Kärleken till Årstiderna och BiB-syndromet

Karin Ahlborg är en hit & miss-maskin utan dess like. Hennes missar beror till största delen på att hon faktiskt inte vet något om ämnet hon skriver om. Obekymrat frustar hon på ändå. Men ibland skriver hon faktiskt helt fantastiskt. Idag ger hon sig på ekolådor för att det är dumt att det kör runt bilar med dem. Till viss del håller jag med henne, men bilturen måste slås ut på alla de hushåll den åker till. Hon borde ha räknat på det, hon borde haft siffror. (Det borde jag också ha så jag har mejlar Årstiderna och frågat.)

Först klagar hon på att lådorna är dumma för att de inte innehåller allt man behöver, sen klagar hon på att de utökar sortimentet med kött. Dessutom påstår hon att ekologiskt kött finns i alla butiker. Vilket tyvärr är långt från sanningen. Inte ens i vår lysande köttdisk på Vi Hornstull finns ekologiskt nötkött utom trist centralpackad köttfärs och ibland någon annan bit som styckts centralt. Dessutom är t ex Gröna Gårdar-köttet från Årstiderna ovanligt bra eftersom producenterna går långt längre än Krav-reglerna. (Har någon testat det?) Och utbudet på ekologiska grönsaker och frukt i butiken är litet och väldigt varierat till och med här i den matmedvetna innerstaden.

Jag kan bara säga att jag var tårögd när jag öppnade min låda från Årstiderna i morse. Finare grönsaker finns inte att få tag på utan betydande ansträngningar. Visst blir det bottennapp då och då men totalt är standarden mycket högre med mindre ansträngning. Och den stora miljövinsten för oss är att vi äter säkert dubbelt så mycket grönsaker och rotfrukter som tidigare. Vi vill ju inte slänga mat, snåla som vi är. Med grönsaker till dörren tror jag att många, precis som vi, planerar annorlunda. Det blir färre turer, till butiken (med eller utan bil), fler semi-vegetariska måltider, mer rotsaker och mindre miljöfarligt onyttigt ris.

Vi kan faktiskt tala om ett ekolåde-syndrom som är analogt till bag-in-box-alkoholismen. Man tar för att det finns. (Jag är en sådan där som inte kan ha en öppnad bag-in-box hemma trots att det är sisådärigt vin. Däremot har vi hela barskåpet fullt av sprit, den lockar mig inte.) Att kika in i kylen inspirerar till ett grönare liv. Nya rätter tillkommer och vi har blivit bättre på att planera överhuvudtaget. Vi köper hem rejält varannan vecka när vi har barnen, rotsakerna brukar både hålla och räcka tills de är här nästa gång.

För mig handlar det också mycket om att de importerade grönsakerna och frukterna kommer från små ekologiska kooperativ där människor i regel inte behandlas som maskiner. Dessutom är det viktigt att sätta press på konventionella producenter genom att stötta ekologiska alternativ. Det enda jag har emot både Årstiderna och Ekolådan (förutom enstaka undermåliga produkter) är biodynamiken som präglar företagen, men eftersom jag är för religionsfrihet ser jag inte den som något skäll för bojkott.

Jag kan villigt erkänna att det i första hand är matglädjekickarna som får mig att beställa lådorna. Det märks att det är matälskare som arbetar på de här företagen. Men konsekvensen blir med största sannolikhet att våra matvanor blir bättre och mer miljövänliga. I vinter tänker jag dessutom testa Ekolådan och några andra företag också.

Vad använder ni och vad tycker ni om det? Var finns bra eko-grönsaker annars?

Förresten skickar jag en kokbok som utlovades till som hade bästa uttrycket för fylla. många underbara ord blev det, och dessutom ett raseriutbrott från en vinskribent som tyckte att vi var omogna och ungdomens förledare. Jag fuskar lite och skickar boken till Mikaela för att hon tolkade maträtten på Bolagets förstasida som veneriskt lymfogranulom, endast en matnörd av rang resonerar så. Därför utses hon också till Veckans matnörd. Skicka din adress Mikaela!

