Isodieten: Årets mest matfientliga bok

Nej, det är inte att ta i. En mer livsfientlig, fantasilös, deprimerande diet får man leta efter. I de så kallade recepten (bläddra i boken!) räknas en rad råvaror upp som sedan ska sönderdelas/upphettas utan eftertanke eller omtanke och ofta helt utan kryddning. Det här är inte en diet, det är ren och skär ondska. Receptet på thaigryta med kyckling skulle fått mig att skratta om det hade varit ett skämt. Du får också recept på en havregrynsgröt med lika delar havregryn och linfrö per portion. Yikes! Recept ska inte konstrueras vid skrivbordet.

Den lilla boken illustrerar elegant skillnaden mellan mat och kost. Hört talas om kostglädje någon? Nä, tänkte väl inte det. Att publicera så här dåliga recept är arrogant och profithungern lyser igenom på varje sida.

Kommentarer

41 svar till ”Isodieten: Årets mest matfientliga bok”

  1. Tack för att du inte skräder orden.
    Det har ju även debatterats en del i kommentarsfältet inne på Kostdoktorn.

    Paulun kan skratta hela vägen till banken :/

  2. Amiechan

    Jo, ISO-dieten är sorglig tycker jag.

  3. Skadlig

    Sorgligaste är dock den där stackars kvinnan på DN som tvingas äta den och dessutom träna…

  4. Anna S

    Så’n mat borde kallas för foder. Att en människa ställs på en foderstat, precis som en ko som ska mjölka maximalt bra eller nåt. Men här ska människan gå ner i vikt och då får tydligen inte smaksinnet vara med alls. Burr.

  5. Jag blev bara så sugen på en stor tallrik pasta med massor av ost…

  6. Jag äter själv en variant av GI utan vitt bröd, vit pasta och vitt ris och ganska små mängder av kolhydrater från fullkorn, måttligt med frukt och en sötsak då och då. Mycket fett, tonvis av nötter. (Inte de 5 g som rekommenderas i Isodieten) Tack vare det håller jag en konstant vikt trots att jag nästan äter hur mycket jag vill, dricker vin och slarvar med motion. Men aldrig att jag äter så rent ut sagt äcklig mat lagad med dålig teknik.

  7. och jag äter alldeles för mycket nötter och mandlar

  8. men jag håller ju inte vikten heller och framför allt går jag inte ner och blir inte heller av med den där magen

  9. *asg* man undrar var Thai-inslaget i Thaigrytan sitter??? I kokosmjölken???

    Ja, det var rätt sorgligt, man undrar vad bokförlaget tänkte på.

  10. Anna Maria

    Jag är stamläsare på Taffel och mycekt matlagningsintresserad och har nyligen hoppat på iso-dieten. Jag har gått upp mycket i vikt de senaste åren, både i samband med min graviditet, och en kalorispäckad fem månader lång vistelse i Frankrike. (Tänk ost, vin, croissanter, anka, ost,vin, croisssanter…) Nu är det alltså dags att försöka gå ner 10 kg, och iso lät som en rimlig metod (tror nämligen inte så mycket på metoder där man helt utesluter en viss livsemedelsgrupp.) Men jag måste hålla med om att recepten är extremt tråkiga. Jag har nästan inte lagat någonting (förutom kycklingfilé med vitlök, körbärstomater och oliver som var ok) utan att göra om det. Det saknas kryddor, det saknas idéer om smakkombinationer och framförallt – det saknas vätska. Det är inte kul att äta torr mat. Gårdagens middag (och dagens lunch) blev därför allaska polock med en härlig ratatouille i stället för kokta grönsaker. Med mina modifieringar och alternativa maträtter funkar det ändå hyfsat. Jag går ner vi vikt, och det är ju planen. Men jag saknar vin, och undviker att lääa de goda taffelrecepten alltför ingående. Särskilt artikeln om grädde…

  11. Anna-Maria: jag tror att det finns jättemånga recept som passar dig här på Taffel om du äter isodieten. Förmodligen krävs mindre omarbetningar än recepten i Isodieten behöver.

    För just mig funkar en diet med mer fett mycket bättre. Däremot är det kört om jag börjar äta smörgåsar och godis.

  12. Anna Maria

    Lisa: du har kanske rätt! Jag kan ju ändå inte hålla mig från att läsa Taffel ;-) Nyckeln för mig som har extremt dålig karaktär är annars just att ha en metod – och det har jag ju nu – annars klarar jag inte riktigt att avstå från det goda som kommer min väg. Men jag tror att jag även efter detta dietprojekt är avslutat ska undvika smörgåsar – det kan nog vara ett nyckelproblem för mig också…

  13. Jonas

    Jo, en något torr diet kan man tycka. Jobbigt att komponera egna recept dessutom (om man inte älskar att slå i näringslivsdatabaser för att få ut energiprocenten av fett, protein och kolhydrater i varje rätt…).

