I väntans tider: Modernist Cuisine, Keys to Good Cooking och (ehem)… Matmolekyler

Via vår vän Martin såg jag att sajten för Modernist Cuisine är uppe nu. Det handlar alltså om det stora mästerverket (hoppeligen!) som ska summera och sprida nytänkandet inom proffsköken de senaste åren. Här finns en bra intervju med författaren, den milt sagt multibegåvade Nathan Myrvold.

Jag får ofta frågan hur vår bok är jämfört med andra som finns på marknaden. Behövs den ens? Vi tycker i alla fall det eftersom vi skriver en bok vi själva skulle vilja ha.

Det vi fått bidrag av Formas för är för det första att sprida information om forskning på just svenska. Det saknas bra böcker om naturvetenskaplig matlagning på svenska. De som finns går inte på djupet och kombinerar i mitt tycke inte praktisk kökskunskap med vetenskap. Vår bok handlar inte om avancerad matlagning, eller restaurangmat med dyra apparater och specialingredienser utan om mat som du kanske redan lagar, fast nu kanske kan laga ännu bättre. (Eller så hjälper den dig att förstå varför det redan blev perfekt.)

För det andra har vi tänkt att vår bok sa vara mer av en inspirerande läsebok och matlagningsbok  än det underbara, mer faktatäta och uppslagsvänliga verket On Food and Cooking som Harold McGee skrivit. Vår bok kommer inte alls vara lika omfattande och systematisk. Det har vi dels inte resurser till och ville vi göra exakt samma sak hade det ju hela projektet känts lite poänglöst.  Möjligen kommer vår bok att likna hans nya bok Keys to Good Cooking som kommer i höst, så vi är glada att vi publicerat på bloggen och aldrig kommer att kunna bli beskyllda för att vara copy-katter.

Att blogga och därmed svara på frågor och känna av vad ni vill veta har vi sett som en viktig del av vårt uppdrag. Texterna här på bloggen är stommen till boken, vi kommer bara att omarbeta dem lätt och ge dem en bättre struktur. Gillar ni bloggen kommer ni att gilla boken.

Vad har jag lärt mig hittills då? Massor! En av de viktigaste sakerna jag lärt mig hittills är hur olika vi människor uppfattar mat, att vi alla lever i olika smakuniversum. Jag är mer förvånad över att det faktiskt råder så pass stor samstämmighet som det gör att man ska utbrista i ett “Jättegott!”.