Här kan ni dela med er om era känslor för och mot lakrits? Vilken lakrits är godast? Vad passar den att kombinera med? Ordet är fritt!
Skrivet av
Här kan ni dela med er om era känslor för och mot lakrits? Vilken lakrits är godast? Vad passar den att kombinera med? Ordet är fritt!
Kommentarer
23 svar till ”Kökets svarta får?”
Haha! Tyngre lakritsmissbruk :) Jag tror jag är drabbad! Dricker te med lakritsrot i varje dag.Om inte annat finns det alltid en rot att tugga på när suget efter mat och godis blir allt för stort, om magen trilskas, eller för att jag helt enkelt gillar att alltid tugga på något ;) Och så för att inte tala om anis – en av favviskryddorna och fänkål både grönsaken och fröna… Åh, nu blev jag sugen på att laga mat – igen ;)
Tack för inspirationen! Dags att testa nya kombinationer för lakritsen!
Fin artikel om en absolut favoritsmak. När jag vill lyxkonsumera blir det ibland en liten plåtask med ren lakrits från Kalabrien. Jag har slånbär i frysen.. kanske skulle jag göra min slånbärslikör på Ouzo istället för vanligt brännvin.. Patxarán låter fantastiskt spännande.
(PS. Länken till kommentarer i artikeln funkar sådär)
Låter ju intressant men var kan man få tag på lakritsgranulat? När jag var liten brukade jag köpa lakritsrot på apoteket men jag tvivlar på att mina närmaste apotek kan tillhandahålla det nu…
Det är väldigt roligt att ni kör laritstema. Jag gillar nämligen inte lakrits, vilket gör mig, som matnörd, ännu mer intresserad av den. Enligt foodpairing.be ska lakrits passa äldigt bra till krabba. Jag är väldigt pepp på att försöka få ihop de två smakerna. Över huvud taget vill jag se mer matrecept med lakrits, jag har en känsla av att jag skulle gilla lakrits i mat.
Lakritsrot finns på asiatiska affärer. Lakritsgranulat finns på kryddbodar, på internetaffärer. Jag har använt osötade italienska lakritspastiller som inns på delikatessaffärer. T ex Möllans ost och chokladbutiker.
Jag tycker att det mest intressanta är uttalet. Är det LACK-riss eller LAAAAK-ri(t)s som gäller? Jag säger det förstnämnda, min man det andra.
Jag är en lakritsfanatiker, och gillar både äkta vara och syntetiska produkter i detta fallet. Jag brukar göra en karamellsås på lakritsaltabletter:
http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/jsp/print.jsp?&a=728194
Fantastisk artikel! Själv är jag Sambuccaoman. Jag har förresten hört att ett lakritsintag kan påverka kroppens fettförbränning i dagar, negativt alltså. Kan det stämma, tro?
Gillar också lakrits. Första gången jag testade med någonting annat var en sorts godis (köpt på Island) lakrits och choklad. Numera klassisk kombination men jag var väldigt skeptiskt till det innan jag smakade.
Kan tänka mig att lakrits kan vara gott i mat med citrus som du skrev. Fänkål och apelsin är ju gott. Kanske det skulle funka i en gryta? Finns nog mycket man kan göra i alla fall.
Saltlakrits och choklad är ju min favorit! På fazer i Helsingborg serveras salmiak-chokladmousse. Jag minns att fazer i sverige hade mjölkchoklad med lakritscrisp. Jag gör salmiaktryffel hemma och bloggar om det under rubriken choklad. Mycket trevlig artikel!
Jag gjorde en tapasvariant på krabbklo och lite ouzo (som jag inte gillar och gärna ville bli av med) för några år sedan – det funkade mycket bra. Annars älskar jag salmiakpastiller!
Sjukt bra sammanträffande. Köpte nämligen en flaska med lakritsextrakt på Stockholms aeter och essencefabrik i lördags. Och så bjuds en så här fantastisk artikel dagen efter! Ska passa på att pröva era recept.