    Lika mängd havregryn som linfrön i gröten kommer att resultera i en klibbig sörja då linfröna bildar ett slemlager av vätskan runt sig – tro mig jag har provat. Jag föredrar att ha hela linfrön på lättkesella (kvarg) tillsammans med müsli och olika bär istället, då blir de inte lika slemmiga.

    Ska man gå ner i vikt är det lättaste för mig att plocka bort mackorna för det är hur lätt som helst att trycka i sig +1000 kcal på ett par goda smörgåsar med pålägg.

  14. Kristin

    Jag håller verkligen inte med om att det inte är gott. Utan att ha för höga ambitioner har jag provat några av recepten och är överraskad över hur mycket det smakar och hur gott det är fast det ser spartanskt ut på papperet. Idag till lunch åt jag tex ångkokta grönsaker, quinoa och buljongputtrad lax. Tänkte innan att det här blir tråkigt, men det var gudomligt gott! Sen undviker jag gärna att ge mig in i hela diet-kriget där fett och kolhydrater är de påkar som man pucklar på varandra med ;-). “Lagoma korvar är bäst” sa alltid min mormor och det håller jag helt med om!

    (och havregrynsgröten är faktiskt 1 dl havregryn och 3 msk linfrö (0,45 dl) så det var väl inte så farligt, men att sen trycka i sig två kokta ägg utan nåt på… nä där går en gräns som jag aldrig kommer passera.)

  15. Kristin: Lika delar havregryn/linfrö gäller vikt inte volym emedan havregrynen är rätt fluffiga. Fattar för övrigt inte varför man ska äta havregryn som är fiberfattiga, näringsfattiga och har högt GI. Tacka vet jag fullkornsgröt.

    Personligen tycker jag att hela resonemanget med exakta energiprocent är koko.

    Jag håller med om att enkel mat kan vara väldigt god men lax, quinoa och ångkokta grönsaker är inte så kul om det inte är exakt nylagat och alla råvaror av yppersta kvalitet. jag har inte sett alla recept dock.

  16. Kristin

    Ah ständigt denna pocent,
    vikt/volym… det är ju lika svårt att hålla reda på som de “nya” volymsprocenten på öl… :-) “är de här nya 2,8% samma som den gamla 3,2%? och den nya 3,5% kan man köra bil på den???”

    Min lax var i matlåda… tillagad igår kväll… och likfullt gudomlig. Kanske är det jag som har begåvats med smaklökar med “enkel smak”, lucky me :-D

  17. Kristin: Jag har bara blädddrat i boken men recepten på sajten är vederstyggliga och felskrivna.

    Men om du är lycklig är jag lycklig ;-)

  18. Det känns som om dieten/boken tillkommit som ännu en diet/bok att tjäna pengar på. Paulun har nog mjölkat ut det han kunnat ur sina GI-böcker och publiken är hungriga på nyheter.

    Och vilken bantare kan motstå “Ät vad du vill”-dieter?

  19. Kristin

    Tack Lisa FW för att du gläds med mig ;-)

    Utan att för den delen ta ställning i diet-kriget som nämns ovan så undrar jag om de själva lanserar det som “ät vad du vill” eller om det är snaskpressen… ska man följa hela tjottaballongen är det ju lika reglerat som vilken diet som helst.

    men att äta allsidigt och inte för mycket är väl en bra grundstomme till att må bra… det är iaf min filosofi

  20. Stefan

    Hej!
    Var lugna, inte kommer väl hon att kunna rekommendera dom där stolligheterna med tanke på hur hon lever. Först o främst stressa på det viset, så lågt energiintag och så himla fettreducerat. Jag ser fram emot slutet, inte tror jag att hon rekommenderar detta. Men visst, det drar nog med många som sponsrar Paulun.

  21. ha, det enda jag har insett är att om jag inte ska använda grädde och “fettbaserade saker” i maten måste jag verkligen tänka till och krydda ordentligt. Varför tror man annars att restaurangmat innehåller så mycket fett? (för att det är enklare att smaksätta….)

    Iso-dieten är ju en diet – det är för lite kalorier för en normal person, och det är därför det är en diet. SJälv tror jag inte riktigt på det käcka “du kommmer inte att vara hungrig” men visst, vissa personer kanske inte blir hungriga av att äta för lite och ännu mindre än vad dom är vana vid?!