Kommentarer

34 svar till ”Kärleken till Årstiderna och BiB-syndromet”

  1. Jag älskar också min Årstiderna-låda! Visst, ibland blir man trött på att få så mycket potatis varje gång och de tradiga tomaterna som ingår i varje låda, men i övrigt håller jag med om varje ord du skriver. Min sambo har fortfarande inte insett skönheten i det utan muttrar om pris-ovärdhet men låter mig hållas och nöjer sig med att jag varannan fredag sprudlande glad visar på de skönheter någon valt ut och burit hem till oss.
    Motsägelsefullt nog är jag oftast för snål för att handla ekologiskt i vanliga butiker (men allt ser ju så skruttigt och visset ut och är så himla mycket dyrare och jag är student), så då har ju grönsakslådorna verkligen fyllt ett syfte!

  2. tack HannaH. ja visst har tomaterna varit ett sorgebarn. Men idag fick jag briljanta tomater. Lantlådan är lite för asketisk för mig och min man äter inte rödbetor och jag gillar inte potatis så mycket.

  3. Jag är helt med dig Lisa (sorry!). Jag tänkte samma sak när jag läste artikeln. Visst en miljöpoäng med bilarna, men borde ha stött sig på siffror, bra att du frågar Årstiderna (en annan grej är de där hopplösa frigolitlådorna man får fisk i) och resten av artikeln var för skakig liksom.

    Jag har testat Gröna-gårdarköttet och det var okej, men inte mer. Egentligen rätt mycket sämre än det kött jag brukar köpa, men jag är petig, och i jämförelse med vanligt butikskött kanske det var bra. Det smakade okej, men såg tråkigt ut och jag gillade inte styckningen. Jag tycker inte att “grytbitar” är en bra produkt, jag vill veta vilka grytbitar, vilken del på djuret. Märgpipa, högrev etc?? Biffarna var för små men funkade utmärkt till ett par bookmakermackor. Steken kallades stek tror jag, men även där är jag lite osäker på stycknmingsdetalj. Dessutom var den löljigt liten (runt halvkilot), men det gick att göra en god liten snabbtjälknöl av den.

    Angående biodynamik: jag blir galen denna kvasiskit, men deras produkter är ofta bra så jag är kluven.

  4. Jag bor i förorterna. Antagligen är det FÖR nära storstadens utbud, för affärerna här är riktigt, riktigt trista eller utplockade på de bra sakerna. Närmaste anständig affär är 15 minuter bort med bil.

    Att då använda hemkörning sparar väldigt mycket bilkörning. Jag behöver bara fylla på mjölk och bröd i närområdet, när vägarna ändå går förbi så att säga. En gång i månaden blir det storhandling för det övriga.

    Ibland handlar vi allt vi behöver på mataffären.se. De har i princip allt en vanlig coop-butik har, fast lite grönare. Hittills har det varit utmärkt varje gång, aldrig någon miss, finare, mer “oklämda” grönsaker än i en vanlig butik. De har också börjat med färdiga grönsakslådor. De gillar jag inte så mycket, för de har anpassat sig till svenssonfällan: sallad, gurka, tomat. Dock ekologiska varianter.
    Det är durare än i butik, men med tanke på vår långa bilresa går det ungefär jämt upp när vi handlar för runt 1.800 kr. Den summan klickar man snabbt i, speciellt om man väljer några paket tvättmedel till.

    Innan hemkörning fanns blev det en biltur en gång i veckan. Vi sparar alltså 3*2*15 =150 minuter bilkörning i månaden, någon miljövinst måste det innebära.

    Det här gör också väldigt många av våra grannar.

    Fast huvudskälet till just grönsakslådorna är överraskningsmomentet, det känns som julafton varje gång! Vad kommer idag? Vad kan man göra med det? Är det gott?

  5. jag har gått över från lantlådan pga all potatis och rotfrukt till grönsakslådan som saknar potatis, fick förra veckan och blev jätteglad, superfin

    och så vill jag tipsa om strömmingen, helt jävla otroligt fin fantastisk, beställ!!! trots frigpackningen

  6. Svante

    Hit & miss-maskin var ett mycket träffande uttryck för Ahlborg. Det skall jag sno vid tillfälle. Och då prenumererar jag ändå inte på någon ekolåda, så jag talar inte i egen sak.

  7. patrik: Ja, frigolitlådorna är inte roliga men det är ju de som är förutsättningen för att det går att leverera fisk till dörren. Lite bättre känns det när man tar stora fisklådan på ett kilo. och sen måste den väl ställas i relation till resten av fiskens miljökonsekvenser.

    Idag ska vi testa strömmingen. Det äter vi nästan aldrig för att det är så svårt att hitta bra.

