Skinkrester är inget stort problem för oss i år eftersom vi hoppade över skinkan. Men vad gör ni andra?
Bästa tipset blir Veckans Matnörd. Förra omgången vanns av Dag med det dystra nya matordet Överkonsument (önska dig en länk Dag!). Förut var man ju Überkonsument, vilket var lite flådigare.
Nå, här kommer några tips från förra året i repris! Jag uppmuntrar till egna experiment men ger gärna ett par ord på vägen. En normal skinka är ganska hårt rimmad vilket ger den en speciell smak och karaktär. Försök inte trolla bort den distinkta julskinksmaken genom olika exotiska tillagningar utan var följsam. Nordeuropeeiska och skandinaviska smaker gifter sig bäst med din skinka. Skinkrester tål inte längre upphettning, då blir den hård och ettersalt. Här några skisser på recept.
- Omelett med finstrimlad skinka, grovriven cheddar och tomat. Blanda massor av finhackade örter i omelettsmeten. Lägg goffet ovanpå när omeletten är halvfärdig och lägg på lock.
- Tunt skivad skinka med potatissallad (Kesella, majonnäs, pepparrot, rödlök, senap, en nypa socker, tärnat äpple och mycket gräslök i, tack!)
- Rotsakspytt med rostade kummin och rostade senapsfrön. Blanda i tärnad skinka sista minuten.
- Pasta med krämig ostsås, strimlad skinka, fräst purjo och små gröna ärtor. Gärna färsk timjan som smaksättare.
- Skinksallad med senapsvinägrett, gröna bönor, svarta linser, körbärstomater, rödlök och bladpersilja.
- Värm tjockt skivad skinka i lite torr cider med lagerblad och krossad kryddpeppar. ( Låt spadet skuda ett par minuter innan du lägger i skinkan.) Servera rotmos kryddad med riven torkad ingefära till. Eller ett mos på potatis och jordärtskockor. Gärna stekta äppelbitar ovanpå.
Kommentarer
12 svar till ”Julbordsrester: Skinkans andra andning”
Ett av de godare sätten tycker jag är att göra en liten röra på majonnäs (fast jag brukar då använda skånsk senap i stället föör den franska kusinen, det är ju ändå mellandagar! Och så med äppelcidervinäger i.) och lite creme fraiche.
Så tar man några äppelklyftor av något syrligt äpple, lite selleri i brunoise och så lite purjolök, några kapris och vitlök efter behag. Krydda med salt, peppar och möjligen lite råsocker.
Så fyller man bakad potatis med sin skinkröra, dricker något gott lätt som passar till något mjölkigt till (Verdiccio?) och samtalar om livets viktigare ämnen medan anrättningen avnjuts till Marvin Gaye på stereon och med tända ljus.
Typ så.
Dag med överkonsument var en solklar och värdig vinnare tycker jag. Inte bara i jultid utan något vi alla i västvärlden alltid verkar lida av.
Ingen julskinka för mig i år heller, men hade jag haft rester så hade det blivit knäckemacka med skinka.
God fortsättning.
Zaba
Pyttipanna där man tillsätter skinkan någon minut innan den är färdig och bara så att den hinner bli varm.
Det enda den lilla överblivan duger till är en “kao tom”
…och eftersom jag inte kan htmllänka på den här nya sidan så hittar Ni en Kao Tom julskinka här: http://tabberaset.blogspot.com/2007/12/kao-tom-och-julskinka.html
Mormor kan!!! Inget nytänk här inte, bara helt fantastiska smaker ihop. Lent mos till skinkan – det doftar underbart – precis som hemma hos Mormor dagarna efter jul.
Mormors goda skinklåda
Julskinka
Gott hemgjort potatismos med en äggula i
Senapssås:
Lätt vispad grädde
grov och söt senap – av skånsk typ
salt och vitpeppar
Lägg tunnt skivad skinka i mitten av en form. Lägg det goda moset runt skinkan. Blanda ingredienserna till såsen. Häll såsen över skinkan. Gratinera i ugn i 20 minuter, tills moset fått en vacker färg och allt är varmt. Servera med gröna ärtor och en god sallad.
Tänk. Rodjana kom på en grej i kväll när vi skulle käka årets bästa lutfisk och saknade bacon – “Vi tar julskinkan”. Shitt va gott.
Läs mer om lutfiskskinkan här: http://tabberaset.blogspot.com/2007/12/vi-har-precis-tit-en-av-de-bsta.html
Mitt vanliga sätt att ta tillvara överbliven julskinka är givetvis att göra en “Fru Jansson”. Gör precis som när du gör vanligt Janssons frestelse, men byt ut ansjovis + spad mot finstrimlad julskinka. Potatis, mjukstekt gul lök och peppar, var försiktig med saltet(!). Grädde förståss och så grädda i ca 200 grader minst 75 minuter. Gör en stor grönsallad till och njut!!!!
Ett recept som min mamma gjort i många år, och delat med sig av till många bekanta. En av hennes grannar har ibland köpt extra stor skinka, så att hon skulle vara säker på att få “rester”.
Skär skinkskivor, ca 0.5 cm tjocka. Tag bort fettet. Lägg i eldfast form. Dränk in skivorna med någon torr/halvtorr sherry (mängd efter råd och läge). Plasta, och låt vila några timmar.
Blanda runt 3 dl grädde med 3–4 msk chilisås och sherryn från skinkan. Häll över och sätt i ugnen. Låt stå tills grädden kokat ihop, och det har fått lite färg.
Servera med ugnsstekt klyftpotatis, kanske någon grönsak.
Jag slår ett slag för mina skinkdolmar. Alltid lika goda.
http://lata-mammans-receptblogg.blogspot.com/2007/12/skinkdolmar.html
Provade mormors goda skinklåda, den var mycket riktigt god.
Istället för ärtor så blev det senapsslungad brysselkål (smör, grädde, osötad senap (hopkokt), kokt brysselkål och finhackad rå rödlök. Smaskens!
Tack för tipset!! Det ska provas! Låter jätte-gott. Dessutom brysselkål – så underbart!!