    Jag tror fortfarande på måttligt. Förutom när det gäller smörgåsar förstås. Dom blir alltid för många och för stora så jag har lagt av helt med dom. Jag sörjer varje söndag ;)

  22. hiiia, jag tyckte knappt jag kunde ta till mig informationen med den hiskeliga designen av sajten… jag håller med ovanstående, det enda som hjälper mig att gå ner är vikt är svält och det är plågsamt. Jag vill inte äta måttligt av tråkig mat utan MYCKET av god mat. En liten vällagrad ostbit eller en bit av en rikitigt fin bit choklad och ett halvt glas vin går bort.
    /M

  23. Jag har egentligen bara undrat varför den innehåller så mycket nötter… okej 5 gram är väl inte mycket men många dieter bygger numera på nötter i mellanmål. Och nötter är ju bra, förutsatt att man tål dom.
    Själv äter jag en och annan mandel eller cashew-nöt (de är inte nötter per definition).

    Själv kan jag inte följa dieter, inte för att det har kommit för mig heller, men av diverse anledningar har jag kommit att inte äta så mycket kolhydrater (inte som del i diet), och det har gjort en del med vikten.

  24. Jag äter just nu typ 1.300 kcal om dagen för att tappa lite vikt. Jag är INTE hungrig, om jag planerat dagen rätt. Kan t.o.m. få in ost och vin. ;-) DN:s försökskanin Moa Herngren verkar inte planera så bra, av vad jag har sett.

    Iso-dieten har jag inget att säga om. (Annat än att de recepten såg rätt torra ut.) Men man måste inte vara hungrig för att man inte käkar mat med gräddsås.

  25. Jag har gått ner 2,8 kilo på en och en halv vecka och bara ätit god mat. Det enda knepet är att äta färre kalorier än man gör av med. Så jag har minskat intaget och ökat förbränningen.

    Det stora problemet med dieter är att de tar slut, och då går man ofta tillbaka till samma mat som innan, om inte fetare för att kompensera för månader av torftighet. Jag fösöker i stället skaffa goda vanor som förhoppningsvis håller i sig även när jag nått min målvikt.

  26. cruella

    Spanx, jag håller med till fullo. Väga isbergssallad och majskorn, what say?!

  27. Wow!
    Vilka fantastiska recept, tack för tipset Lisa! ;-)
    Allt är nog redan sagt i kommentarerna ovan, och man kan verkligen fråga sig varför “smal” mat inte skulle få vara lite kul.
    Sen tackar jag även Kristoffer som är så klok i sin logik. Jag ska kanske börja boka bord på restauranger lite längre bort i stan så jag kan göra av med några fler kalorier på vägen dit.

  28. Linnea

    Jag provade ISO för skojs skull i drygt en vecka och gick ner 3 kg. Jag har alltid ätit bra mat och är någorlunda normalviktig men velat gå ner nåt trivselkilo. Jag tycker att man kan äta mycket mat och jag är alltid mätt. Orkar inte riktigt äta så mycket som ska vid mellanmålen. Att detta skulle vara matfientligt är bara pretentiöst skitsnack. För oss som lever ensam i verkligheten med långa dagar och minimalt med tid till matlagning är det perfekt att kunna äta den här typen av rätter som inte kräver en massa ingredienser och matlagnings-moment. I annat fall hinner jag på sin nöjd värma en färdigrätt, det kallar jag matfientligt! ISO-dieten passar den som inte har tid att låta livet kretsa kring maten.

  29. Linnea: Om du tycker att det är OK att äta klistrig linfrösörja till frukost så må det väl vara hänt. För personer som är ointresserade av att maten ska smaka bra är boken säkert funktionell.

    Personligen äter jag hellre bra färdigmat än de recept jag sett ur boken. Tro det eller ej men vi som skriver här har varken hemhjälp eller deltidsjobb. Tvärtom jobbar vi betydligt mer än 40_timmarsveckor allihopa. Vi har precis samma tidspress som alla andra. Vi löser det genom minskat tevetittande och bra planering. Och färdiglagad mat när det kniper.

    Att det tar mycket tid att laga god och nyttig mat är en enorm myt. Det som krävs är kunskap och engagemang ELLER bra recept. Du kan låta ett långkok puttra i ugnen medan du titta på teve på kvällen. Och en av mina käpphästar är att man ska ha ett kryddförråd med mycket vanliga, mycket billiga, mycket hållbara kryddor. Anis ,fänkål, kummin kanel etc.