  8. jo, jag inser ju det, men de står där i köket som en påminnelse

    hoppas strömmingen är lika fin den här veckan som förra, jag drömmer om den

  9. Vi kör för övrigt följande varannan vecka: Stora baslådan (med potatis), Stora fruktlådan (anannasen är tyvärr usel) samt fisklåda och/eller musslor räkor etc. Räkorna och musslorna är också väldigt bra.

  10. Patrik: Vill du hämta lite av vår strömming till middag? Känner mig osäker på om vi äter upp alla för vi har inte barnen. Sen kan du få byta till dig ett pkt helt oslagbar renkalvskav också för vi får snart en ny laddning.

  11. hmm, inte en dum idé, ska ner till vi i alla fall och har inte planerat middag för mig och gustav, vad vill ni ha i utbyte?

  12. annars kan ni grava

  13. Ida K

    Jag är också en oftast väldigt nöjd årstidernakund, men jag tycker att kvaliteten på köttet verkar vara ordentligt varierande. Första gången vi beställde det var det fantastiskt, och de biffar som vi fick var bland det bästa kött jag har ätit. Andra gången var det vi hunnit äta … tja, hyfsat gott, men med en axelryckning.
    Men när jag minns förra veckans kolja, som var så fin att jag nästan blev tårögd, känns det förmätet att pipa.

  14. UllaH

    Inspirerades och beställde just en låda från Årstiderna…

  15. Ganga

    På tal om gott kött. Jag brukade köpa Skånskt naturbeteskött (märkt Svenskt Sigill) på Coop i Malmö. Makalöst gott och alltid mört. Djuren betar ute, vilket känns naturligt och bra. Lite fetare och mycket godare kött. Välhängt.
    Nu är det ersatt med Änglamarks nötkött som tyvärr var en stor besvikelse tycker jag, fast jag verkligen vill handla ekologiskt. Segt, tråkigt och rälig smak, och man undrar varför. Hanteringen? Man vill att det ska vara både gott och ekologiskt och att djuren ska ha det bra.

  16. Jag har funderat på att byta till grönsakslådan ibland, vi tar i nuläget en liten eller stor baslåda varannan vecka (2 personer varav en äter lunch hemifrån), för jag gillar rotsaker, men det är de där potäterna, men som tur är är de ju hållbara. Tycker att det är super att kunna byta låta utifrån vad som finns i dem, men ogillar clementiner (älskar satsumas) så blir inga fruktinnehållande lådor i vinter…

  17. Nu har Patrik just fått renskav, strömming och lite annat. Jag ska få av hans gris i frysen. Naturahandel i sin prydno!

  18. ja, jättetack för alla grejerna, du är för snäll

  19. Patrik: Jag är itne snäll. jag är
    a) inställsam
    b) fläsksugen

  20. Peter, Linköping

    Eftersom du erkände att du vill ha lådorna främst pga matkickarna är leveranserna till din dörr enligt Karin helt OK.

    Vad bottnar hennes “miljöengagemang” i egentligen? Försvinner eventuell dålig miljöpåverkan bara hon slipper störa sig på folk? Det var en märklig kolumn, mer som ett blogginlägg.

    I sakfrågan då, ja hon är förstås i sin fulla rätt att ställa frågan om det är så miljövänligt som påstås, men lite rotande innan hade inte skadat.

    Min misstanke är att det bland Taffels läsare finns gott om lådbrukare. Har det påverkat era köp- och bilvanor sedan ni fick lådor hem, handen på hjärtat?

  21. peter: Precis! Jag började nog med lådorna av miljöskäl, men i början var de så ojämna i kvalitet att jag nästan slutade. Men slulle jag vara mer hedervärd om jag ogillade innehållet?

  22. jorma

    Jag har fått och haft stor behållning av lantlådorna (och till viss del fisklådorna) från årstiderna och funderar på att sätta igång igen efter ett längre uppehåll.

    Jag gjorde paus för att det blev för dyrt och för att jag alltid fick så in i helvete med morötter.

    Min idé var aldrig att det skulle vara ekologiskt eller prisvärt, tanken var helt och hållet att se till att få i mig mer grönsaker – och det fungerar utmärkt. Samt att jag helt plötsligt kan känna mig sugen på palsternacka eller kolrova för att jag nu mer vet att den smaken finns, det visste jag inte innan lådorna (jo, palsternacka OK, men det är mycket nya spännande smaker som man lär sig).

  23. jorma

    Yes, och med ett extra danskt rågbröd blev det helt perfekt!

