Vem behöver vänner när man har en ny Nikon-kamera? Ähum, förmodligen förlorar man de man har när man är smått manisk och skrytsam Jag har inte kläm på hälften av funktionerna men detaljåtergivningen är fantastisk även vid dåligt ljus. Idag tänkte jag ta mig till Hötorshallen och plåta lite.
Jag skakar fortfarande av rädsla. Det är den dyraste pryl jag någonsin köpt förutom mina datorer. Jag har aldrig köpt en riktigt stereo, teve, soffgrupp, bil etc. Vårt hem är sammansatt av container- och loppisfynd samt en ärvd soffa som ex-kattan förvandlat till en rya-soffa. Men det börjar kännas att jag skulle kunna vänja mig vid materialismen.Det nya blanka har en säregen lockelse.
Gårdagens ensamätande föranleder ett snabbt tips föratt göra av med de sorgliga resterna av ett blomkålshuvud:
Stek några nävar blomkålsbuketter i olivolja någon minut, vänd ner 1/2 strimlad färsk lök och 1 skivad stark korv (t ex chorizo. Stek vidare tills blomkålen har önskad stuns. Pudra över någon trevlig het kryddblandning. Jag luskade fram cajunkrydda ur förråden. Tigersås är också trevligt. Vänd ner en grovt tärnad tomat. Smaka av med salt och peppar och droppa över lite god vinäger. Om du har: Hacka över mycket bladpersilja.
Har ni bra idéer på enkel mat man kan laga snabbt när man är ensam? Bästa förslaget (gärna kreativ användning av trista burkar och vad vi matälskare betraktar som nödföda) ger den åtråvärda titeln Veckans matnörd. Förreveckans matnörd blev Stiftet för det sinnrika förslaget att tillaga havsmonstret á la Ropas Viejas.
Kommentarer
24 svar till ”Kära dagbok … Och veckans matnörd.”
Jag brukar göra salade niçoise när jag är ensam hemma. Inte så fantasifullt kanske, men snabbt och alltid lika gott (faktiskt).
Tokenkelt med sardiner på burk….resten får övriga äta när dem kommer hem.
Pasta med sardingremolata
4 pers
400 g papperdelle eller annan pasta
2 burkar sardiner i olja (à 120 g)
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl skuren slätbladig persilja
3–4 msk citronolivolja
2 krm saltnymald peppar
Koka pastan.Ta bort skinn och ryggrad och mosa sardinerna tillsammans med vitlök, persilja och citronolivolja. Smaka av med salt och peppar. Servera med den avrunna pastan tillsammans med nymald svartpeppar och lite extra olivolja. Prova också att smaksätta med t ex grönpeppar, rosépeppar, chili eller dragon.
Jag minns Matälskaren som var sådär att jag tänker aldrig ta i en kompaktkamera ;). Lycka till med leksaken :)
Makrillfilé i tomatsås är väldans använt här hemma hos mig! Blanda en burk med 1 hackat ägg och keso, lägg lite sallad på ett tunnbröd, sedan makrilläggkesoröran och sen massa tomater och frukt. Rulla ihop och njut av härligheten!
Fast sen finns det annan jättejättegod tokfavorit här också, som en varm smörgåstårta fast inte riktigt och dessutom är den lite lyxig också för det är saffran i!!
För 2 port behöver man
1 burk räk/skaldjursstuvning
1 dl matlagningsgrädde
1 hackad tomat
½ kuvert saffran
Pressad saft av en apelsin
2 hårdkokta ägg
2 skivor vitt formbröd skuret i tärningar
Riven ost
Blanda skaldjusstuvning, matlagningsgrädde, apelsinsaft, tomat och saffran. Skiva äggen och lägg dem i en botten av en ugnsfast form. bred på stuvningsröran. Fördela brödet ovanpå och strö över riven ost! SÅ GOTT! :)
Soppa, grön ärtsoppa är så gott! Eller sallad på blandade konserverade bönor, vinegrette serverad med något gott bröd?
Hej!
min favorit när jag är själv och som går snabbt är;
Sätt på pastavatten.
Tärna grovt 1 lök, ½ paprika, 1-2 tomater.
