppdraget till hakan och tar igen mig en halv dag. Jag har lärt mig att göra det ibland för att inte få återfall i min gamla elaka värk. För att trösta mig lite tänker jag på mandelkakan jag bakade för två veckor sedan. Det hjälper i alla fall lite.
Mandelkaka med karamelliserad äppelkompott
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 8
Tid: 1 timme, 15 minuter
Den här kakan blir bara godare om den får stå till sig en dag. Rosmarin, citron och mandel är en suverän trojka av Medelhavsdofter. Om din färska rosmarin kommer från en sån där liten pluttkruka kan det vara bra att öka på dosen eftersom den inte är så smakstark. Grädde eller creme fraiche är gott till.
- 175 g smör
- 2 dl socker
- 100 g mandelmassa
- 1/2 msk finrivet citronskal
- 1 tsk finhackad färsk rosmarin eller 2/3 tsk torkad
- 2 ägg
- 1 1/2 dl äppeljuice eller mjölk
- 3 dl mjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- rumsvarmt smör och mjöl till formen
- Äppelkompott:
- 3 storafasta syrliga äpplen, gärna gravenstein
- 2 cm vaniljstäng
- 3/4 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
- lite pressad citron
- Riv mandelmassan fint. Det går lättare om den är kyld. Smörj och mjöla en kakform, ca 1, 5 l.
- Vispa socker och smör riktigt vitt och pösigt i en stor skål med maskin, minst 5 minuter. Det här är viktigt för att få in luftbubblor i kaksmeten.
- Vänd ner mandelmassa, citronskal och rosmarin. Rör ner äggen ett i taget. Sikta över mjölet och bakpulvret med hälp av en sil och vänd ner det. Siktningen ger en mörare, lättare kaka. Jag brukar blanda mjöl och bakpulver i själva silen.
- Vänd ner äppeljuicen. Klicka smeten i den förberedda kakformen och jämna till ytan.
- Grädda kakan i ugn 150°C ca 50 minuter. Exakt tid beror på ugn och kakformens utformning. Testa att kakan är klar genom att sticka i den med en trästicka son ska vara okladdig. Låt kakan svalna i formen ca 5 minuter och stjälp sedan upp på ett fat.
- Gör äppelkompotten medan kakan gräddas. Skala äpplena och skär i stora bitar. Snitta vaniljstången och skrapa ur den. Dra av skrapet på äpplena.
- Smält försiktigt sockret i en liten tjockbottnad kastrull av teflon eller rostfritt. Vänd ner äpplena och vaniljstång. Pressa ner några teskedar citron. Låt puttra mycket sakta under lock tills äpplena mjuknat. Rör om då och då så att du får ett mycket grovt mos.
- Smaka av med mer socker och citron om det behövs. Moset ska vara friskt för att bryta av mot den söta mäktiga kakan.
Kommentarer
5 svar till ”I have suspended my campaign! Och recept på mandelkaka …”
Point taken! Kakan mognar nu över natt på farstubron, kompotten likaså. Följde kakreceptet nära nog slaviskt utom på två punkter: jag skippade rosmarinen och ströade formen med råsocker istället för mjöl.Skäll inte på mig:-)
I morgon ska mina valpköpare undfägnas med Lisas mandelkaka, äppelkompott och en klick iskall, vispad grädde smaksatt med vanilj.
Tack och gonatt!
Oj, sockret gör nog att kakan fastnar i formen. Jag ber och vakar för dig! Rosmarinen är verklige god i kakan.
Den där vill jag smaka, dessutom har jag en tokfin rosmarin som jag ska kämpa för att övervintra.
Bra att du vilar!!
Tji, där fick Lisa fikon:-) Om du aldrig provat att “bröa” formar med råsocker, gack och gör det på en gång! Det lärde jag mig av receptmakarna på Dansukker-sidan och det tar en simpel sockerkaka till oanade höjder. Men glöm för all del inte att smöra formen (ganska rikligt) först!
Nåväl, din mandelkaka (utan rosmarin) var himmelsk, kompotten likaså. Vaniljgrädden gjorde susen, och ännu mera “susigare” blev det alltså med det knuspriga råsockerskalet. Valpköparna var lyriska och tog för sig två gånger. Jag nämnde förstås ditt namn. De “ooooade” och “aaaade” genom hela sittningen. Mannen sa: “Det där knapriga utanpå var väldigt gott”:-)
Convinced????
I stand corrected! Detta ska omedelbart bli min melodi. Jag som hatar ströbröd! Anki, jag utnämner dig på stående fot till Veckans matnörd. Vart får jag länka?