  24. Sofia

    Jag köper också lådor från Årstiderna. Och jag miljöbovar ändå till Coop med bil en gång i veckan. Vinsten för mig består delvis i att jag slipper bära hem så tunga kassar, men framför allt i att jag får så fantastiska grönsaker! (Dagens jordärtskockor har jag aldrig sett maken till- både min man och jag har beundrat dem!) Det gör att jag lagar mer grönsaker och vi äter mindre kött och det måste ju hamna på pluskontot.

    Kan för övrigt tipsa om att man inte behöver vara så himla trogen den låda man nu valt att prenumerera på. Själv kollar jag varje vecka av vad nästa veckas lådor innehåller och så beställer jag den som verkar smarrigast. Det ultimata vore brysselkål på stock, jordärtskockor, bruna champinjoner, grapefrukt, romanesco och skärbönor i samma låda… Mmmm. Man kan drömma om grönsaker på nätterna, visste ni det?

  25. Köttet i Årstidernas lådor kommer från Gröna gårdar i Bohuslän – som också bloggar: http://gronagardar.wordpress.com/

  26. haha!
    gustav tyckte förresten inte att finduskyklingen med broccolli och morötter skulle kallas det utan sallad med lite kyckling i

  27. Strömmingen var helt OK, bättre än den i affären men inte så fantastisk som jag hoppats.

  28. Jag saknar min kära fisklåda, men nuförtiden är det sejfilé varenda gång och det har vi tröttnat på även om kvaliteten är bra. Jag ska kanske gå över till gröna lådor, men det kändes så bra att ha en fiskprenumeration och vid behov (nästan varje gång) beställa en extra låda med grönt.
    Funderar fröken Dill

  29. Emil O

    Jag älskar min grönsakslåda från årstiderna, men så lägger jag gärna pengar på mat och gärna då på ekologisk. Jag köper över lag ekologiskt om det finns som alternativ även i butik. Jag tycker att kvalitén på de grönsaker jag får i Årstidernas låda är toppen och att bottennappen är ytterst få.

    Apropå köttet så har jag inte testat Gröna Gårdars, kanske får ta och göra det någon gång. Jag vill gärna köpa ekologiskt men t.ex. änglamarks-kött är ofta riktigt tråkigt. Vill nog egentligen hellre betala priset för ett välhängt stycke kött. Känner mig alltid kluven när jag står och ska köpa nötkött i butiken. KRAV eller Biffras/Hängmörat???

  30. nä, helt rätt, strömmingen var god, men inte riktigt lika pinfärsk som förra veckan, dessutom inte riktigt lika fint filéad

    sen kan det ju vara en såndär förväntningsgrej också, jag har vant mig vid rätt kasss strömming från affärn och så fick jag en mkt bättre förra veckan som triggade upp osv

  31. Emil! Du behöver inte fundera. Gröna gådars kött är av biffras, hängmörat, ekologiskt OCH enbart uppfött på gräs (inget spannmål). Vi kör lådor till Stockholm även i egen regi. Nästa gång är den 22:e januari. Hör av dig.

  32. Betto

    Förut hade vi lantlåda varje vecka men det blev lite för mycket så vi var tvungna att slänga ibland. Nu har vi ett rullande schema där vi varje vecka får antingen lantlådan, fruktlådan och singellådan. Passar jättebra för oss och jag kan rekommendera singellådan som innehåller lite av allt.

    Största vinsten för oss är att vi äter mycket mer rotfrukter och att vi också provar grönsaker som vi annars inte köper hem. Grönkål och ramslök har i alla fall jag aldrig köpt hem förut. Mina favoriter är purjolöken, polkabetorna och äpplena (som jag kan äta flera av, till skillnad från butiksäpplen som jag får värsta allergikliet i munnen av efter bara några tuggor).

  33. Tack för att ni delar med er av era uppslag. Vårt stora problem är ett skriande morotsöverskott. Jag gillar morot men vill inte äta det varje dag, jag tycker att det blir för sött med mycket morot i maten. Men idag ska jag laga en morotssoppa i rent självförsvar.

  34. Ida K

    Vi har börjat använda alla morötter till tacos; Fräser lök, tippar i grovrivna morötter och så småningom en burk tomater (som tar udden av det söta tror jag, det blir i alla fall mycket bättre med tomat) och kryddar sedan frikostigare än då vi har köttfärs. Det låter lite prosaiskt, men blir väldigt gott om man inte glömmer att pressa lime och strössla koriander över.