Stek 60-70 g köttfärs, när det fått färg blanda i grönsakerna tills de får lagom tuggmotstånd.
salta o peppra, häll på 1-2 msk Thai-chilisås
Pastan brukar bli klar lagom när färsen är klar,
varsågod och ät:-)
När jag är ensam blir jag snabbt tjugotvå och förvirrad igen. Har ganska svårt att motivera mig till att slå på spisen då man kanske istället kan få läsa lite ostört. En buljong med kex är trösterik om man är lite frusen, annars sallad.
På en after ski-buffé i italienska alperna hittade jag förlagan till den här salladen. God smak, få färskvaror – perfekt med tanke på transportsträckorna ditupp. Den kvalificerar sig som ensammat enbart på grund av att ingen annan i familjen tycker om den (alternativet är att bjuda på den då vi har gäster, då äter de i alla fall lite av pur artighet):
1 burk inlagd tonfisk, 1 burk borlottibönor, stjälkselleri, skivad mild lök, toppa med ringar av grön el. vit paprika. Vinägrett med olivolja,rödvinsvinäger,S & SvP.
Äggröra med musslor nedrörda i sista stund. Eller vita bönor i tomatsås, värmda med hackad vitlök i, serverade med bacon och rostat bröd. Eller (överkurs) falska parisare, dvs köttfärs med alla goda rester jag kan hitta irörda (saltgurka, kapris, oliver, svamp…) stekt ihop med en brödskiva.
Eller så steker jag ett helt stycke kött första ensamma dagen och lever sedan på kallt kött och tomater hela tiden.
Jag passar på att äta soppa gjord på cocosmjölk när maken inte är hemma. Han är inte så förtjust i det. En burk cocosmjölk och en burk vatten, sedan måsta man ha i fisksås och pressad citron eller lime. Därefter har jag i allt jag kan hitta. Riven potatis, morot, kål,nån annan rotsak, lök, bönor,gurka, zucchini, en fisksnutt från frysen,musslor,kyckling, broccoli, kikärter eller nån annan böna från burk. Nudlar, ris.Ja precis vad jag hittar i skåpen.Kryddar gör jag med röd eller grön currypasta eller bara chili.Något kryddgrönt.Det blir gott vad jag än vräker i tycker jag :)
Jag föreslår:
Sötpotatipizza: http://rebeccabakar.blogspot.com/2008/07/stpotatispizza.html
Tonfiskbiffar: http://rebeccabakar.blogspot.com/2008/07/enkelt-billigt-och-det-bsta-av-allt.html
Tomatsoppa:
http://rebeccabakar.blogspot.com/2008/04/soppa-brd-oslagbar-kombination.html
Annars fungerar ju alltid ett gott bröd med goda pålägg…
Brukar ofta laga fullkornspasta med en sas pa tonfisk, purjolok (lok) och lite creme fraiche smaksatt med citron, salt och peppar. det tar ca 20 min att gora, smakar gott och ar billigt med minimalt diskande efterat.
Ar jag riktigt fattig sa blir det lok stekt i olivolja over pastan, ganska trakigt kanske men jag alskar lok.
Jag letar fram några överblivna kokta potatisar ur kylen, vispar ihop ett par ägg och gör en omelett på detta samt chèvre och lite rosmarin. Det är väldigt gott och går på 5 minuter. Ett glas frisk riesling är gott till om man behöver muntra upp sig.
Jag är nästan helt inne på att köpa en D300 jag också, just nu har jag en D50, men jag undrar – känns den SVÅR? Jag fuskar ofta med autoläget, finns det ens ett sådant på D300:an?
Det finns precis likdana program- och auto-lägen på D300. Och ännu fler alternativ. Hittills känns den enklare att använda. Mer intuitiv.
Men det är en del saker jag inte fattar alls men jag låter bli att använda dem tills jag fått en lektion på måndag. Och en till senare i augusti. Jag är rätt okunnig på apparater eftersom jag aldrig haft någr och måste plugga in det tekniska nu.
Min absoluta snabbpasta när det är extra bråttom är att koka broccolibuketter i saltat vatten, när de nästan är klara i med färsk pasta, koka ett par minuter. Slå av vattnet. nymalen svartpeppar och parmesanost över.
Minimalt med disk blir det också!