    Recepten i boken tycks inte vara skriva av en matkunnig person. Beskrivningarna är bristfälliga och märkliga. Det finns massor av duktiga receptmakare som gör urenkla recept på få ingredienser t ex Berit Lyregård, Leila, Berit Paulsson (som gör Arlas fina broschyrer.

    Ett av de kommande projekten på Taffel är att göra tredagarsmenyer med inköpslistor. Du är varmt välkommen att pröva dem. Du kommer nog bli överraskad hur lite och hur rolig tid du kommer att tillbringa framför spisen,

  30. Avastra

    Men jisses vad alla hängde upp sig på gröten. Det finns ju faktiskt fler frukostrecept i boken än gröt. Bland annat väldigt god yoghurt med lite nötter eller rostade solroskärnor och färska bär.

    Dessutom består boken av mycket mer än bara recept. Det står mycket om mat och vad som finns i mat, vad det gör för kroppen och varför man behöver det. Väldigt enkelt förklaras varför man behöver protein, kolhydrater, fett, mineraler, vitaminer o.s.v. Och längst bak i boken finns en lång lista med livsmedel som är “iso-vänliga” där man enkelt kan komponera sina egna recept om man inte vill följa de som finns i boken.

    Och jag skulle vilja påpeka att boken inte marknadsförs som en kokbok eller en receptsamling utan som en åtta-veckors “kom-igång” diet där man lär sig äta bra mat.

  31. Avastra Jag anser inte att yoghurt med bär är ett recept. Jag har tittat på de mer lagade recepten och tycker att det låter rent ut sagt läbbigt. Vanlig basilika i thaimat? Anvisningarna är dessutom bristfälliga eller felaktiga.

    Jag uttalar mig inte om dietens effekt utan att författarna har varit så jäkla snåla och lata att de inte tagit in en duktig receptmakare som vet hur man lagar mat. Med ganska små ändringar eller en bra matredaktör hade det kunnat vara bra, men man snålade ur förmodligen.

    Jag vet inte hur det är med vetenskapligheten med dieten men proportionerna för energigivarna ligger nära The Zone som fått sämst resultat i en stor undersökning.

  32. Jag tycker att det känns vanskligt när man försvarar en diet med personliga erfarenheter. Jag tror att det finns ytterst få dieter som inte gör att man går ner i vikt och skälvklart finns det folk som kört ISO-dieten som haft goda erfarenheter. Men det säger ju inte att dieten är bra. Jag är ganska säker att jag, med en BMI på 32 skulle sluta funka som människa om jag åt 1600 kilokalorier om dagen. Linnea har haft en balanserad kost och betraktar sig själv som normalviktig, omställningen för henne blir ju inte alls samma grej som för de som har en större övervikt, ag tror inte att man får en BMI på över 30 om man har en måttlig kosthållning, så omställningen till 1600 kalorier blir enorm för en med min vikt.

  33. Linda

    Men det är ju fantastiskt vad folk orkar bry sig! Till och med så mycket så att JAG orkar bry mig, och det säger inte lite. Jag har provat ISO ett par veckor nu och det funkar bra. Och vet ni vad.. jag hopppar över gröten, man MÅSTE inte äta den! Och jag kryddar extra, jag lever fortfarande och går ner i vikt ändå! Dessutom blir jag mätt, tro det eller ej. Orkar inte ens äta fulla portioner och hoppar över ena mellanmålet ibland, orkar helt enkelt inte mer mat. Är det OK med er?!

    Om ISO funkar för somliga, låt det funka då! Om det inte funkar för andra – låt bli den då! Jösses!!

  34. Linda A

    Hej,
    Jag har också provat ISO dieten, är nu i min tredje vecka och har än så länge gått ner 3,5kg. Jag började på ett BMI på 28. Jag tycker det har funkat bra och känner inte någon hunger, visst några dagar kan man ju göra det men då står det i boken vad man kan äta för att hjälpa det. Jag kan också trycka att maten är lite dåligt kryddad, men det är inte där kcal ligger, så det kan man ju fixa själv. Och om man nu skall kommentera gröten så tar jag mindre vatten som är tänkt och kokar den så den blir fast, ifs gillar jag inte gröt annars, men om jag gör på detta sättet går den ner och linförna är en räddning.
    Jag tror inte alla metoder är för alla och man måste hitta den som passar en. Jag har inte ätit fruskost på över 5år och denna dieten tänkte jag äta i 8 veckor för att försöka få rätt på mina vanor. Jag tycker det är kul att stå i köket lite längre varje dag och förbereda maten, då har jag en anledning att komma från TV (vilket jag tyvärr har svårt med när jag väl kommer hem, men sån är jag). Jag tror säkert LCHF funkar för vissa och är det bästa som har hänt dem! Men jag går ne ri vikt med iosdieten och jag mår mycket bättre än jag gjort på länge och för mig är det viktigast!

