Kaffekvarn gör världen godare

Nu ska jag ut på stan och köpa en kaffekvarn till Matlabbet. För mig är det viktigt att i alla fall oftast köpa kaffe som är Fairtrade och ekologiskt. Inte för att jag tror att jag mår så mycket bättre av det rent fysiskt. Utan för att de som arbetar på konventionella kaffeplantager ofta gör det under slavliknande förhållanden. Det smakar inte gott i min mun när de mentala smaklökarna säger sitt. Jag undviker det så långt som möjligt utan att bli en sur fanatiker.

Och jag upprepar: alla ni som debatterar om ordet negerboll och går med i Facebook-grupper mot trafficking: Det viktigaste är inte vad ni säger utan vad ni faktiskt gör. Jag är den första att hålla med om att ord är viktiga; men det är först när ord leder till handling som det blir stora resultat.

Tyvärr är Fairtradekaffe och ekologiskt kaffe lite ojämnare i kvaliteten. Det beror påatt marknaden är mindre och kaffebönor inte kan blandas och balanseras på samma sätt. Men eftersom nymalt kaffe är oändligt mycket godare än ett färdigmalt kaffe som är bara några dagar kompenserar en kaffekvarn för rätt mycket. Dessutom är det lättare att få tag på roligt Faitrade-kaffe om du väljer hela bönor.

Köper du specialkaffe som kommer från småodlare är det trevligt att veta att detta kaffe oftast ger betydligt mer till odlaren.

Kommentarer

9 svar till ”Kaffekvarn gör världen godare”

  1. Kaffekvarn är fint tycker jag. Varje gång jag sticker när näsan för att lukta på det nymalda bönorna så skriker treåringen “JAG MED”. Sedan sniffar hon och säger “det luktar kaffe” :)

  2. Vi har redan en hemma och det luktar underbart två gånger varje morgon. Först sött och kryddigt av nymalt kaffe. Sen fylligare av nybryggt. Två gånger glädje!

    Enligt forskare blir vi pigga till och med när vi bara luktar på kaffe!

  3. instämmer verkligen. en kvarn hemma på morgonen och en i studion efter lunchen. älskar johan & nyströms el salvador bourbon just nu.

  4. Louise

    Jag hittade ett Fairtrademärkt ekologiskt i kyrkans butik på Tegnérgatan som jag tycker blir gott, särskilt när det är nymalt förstås. Gepa hette det, om någon vill testa.

  5. Victoria

    Hej Lisa och tack för alla härliga betraktelser! Om du är i Malmö och vill prata kaffe med en kille som verkligen vet vad det handlar om så gå till Lilla Kafferosteriet och be om en pratstund med Philip/Filip. Och ja, kaffet är så klart också riktigt bra.

  6. Lisa, Petter Bjerke skrev för ett tag sedan om David Haugard här på Taffel, han använder alltid bönor som är schyssta mot de som jobbar på plantagen, han åker ju till och med ner till dem.
    Oftast är det ekologiskt också, och dessutom något av det bästa kaffet i Sverige, jag längtar alltid efter att gå till Iljas på Cocovaja och dricka Haugardkaffe när jag är Stockholm.

    Om man vill ha ett lite billigare kaffe till vardags så har Johan & Nyström direct trade (enligt mångas mening bättre än fairtrade) på t ex sitt Rwanda Gatsinga-kaffe.

  7. Martin: Det är precis det jag avser med sista stycket. Men det är ingen garanti för att t ex fackföreningar är tillåtna etc. Fairtrade är trots sina brister ett säkrare kort, men det kostar att ansluta sig. Fördelar och nackdelar…

  8. Håller med varje ord.

    Handlingar väger tyngre än ord, visserligen håller jag på att bli lite smått nipprig eftersom jag verkligen kollar allt jag pillar på i affärer. Blir nästan lite anti köpa saker/mat överhuvudtaget ur både rättvise och miljösynpunkt ;)

    Men vi behöver inte några få som är strikta som jag vi behöver att den stora massan gör småförändringar.

  9. jo, det har du rätt i.