Spridda noteringar

  1. Som ni vet håller Hötorgshallen på att byggas om. Jag tog mig dit i röran och pussade lite på Sveriges förmodligen sötaste fiskhandlare och spanade in den snart färdigbyggda minibaren där han lovar att sälja skumpa och skaldjur till oslagbara priser. Och naturligtvis tittade jag in hos alltid lika entusiastiske. Sven på Österqvist. Bästa sättet där är att fråga: Vad är roligast och bäst? Därför prackades jag på en ljuvlig spansk korv av chorizotyp med lite blod i, vilket gav den en oväntad fyllighet och komplexitet. Den kommer att bli en stammis i vår kyl. Dessutom fick jag med mig en överraskande god rilletteliknande historia på torkad skinka i liten glasburk. Ett strålande exempel på innehållsminimalism: gris, salt och olivolja. Dryg och med genuin smak. (Öppenhet: Jag fick båda i present för Sven var så glad att se mig, och jag var så glad att se honom att jag inte nändes säga nej.)
  2. Veckans minst otippade: Att lunchen på 19 Glas var fullkomligt himmelsk. Och så rustikt enkel att en viss typ av människor inte kommer att förstå det. Tupplevermousse på danskt rågbröd med några slanor syltade vaxbönor. Stekt onglet, nästan rå på potatissallad med nötter, äpple och vattenkrasse. Löjligt för 129 kronor. Det bästa är att de har lunch på lördagar också! Jag var där med Sveriges minste men meste überätare som var lika förtjust. För övrigt smider den mannen och jag ränker som ni kommer att gilla. Så intressant att jag mot min vana själv föreslog ett lunchmöte. Fortsättning följer …
  3. Veckans mest otippade: Jag åt en fantastiskt god grillad bläckfisk med salsa verde på Bar-B-Ko i Kristianstad. Den hade dock malplacerats på skivad något överkokt potatis. Inte så tokigt som det låter och förmodligen en eftergift åt de hungriga. Hur som helst: Rekommenderas!
  4. Och nu blir det reklamfilm! Planera julklapparna redan nu! Den tryckta upplagan av Matmolekyler håller på att ta slut. Om du vill försäkra dig om att göra matnörden i ditt liv riktigt lycklig kan du beställa den här. Eller ännu hellre: Köp den på fina, seriösa bokhandlar som Hedengrens, Hamrelius eller Bjäre Bokhandel. Kanske hinner vi med ytterligare ett tryck före jul, men det är inte säkert …

Kommentarer

9 svar till ”Spridda noteringar”

  1. Blev nyfiken på den där chorizon med blod i.

  2. Det där med “chorizotyp med lite blod i”?. Ge mig mer info om den för det där gjorde mig också nyfiken. För övrigt är det makalöst vilken ordbegåvning du är. Det är jag lite avundsjuk på idag.

  3. Patrik: Du har all rätt att känna dig kränkt! Ska givetvis uppdatera länken när jag har bättre nät!
    Anna, Ola: Har tyvärr ingen mer info pga teflonhjärna, hör av er till Österqvist om ni vill veta mer. Eller ta er dit och handla, vettja!

  4. olle

    Kul att Du gillade lunchen! Vi har ju haft morcilla på barmenyn hela veckan! Inte riktigt chorizo-typen som Du pratar om då den varken innehåller rent kött eller paprika! Ikväll på menyn med cornbread & färskost från järna på vår Diana Kennedy-inspirerade meny!

  5. olle

    Har även lite Sanguinaccio för den som är sugen på mer blod till dessert!

  6. Örjan

    Tupplevermousse? Pimpad menybeteckning, eller är tupplever specialutvald och bättre/godare än hönslever?

  7. Magnus

    Hej Lisa,

    Läste precis klart “Äta djur” av Jonathan Safer Foer och blev väl minst sagt beklämd.
    Hur resonerar du själv kring val av animaliska livsmedel? Vad väljer du och vad avstår du från av etiska skäl?
    Jag kan se framför mig att de som verkligen är intresserade av mat också är de som går i bräschen för en etisk (djur)hållning då det sammanfaller med kvaliteten på produkterna.
    Skulle gärna resonera kring detta men vet inte om detta är rätt forum.
    Kan du dela med dig av din syn på saken, tack.

    Mvh

    //Magnus

  8. Olle: Frestare där!
    Örjan: Godare!
    Magnus: Om du följer bloggen får du nog klart för dig vilka värderingar jag har. Det kommer lite då och då, men jag hinner inte med någon jättediskussion just nu. :-)