Jag åt lakritslamm på en tapasbar i Reykjavik, dvs lammkött smaksatt med lakrits. Det var förvånansvärt gott och mycket annorlunda.
Hittar inte lakritspulver eller granulat i min lilla stad.
Men i hälsokostbod har jag hittat Salus(fabrikat)
Lakritsrot avsett till te- beiga små “träbitar” Är det samma sak som lakritsgranulat?
Om inte. Går det på något sätt att använda i Era recept.
Ytterligare fråga. Eftersom lakritsroten tydligen är beigefärgad vad gör att att lakritskonfekt är svart?
Granulat består av indunstat lakritsessens och den blir svart. Förmodliggen är det maillard och karamellisering på gång som hjälper till.
Beställ från Stockholm, jag kan skicka nästa gång jag handlar men det tar nog flera veckor. Stockhols aeter- och essencefabrik har. Be Östermans ta in!
Träbitarna funkar inte!
Aether och Essens vid nästa Stockholmsbesök. Nu har jag lärt mig att de stänger tidigare än Hötorgshallen på lördagar.
Om jag nu inte lyckas övertala Kicki Österman.
Lakritstiramisun har gjort succé många gånger efter att jag använde Lisa som försökskanin. Första gången jag upptäckte kombon lakrits och mjölkprodukter ligger dock mycket längre tillbaks i tiden. Långfil (minns ni den? finns den kvar?) till söndagsfrukost med lördagens överblivna lakritsklubba som tilltugg. Jag var nog inte mer än nio år då.
Svårslagen sommarfavorit är nuförtiden något så billigt och oprettigt som mjukglass med lakritssås och mintströssel.
De små osötade lakritspastillerna från Kalabrien kan man mortla för att få ett fint pulver att smaksätta såser, grytor och efterrätter med om man inte hittar lakrits i pulverform.
Lite sen kommentar, men dock:
Gjorde vanilj och lakritsglass igår kväll och använde ‘träbitar’. Bitarna var nedklippt lakritsrot (används till lakritste bla) som fick sjuda med glassblandningen i 25 minuter. Gick åt ganska mycket iofs, 4 msk till 3 dl mjölk-gräddblandning. Resultatet var en ren och lite subtil lakritssmak som lirade bra med vaniljen, enligt min smak iaf. Skall prova med rent lakritspulver också, eller kanske en blandning …
Den bästa lakritsen tycker jag är den italienska. Där gör man fortfarande lakrits utan tillsatser och använder det i pastiller, pasta och som pulver i matlagning. Köpte Amarelli-lakrits hos Da Aldo i Skanör och det slår allt jag hittills smakat. Prova rent lakritspulver i salladsdressing, tårtor eller smula ner pastiller i salladen. Oslagbart gott!
Jag tror att Aldo levererar via post, kolla på http://www.aldo.se
Jag är också lakritsmissbrukare… Vilken intressant artikel det här var! Tack för den :) Ska testa så många av de nämnda smakkombinationerna som möjligt :D
Jag brukar hälla lakritsspriten – pastis, ouzo, sambucca, det brukar fungera med det mesta – på glass och riva över svartpeppar.Av någon anledning blir pepparflisorna som bitar av turkisk peppar i gommen. Mycket gott, inget för barn, men kul på alla andra sätt. Sedan är det förstås jätteroligt att testa vilka glassorter som funkar och inte. Vanilj – mums. Citron – fantastiskt. Jordgubb, hallon – sådär. Banan…
Nåja. Ett bra sätt att bli av med gigantiska flaskor semestersprit som var godare på plats.
Vi Hållplatsens T & T ( http://www.lakritshandel.se ) har Lakritzpasta (flytande rålakrits), Lakritspulver, Söt- & Saltlakrits sirap, Salmiak-Crémé mm både i butiken och i webbshoppen.
MVH
Lasse & Maria
Även körvel har en distinkt lakritssmak