Det här åt jag igår. Jag väljer att kalla den polska Lidl-burken med smalec z miesem jag fick av Gdanskvänninan för istersylta eftersom det är det närmsta man kan komma denna fantastiska lilla konserv i det svenska språkets klädedräkt. Ett tätt lager stelnat grisfett över något som skulle kunna beskrivas som kattmat för vuxna tänkande människor. Rosa, varsamt kryddade nitritspäckade små köttbitar av något jag hoppas en gång i tiden var gris, men lika väl kan ha varit en mardröm från Margaret Atwood.
På. Mjölksyrad gurka från Gdanskvänninnans mammas trädgård. Hemrostad lök (strimla lök, blanda med vetemjöl, sila av överflödet, fritera tills krispigt) och en inspirerad och improviserad kantarellkompott med sherryvinäger, urkärnad tomat, vitlök och rejält med kallpressad rapsolja. Allt på hembakad, rostad surdegsbaguette. Flingsalt, färskmalen svartpeppar.
Ibland kan begreppet “öppna en burk” rymma hela världar av lycka.


Kommentarer
3 svar till ”Istersylta eller konsten att öppna en burk”
Icke den burken, men mycket annat annorlunda har jag upptäckt på Lidl.
Kålrabbi, grönkål mm icke att förglömma. Brukar saknas i normala svenska butiker.
Örjan, den finns tydligen bara på polska Lidl och den har jag fått via ombud så att säga. Att gå i ett polskt Lidl, eller vilket polskt snabbköp som helst vore en dröm. Men har nu tack vare vän ett litet skafferi av polska delikatesser. De kommer portioneras ut på bloggen.
Det finns en hel del fina recept på smalec på nätet. Inte alls svårt att göra själv. Så småningom ska jag testa.
Klart, slut.