Vilka härliga inlägg du har Lisa. Vi gör också diverse “containerfynd”. Som bokhyllan på balkongen hittad i grovsoprummet. Målade den bara vit och min fru blev glad…
D300 är nog litet mer funktioner än du tidigare är van med, men du lär dig med tiden. Kolla upp manualen med jämna mellanrum. Du verkar ju ha bra kompisar som kan lära dig mesta.
Bondhustrun: Använd inte autoläget. P är bättre och ställ om ISO när du behöver. Ändå bättre är nog att gå över till Bländarautomatik läget och låta kameran ställa in det andra…det enda du behöver tänka på då är lågt bländartal så får jag ett kort skärpedjup dvs motivet skarpt och suddig bakgrund…högt bländartal så får du långt skärpedjup och du får skärpa i nästan hela bilden.
Litet enkelt
kort skärpedjup – Porträtt eller närbilder…
långt skärpedjup – Landskap eller interiör…
P-programmet på Nikon är verkligen suveränt. Jag kör aldrig Auto. Nu ska jag dock gå över till mer manuellt vid de tillfällen då jag har tid (amatör-matplåtning begränsas mycket av att man vill äta det man lagat innan det kallnat och bolodsockret sjunker till tårna) eftersom jag har en större display och fattar mer vad som händer på bilden.
Behövs det snabb mat så blir det pasta.
Medan pastan (fussili) kokar hackar jag marinerade kronärtsskockor, zetas passar alldeles utmärkt (torka inte bort något av marinaden utan låt den vara kvar).
När det är någon minut kvar på koktiden på pastan, häll av vattnet men häll tillbaka pastan i kastrullen, i med kronärtsskockorna, blanda pastan med kronärtsskockorna med pastan och lägg över ett lock. Vänta några minuter.
Häll upp i en tallrik. Riv parmesanost över.
äggröra
2 ägg
en skvätt grädde
vispa ägg och grädde i kokande vattenbad till krämig massa
servera med luftorkad skinka på rostat bröd.
fin frukost
tack för utmärkelsen, mycket hedrande, antar jag får rita diplomet själv :)
Konserv-tom kha-soppa från Exotic foods med tillsatt (burk)svamp, grönsak som tomat, paprika eller broccoli och quornbitar eller “mock chicken” med jasminris kokt till. Ev. spädd med lite extra kokosmjölk. Blir en portion över också så man inte behöver laga varje dag.
Ensam hemma äter jag tomatsoppa på burktomater, vitt vin, kycklingbuljong, frysta herbes de provence, lite chili, svartpeppar och honung. Inte så nördigt, men väldigt gott!
Vågar jag? Risken finns att jag för all framtid diskvalificerar mig härifrån…
Risgrynsgröt.
På tub.
Äter man den kall går det ännu snabbare.
Kanske min traditionellt vanligaste ensammat:
Hackad lök fräses i olivolja med vitlök, salt o nymald svartpeppar. Ibland fler kryddor om andan är den rätta. Till exempel paprikapulver (men det måste vara ungerskt). Har jag andra grönsaker, såsom en squash eller en fänkål hemma, kan det också få åka med. Färska tärnade tomater är givet. Sen vänder jag ner pastan som fått koka under tiden, och serverar mig anrättningen med riven parmesan på toppen. Går att komplettera med lite pesto också. Eller stekt bacon om man vill vara mer avancerad än vad enkelheten kräver…
Annars håller jag också med alla som fört fram omelettens oslagbarhet.
Passar på att tacka för receptet med blomkål också, eftersom jag just har utnämnt kål till höstens höjdare hemma på min blogg.
/P.
Men herre jösses! Hela min blogg består ju till största delen av “ensammat”! Det blir i längden inga roliga matbilder ;-)
På med pastavattnet, hacka grönsaker, på med stekpannan, i med fullkornspasta i kastrullen, hetta upp olja och börja steka. Krydda. Blir det torrt i stekpannan så skeda över en del av pastavattnet. Allt klart samtidigt.
För minimal disk: koka lök, morotsslantar och broccolibuketer tillsammans med fullkornspastan (pasta först, sen lök, morötter och sist broccolin). Häll av vatten, tillbaka i kastrullen och ringla över god olja och krydda efter humör. Dragon, fänkål eller curry kan överraska smaklökarna.