Knyt ihop till brunch! (Och Veckans matnörd)

Egentligen tycker jag att brunch är en ganska fånig grej; en velig varkenmåltid med pretentioner. Mycket skrik för lite ull. Men ställer man till med knytbrunch blir arbetsinsatserna lite mer lagoma i förhållande till njutningen.

Idag komm vännerna med hembakade surdegsbaglar, rökt lax, färskost och hemsyrad rödkål och morötter. Vi bullade upp med en asiatisk kycklingsallad, mexikansk grytstek och te man blir salig av.

Och nu är det dags att sova middag!

Den som föreslår fiffigaste brunchrätten blir nästa veckans matnörd. Svara gärna med ett recept på din egen blogg. Men ett enkelt, fyndigt förslag i komentarerna räcker långt.

Kommentarer

19 svar till ”Knyt ihop till brunch! (Och Veckans matnörd)”

  1. Grejen med en brunch för mig är att umgås. Jag har ett förslag som kanske inte är direkt brunch men ett enkelt och härligt sätt att umgås. Platsen bör vara noga utvald och helst under ett träd med solstrålar som svagt letar sig genom lövverket. Länk till receptet http://matvinhifi.blogspot.com/2008/02/fredagsmenyn.html

  2. Karin W

    Jag skulle göra det lätt för mig(och vännerna)
    De skulle få ta med sig en varsin sort god salami eller torkad skinka plus en mumsig ost.
    Själv skulle jag fixa gott bröd, frukter, “paprikablandning”,
    tomatsallad( finhackad typ till bruchetta),
    och förstås något chokladigt som avslutning.

    Så här brukar jag marinera paprikan
    3 paprikor i olika färger
    1 liten zuccini
    1 rödlök
    Soltorkade tomater
    Oliver
    Fetaost
    Stor kapris

    Grilla paprikorna,bort med skal och dela alla grönsakerna i bitar.

    Dressing
    1 citron, skal och saft
    3 vitlöksklyftor
    1 chili eller flakes
    Olivolja
    Honung, salt, peppar,färsk örtkrydda
    Blanda ihop allt ett tag innan det ska ätas.
    Enkelt och gott tycker jag då!

  3. Jag skulle göra små söta smördegspiroger med spenat och feta/tofu-fyllning. Enkelt, brunchigt, baksmällelindrande och väldigt gott. För mig som varken äter kött eller ej brukar vanliga bruncher bli en ganska mager historia tyvärr, något som dessa pajer definitivt skulle råda bot på.

  4. Mitt förslag är en mexikansk brunch bestående av mjuka tortillas med vegetarisk fyllning och med en het koriander-limesalsa till! Recepten samt bilder hittar ni här!

  5. maria

    Aj aj aj! Det där ordspråket om ullen känns inte som man vill använda längre …

  6. Jag har faktiskt under en tid nu gått och funderat på att bjuda in till brunch. Min tanke var då att bjuda på en riktig svensk-brunch.Jag vill inte ha mer mat än man mäktar att äta men jag tycker om när det är lite olika saker att välja på.Till helgen kommer således detta att dukas upp hemma hos oss:

    45-minuters ägg, (jag är inte jätteglad i kokt ägg, äter dem bara med kaviar från tub på) men nu har jag tänkt ut att dela äggen på mitten och ställa dem i grovsalt så de inte välter och strö en aning rökt salt på. Sedan tänker jag toppa äggen med en liten sallad av fänkål och svensk löjrom, endast ihopbunden med en aning majonnäs.

    Råraka med rökt ren eller älgkött och lingon-crèmefraiche

    Surdegsbröd och västerbottenost

    Råsaftscenrifugen åker fram och bjuder på läskande skummande morots-äpplejuice

    Och till avslutning, hjortronpannkakor som jag tänker ringla svensk honung över

    Te eller kaffe

  7. Mina förslag:

    Kall nudelsallad, äggnudlar med bladspenat och böngroddar till det en sås på ingefära och soja

    Fruktsallad

    Soppa, som serveras i shotglas eller liknande.

    Matmuffins

    Tunnbröds rullar, skärt i mindre bitar och fyllda med en röra av lax/räkor/kräftor, creme fraiche, chilisås, röd stenbitsrom rödlök och dill.

    Västerbottens paj, http://newbiecooking.wordpress.com/2007/12/25/vasterbottenspaj/

    Olika sorters wrap, http://newbiecooking.wordpress.com/category/wrap/

  8. Zaba

    Brunch for mig är endast någonting för söndagar. När man har varit uppe på tok försent på en lördag svängades de lurviga med klackarna i taket, annars blir det bara så snobbigt. Då ska det vara en riktigt lat söndagsmorgon, antingen endast med den käresta eller med ett gäng kompisar som inte lyckats ta sig hem.