  35. Marie

    Recept på en god fullkornsgröt tas tacksamt emot!

  36. Uno

    Oj vad det är roligt att läsa om alla som kastar skit på Paulun och hans medarbetare om han känar pengar på sina böcker låt honom göra det.

    Har ätit enligt GI i ett par år funka sådär.
    Jag tänkte att jag skulle ge Iso ett försök och har nu genomgott inte lidigt 8 veckor.

    Detta är mina resultat – 13 kilo -13 centimeter i midja bmi vilet jag tycker är ett skämt från 31,3 till 27.2 jag är alltså fortfarande överviktig .
    Om jag skall vara normalviktig enligt bmi måste jag tappa muskler eller gå ner på en fettprocent runt 10, vilket jag inte tycker är normalt.

    Nog om bmi isodieten funkade i alla fall super bra för mig.

    Tack &bock

    Uno

  37. Palle

    Otroligt! Varför ägna en hel blogg åt att kasta skit på en bok som uppenbarligen fungerar för många människor? Är det ngt industri-intresse som ligger bakom? Visst maten är inte den roligaste, men det finns nog en hel del som gillar den bättre en “Baconlindad Chorizo med gräddsås”!!!
    Nu får ni väl hitta ngt vettigare att göra med er tid…

  38. Palle sweetie … Texten ovan är ingen blogg, det är ett inlägg. jag ägnade uppskattningsvis 10 minuter åt att skriva blogginlägget. En blogg är hela samlingen av inlägg.

    Om du hade lagt ner tid på att läsa inlägget och mina kommentarer nedan så kan du se att jag på intet sett kritiserar dieten utan de tråkiga och illa skrivna recepten.

    Och faktum är att man kan ha åsikter om saker utan att någon betalare en för det.

  39. Palle

    Lisa FW,
    Tack för att du redde ut begreppen! ;-)
    Så då är tråden (oj, hoppas jag använder rätt terminologi) inte ägnat åt att såga isodieten? Då var bara inläggen som jag uppfattade som sådana! Puh!
    Men kan inte du skriva lite mer om hur man ska göra? Så kan jag starta en tråd för att såga dig! (nej, nu var jag elak);-)

    Själv uppskattade jag recepten eftersom de är snabba och enkla – man behöver inte vara ett ess i köket. Alltför många kokböcker ägnar sig “kocksnobberi”.

    Allt gott till dig!

    Palle (alltid med glimten i ögat) ;-)

  40. totta

    jag känner inte igen något av att det är äckligt…jag startade min Iso-bana för tre veckor sedan, Jag är mätt och den mesta maten är ju jättegod!! Men jag har den nya boken, skillnad där kanske??? Testa skaldjursrisotton, eller kycklingssalladen med rödbetor….ostspäckad kyckling. HUR gott som helst!!! Och hinner gör jag oxå, trots jobb, hus, och familj! :-) Tränar gör ajg oxå….. :-)

    Men som sagt, kanske är den nya boken bättre???

  41. Pragmatikern

    Ja, inställningen gör allt. Är man inställd på att något ska var dåligt så blir det ofta så. Det står väl ingenstans i boken att man inte får krydda och experimentera med recepten?! De är ju mest en fingervisning på hur proportionerna av olika delar mat ska vara. Man kanske lagar “slaviskt” de första veckorna innan man fått in rutinen. Det mesta smakar faktiskt jättebra. Och “thaigrytan” kan man spexa till, utan att sätta in fler kalorier, med rätt kryddor. Man behöver inte äta ägg utan något till, lite salt eller kaviar funkar fint! Tänk lite bara!

    Jag fick bort 10 kg på 10 veckor. Började på BMI 30. Är nu i fas två och ska ta bort 10 kg till (pausade 4 veckor). Å vad tror man, såklart man inte kan känna sig proppmätt hela tiden. Men jag är imponerad av den mättnadsgrad jag faktiskt känt trots det fåtal kalorier jag ätit! Plus att GI-tänket balanserar blodsockret på ett toppensätt.

    Ja, jag låter väl lyrisk, men jag har kört viktväktarna förut och gått ner mycket. Men detta var mycket bättre. Sedan är det ju så att vissa dieter passar bättre för vissa än andra. Gäller ju att hitta något som funkar för just en själv!