Vad är egentligen skillnaden på en varm sallad, en wokrätt och en ovanligt torr gryta? Jo, att sallad alltid är nyttigare! Det har ingenting med näringsvärdet att göra, det är något djupare än så. En väletablerad maspsykos. Tro kan som bekant försätta berg så varför kan den inte skala av några kalorier?
Hur som helst är det här en sån där rätt som är fantastisk när man har ont om tid och ork. Receptet är gammalt som gatan och har publicerats här och där.
Blodapelsinjuicen ger en fin sötsyrlig smak. Eftersom jag inte är purist fuskar jag ibland med en färdiggrillad pulla men använder du Bosarps, Bangs eller Bjäres små raringar blir det ju bättre både i munnen och i själen. Men det visste du ju redan.
Att använda juice i maten är underskattat. Snart kommer en artikel om det.
Receptmakare: Lisa förare winbladh under silur eller kambrium
Portioner:2 stora eller 4 små alltså ungefär 3
Tid: 15 minuter
- 3-400 g rensad stekt kyckling
75 g valnötskärnor
1/2 tsk fänkålsfrön
2+1 msk god olivolja
1 liten fänkål
225 g frysta gröna bönor
2 msk ljusa russin
1 stor klyfta vitlök
3-4 dl blodapelsinjuice
1 msk konc kalvfond
1 msk rostad lök - nymald svartpeppar
- Till servering:
- Fina sallatsblad
- Rensa kycklingen och skär i fina bitar. Hacka valnötterna grovt och rosta dem lätt i torr panna. Ställ åt sidan. Ansa fänkålen och skär bort det grova i mitten.
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och fräs fänkålsfröna tills de börjar skifta färg och kanske knäppa. Stek fänkål och frysta gröna bönor i olivoljan på högsta möjliga värme tills bönorna mjuknat och fått en aning färg.
- Vänd ner russinen, pressa över vitlöken och stek i ytterligare en halv minut. Lägg upp på ett serveringsfat.
- Slå juicen och fonden i stekpannan och låt puttra samman till knappt halva mängden. Vispa ner lite extra olivolja. Smaka av med peppar och lite mer fond.
- Slå såsen över salladen, toppa med kycklingen. Garnera med sallatsblad runt om och dekorera med rostad lök och de rostade valnötterna.
Kommentarer
6 svar till ”Recept: Kycklingsallad med blodapelsindressing”
Håller med om att juice i maten borde användas mer, rostad lök också! Jag tycker om en pressad lime till en pressad apelsin.
I Din taffel-artikel om blodapelsiner skriver Du
“Blodapelsinen har bara odlats i kommersiell omfattning i ett femtontal år.”
Men vad jag minns
-i mitt barndoms 50-tal fanns blodapeliner.
Minns jag fel?
Örjan, det var en radbrytning som hamnat del, Upplysningen gäller i USA som stycket handlar om. Har förtydligat.
Vilka härliga blodapelsintips! Jag gillar dem naturella också. Däremot har de varit ovanligt svåråtkomliga i år. Har flera gånger köpt något som påståtts vara blodapelsin men som visat sig vara oranga och smaka som vanliga apelsiner… Trist! Vilken affär kan tänkas ha något vettigt blodapelsinsortiment?
Undrar fröken Dill
Mmm, nu vet jag vad jag gör nästa gång vi har fågel över…
Jag lagade salladen igår, den var drömgod. Jag hade i mera fänkålsfrö, det blev mer smak så. Bytte också valnötter mot pumpafrö, som jag hade hemma. Funkade ok.