    Maten ska vara enkel och mota bort eventuell myrkottskänsla (tack for uttrycket vem det nu var) gärna färdig lagat som bara behöver värmas, som typ rester (pizza, stirfry, pasta, kycklingsallad).

    Men skulle jag kunna valja vad som helst;

    Nybakt rågbröd med ost, skinka, tomater och gurka, omelett med tomater, lök och gräslök, stekta svampar, tomater och bacon (har bott i London för länge). Nybakade blåbärsmuffins och fruktsallad. + Kaffe och te i alla sorter som aldrig tar slut.

  9. Hoppas tävlingen varar ett tag till. Jag planerar en entry i morgon eller onsdag.

  10. Vi på Redaktionen kommer gärna på Brunch beväpnande med en påse McMuffins, fet frukt- o bärkorg för smoothies och massor med färdig BloodyMaryMix (sprit på eget bevåg).
    Kanske lite CocaCola och glass för en och annan float (meninsglöst, ingen favorit men kul en trött söndag)
    Typ.

  11. Xtian: du lede frestare, du vet ju att jag är en sucker för Sausage McMuffin!

  12. Maria: Så sant som det var sagt. Eller bräkt.
    Alla andra: Ni gör mig sugen på frukost redan nu vid kvällsteet!

  13. Örjan

    Av hittillsvarande förslag vore jag mest intresserad av att bli bjuden av Anna-Eva.

    Men hedersomnämnande till xtian som är konsekvent med sin Snabbmatsblogg.

  14. Kiddo

    På fredag skickar du mail till alla du vill skall komma hem till dig på söndagen.

    På lördagen gör du en jättegryta med chili con carne, inte för chilistark men gärna med riktiga lammgrytbitar istället för färs. Samtidigt gör du en sats ciabattadeg. Stoppa in chili, deg och rejält med både öl och rödvin i kylen. Sen går du ut på fest.

    När du på söndagen vaknar någon timme innan gästerna anländer så öppnar du fönsterna på vid gavel, plockar fram rödvinet, chili con carnen, degen och några ostar ur kylen. Du häller ut degen på en väl oljad plåt och drar ut den i kanterna och strör över flingsalt och torkad rosmarin. Du går ner till lokala bageriet och köper 3 baguetter. Uppe i lägenheten sätter du på ugnen, värmer chili con carnen och börjar sakta blanda ihop en rejäl omgång bloody mary. Du går långsamt bort mot stereon och sätter på en tidig Miles Davis där han är cool men inte experimenterar så mycket. Du står där med en bloody mary i handen och nickar lite med huvudet. Och nu ringer det på dörren.

  15. Kiddo

    Oj, jag e visst bakfull. Vad skall man med baguetter om man har ciabatta?

  16. Efter att ha läst lakritsartikeln här på taffel blev jag peppad att göra ett lakritsrecept som var till mat och inte dessert. Det kommer längst ner här:

    För söndagsbrunch:

    På lördagen äter du potatis- och purjolölssoppa till lunch, och gör så att du har kvar en hel del. Till middag blir det tjälknöl som du också får en stor bit kvar av. På brunchen kan du då servera den kalla potatissoppan i dricksglas med gräslök i och till den tunnt skivade tjälknölen har du en lakritssås. Dessutom ska du givetvis ha gott bröd och lite baspålägg.

    Recept på lakritssåsen:
    2 tsk ren lakrits
    33 cl porter
    1/2 dl råsocker
    Salt efter behag
    arrowrot, eller annan föredragen redning.

    Processen är riktigt simpel: häll i öl, lakrits och råsocker i kastrull koka upp och låt skjuda under omrörning tills all lakrits löst sig. Smaka av med salt, tänk på att såsen ska vara till kött.
    Red sedan av till simmig konsistens. Serveras kyld.

    Förslag på variation: Min första plan var att ha Aecht Schlenkerla Rauchbier, en tyck rökt öl, i stället för porter, men den var slut på mitt system. Lakrits och rökt passar nämligen väldigt bra ihop. därför tror jag att såsen även skulle passa fint till något rökt kött.

  17. Jisses, vad mycket gott. Är det inte brunchdags snart? Jag gillar knytbrunch och oftast blir vi lika många barn som vuxna. Även om plättarna är tänkta för barnen, kan vi vuxna inte motstå dem. Mitt bidrag är morotsplättar med kanel. Tillbehör: rostad palsternacka och knaperstekt bacon och en Bloody Mary. Bild finns på bloggen i morgon.

    I en vanlig plätt/pannkakssmet blandar du ner;

    2 stora finrivna morötter och 1/2 msk kanel. Grädda och toppa med lite sesamfrön och ringla över honung eller lönnsirap. Klart.

  18. Och jag glömde ju FILBUNKEN! Filbunke måste jag ha till min svenska brunch! Mums vad jag längtar till lördag.

  19. Nu finns bilder från min svenska brunch att skåda på min blogg :)

    Klicka här!